Btw terugvragen en subsidies voor zonnepanelen

FINANCIEEL

Naast dat je met een zonne-energiesysteem geld bespaart op je energierekening, zijn er nog een aantal andere financiële voordelen bij het kopen van zonnepanelen. Zo kun je de btw op je aankoop terugvragen en zijn er verschillende mogelijkheden voor subsidie en een lening.  

HOE HET WERKT

BTW Teruggave

Als je voor de eerste keer zonnepanelen koopt, kan je de btw over de aanschaf en installatie eenvoudig terugvragen bij de Belastingdienst. Bij een gemiddeld zonne-energiesysteem levert dit je al snel € 750 tot € 1000 op. Omdat je stroom teruglevert aan het net, ziet de Belastingdienst je als klein energiebedrijf, ook al ben je in het dagelijks leven geen ondernemer.  

De meeste particulieren maken bij het terugvragen van btw gebruik van de kleine ondernemersregeling (KOR). Je kan gebruikmaken van deze regeling als je omzet per jaar niet hoger is dan € 20.000. De meeste mensen blijven hier onder. Met deze regeling kun je de btw over de aankoop en installatie terugvragen, maar hoef je geen omzetbelasting te betalen over de teruggeleverde energie. Het voordeel is dat je maar één keer btw-aangifte hoeft te doen. Het nadeel is dat je daarna 3 jaar lang geen btw meer kunt verrekenen over bijvoorbeeld onderhoud of de aanschaf van extra zonnepanelen.  

Deelnemen aan de KOR is dus slim als je niet van plan bent de komende 3 jaar extra zonnepanelen te nemen of in die periode als ondernemer te starten. Wil je gebruikmaken van een andere regeling voor btw-teruggave op de aanschaf van je zonnepanelen? Houd er dan rekening mee dat je wel omzetbelasting betaalt over de teruggeleverde energie. Je betaalt dan btw over de energie die je opwekt en ‘verkoopt’ aan de energieleverancier. Hiervoor geldt een vast bedrag per 1.000 kWh. Dit is in de praktijk echter zelden het geval, omdat voor de meeste mensen de KOR de beste optie is. 

Hoe vraag ik de btw terug?

Om de btw op de aankoop en installatie van je zonnepanelen terug te vragen moet je een aantal stappen doorlopen. 

  1. Je meld je aan als ondernemer bij de belastingdienst. Bij de aanschaf van zonnepanelen is dit verplicht vanaf een investeringswaarde van € 7.750, ongeacht of je kiest voor de kleine ondernemersregeling (KOR) of niet.  
  2. Je wacht de bevestiging van de belastingdienst af. Je ontvangt een omzetbelastingnummer en inloggegevens om btw-aangifte te doen. 
  3. Je dient de btw-aangifte in. Als je gebruikmaakt van de KOR hoeft dit maar één keer. 

Houd wel rekening met de volgende voorwaarden voor btw-teruggave: 

  • De naam op de factuur van de zonnepanelen en het energiecontract bij de energieleverancier zijn hetzelfde. 
  • De aanvraag voor btw-teruggave moet binnen 6 maanden worden gedaan na het einde van het kalenderjaar waarin de zonnepanelen zijn aangeschaft. 
  • Je moet een deel van de opgewekte energie terugleveren aan het net. Alleen dan ziet de Belastingdient je als ondernemer: je produceert zelf energie en krijgt hiervoor een vergoeding van de energieleverancier die wordt verrekend op de jaarrekening.  

Wil je meer weten over de btw-teruggave op zonnepanelen en hoe je dit doet? Op deze pagina van Milieu Centraal lees je er alles over. Ook zijn er verschillende bedrijven die tegen een lage vergoeding de btw-teruggave voor je kunnen regelen. Deze aanbieders kun je makkelijk online vinden door te zoeken naar ‘’btw zonnepanelen terugvragen’’.  

Subsidieregelingen voor zonnepanelen

Er is geen landelijke subsidieregeling meer voor zonnepanelen, maar veel gemeenten in Nederland bieden wel een lokale subsidieregeling aan voor het verduurzamen van je woning. Denk dan aan een lening met lage rente of een eenmalig bedrag. Op www.energiesubsidiewijzer.nl vind je een overzicht van de subsidies op duurzame maatregelen in jouw gemeente.  

De zakelijke sector kan in Nederland wel aanspraak maken op subsidie bij de aanschaf van zonnepanelen. Er zijn een aantal regelingen, zoals de Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+).  

KEURMERKEN EN CERTIFICATEN

Andere financiële regelingen voor de aanschaf zonnepanelen

Om de aanschaf en het gebruik van zonnepanelen aantrekkelijker te maken zijn er nog een aantal andere financiële regelingen waar je als particulier gebruik van kunt maken.  

Energiebespaarlening

Met de energiebespaarlening kun je als huiseigenaar (of VvE) tegen gunstige voorwaarden een lening afsluiten om energiebesparende maatregelen in of rond je huis financieren. Dit geldt ook voor zonnepanelen, mits je die combineert met een andere energiebesparende maatregel uit deze lijst. Zo kun je investeren in zonnepanelen en besparen op je energiekosten, zonder dat je het volledige bedrag direct uit eigen zak betaalt.  

Salderingsregeling

Met de salderingsregeling kun je de energie die je opwekt en teruglevert aan het net voor hetzelfde tarief verrekenen met de energie die je afneemt. Heb je meer energie afgenomen dan teruggeleverd? Dan betaal je het verschil. Heb je juist meer energie teruggeleverd? Dan krijg je de vergoeding die je energieleverancier vooraf met je heeft afgesproken. Deze salderingsregeling voor zonnepanelen is tot 2023 van kracht en wordt daarna langzaam afgebouwd.

Benieuwd wat zonnepanelen jou opleveren?