05 okt 2020
Mono Zonnepaneel close up

SOLARWATT kijkt vol vertrouwen uit naar resultatenonderzoek RIVM naar effecten branden zonnepanelen

SOLARWATT kijkt vol vertrouwen uit naar resultatenonderzoek RIVM naar effecten branden zonnepanelen

“MINDER KANS OP GEVOLGSCHADE BIJ GEBRUIK GLAS-GLAS-ZONNEPANELEN”

Tiel, 5 oktober 2020 – Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat heeft het RIVM opdracht gegeven onderzoek te doen naar de mogelijke effecten van branden met zonnepanelen. Hij vraagt zich af op het vrijkomen van (glas)deeltjes daarbij een significant risico betreft en hoe hiermee om moet worden gegaan. Dit naar aanleiding van twee recentelijke branden in Flevoland en Noord-Holland, waarbij regionale media en de NOS hadden bericht over ‘glas’ van zonnepanelen dat in weilanden terecht was gekomen. Volgens SOLARWATT en de Omgevingsdienst Noord-Holland-Noord zijn het geen glasdeeltjes, maar resten van zonnecellen die in de desbetreffende weilanden zijn gevonden.

Naast de effecten van branden met zonnepanelen onderzoekt het RIVM samen met Instituut Fysieke Veiligheid (IFV), het Veiligheidsberaad, de veiligheidsregio’s, omgevingsdiensten en de NVWA wat de gevolgen van de branden met zonnepanelen zijn voor de omgeving en het milieu. En hoe gezamenlijke expertise en advies op dit terrein gebundeld kunnen worden. Beide onderzoeken zijn een goede zaak volgens Wico Gerritsen van SOLARWATT Benelux. “Brandveiligheid en het voorkomen van schade zijn essentieel. Maar ook belangrijk is een juiste weergave van de feiten. Bij een brand kan de in het zonnepaneel gebruikte folie door de hoge temperatuur smelten. Zodra dat gebeurt, kan het EVA-materiaal waarmee de zonnecellen tussen het folie en het glas aan de voorkant verbonden zijn, smelten of branden. Vervolgens komen die zonnecellen los. En die zijn bij de branden in Noord-Holland en Flevoland dus verspreid. Op foto’s van de weilanden zie je dus ook geen glas, maar zonnecelmateriaal.”

Glas-glas-zonnepanelen brandveiliger

Om de brandveiligheid te vergroten en mogelijke gevolgschade te beperken, pleit Gerritsen voor het gebruik van glas-glas-zonnepanelen. “De kans dat silicium-zonnecellen loskomen is veel kleiner als de achterkant van het zonnepaneel van glas is. Dus bij glas-glas-zonnepanelen. Glas heeft een veel hoger smeltpunt dan folie. Het paneel blijft zo vaker intact en speelt geen rol bij brandverspreiding. Mocht het toch zo heet worden dat ook het glas smelt, dan smelten de zonnecellen mee en is er geen verspreiding van materiaal. Onze  glas-glas-zonnepanelen voldoen aan alle richtlijnen en eisen voor brandveiligheid. Ze hebben als enige brandklasse A, waardoor de kans kleiner is dat branden en stoffen, zoals cellen verspreiden en in het milieu terechtkomen.”

17 sep 2020

Rotterdams proefproject met SOLARWATT MyReserve Systeem

Door afbouw van salderingsregeling wordt het in de toekomst steeds aantrekkelijker om eigen opgewekte energie door zonnepanelen op te slaan in een accu. Tijd dus om nu proefprojecten te starten om ervaring op te doen en data te verzamelen. In Rotterdam loopt nu een praktijkproef.

15 sep 2020
solar veranda met zonnepanelen

SOLARWATT introduceert Vision 60M construct voor veilige ‘bovenhoofdse’ toepassingen

Tiel, 10 september 2020 – De vraag naar zonnepanelen voor andere toepassingen dan op daken neemt toe. SOLARWATT speelt hierop in en introduceert nu de Vision 60M construct. Dit zonnepaneel is voorzien van 1B1 veiligheidsglas en is daardoor uitermate geschikt voor ‘bovenhoofdse’ toepassingen, zoals carports, veranda’s en gevels. Het paneel lijkt op een standaard glas-glas zonnepaneel en kan op eenzelfde manier verwerkt worden.

09 jul 2020
Voorbeeld Veranda Zonnepanelen door van der Sman

Project uitgelicht: SOLARWATT Veranda van Van der Sman

Als gecertificeerd SOLARWATT partner heeft Rick van der Sman uit Pijnacker een
timmerbedrijf en heeft hij zich op het gebied van zonne-energie gespecialiseerd in de bouw
van veranda’s en carports.

Hierbij past hij de SOLARWATT Vision 36M zonnepanelen toe in combinatie met
veiligheidsglas op een robuuste volledig handgemaakte constructie van Douglas-hout. Door de bekabeling daarbij weg te werken in het ingefreesde hout, ontstaat een mooi afgewerkt geheel.

Bereken je besparing