Met de energiedelen regeling kan je in Vlaanderen een overschot aan zelf geproduceerde groene stroom kosteloos delen met een ander persoon of afnamepunt. Denk aan een buurman, vriendin of familielid. Maar wat zijn precies de mogelijkheden en wat maakt energiedelen zo interessant voor Vlaamse woningeigenaren met zonnepanelen? Wij vertellen je graag meer.   

Wat houdt energiedelen precies in? 

Als zonnepaneeleigenaar kan je jouw zelfopgewekte energie delen met anderen, zelfs als ze op een ander adres in Vlaanderen wonen. Het is natuurlijk het meest voordelig om zelf zoveel mogelijk van je opgewekte energie direct te verbruiken of om deze eerst op te slaan met de Battery flex thuisbatterij en op een later moment te verbruiken. Toch komt het regelmatig voor dat er sprake is van een overschot. In zo’n geval zijn er drie opties: 

Energiedelen met vrienden, familie of jezelf 

Met de energiedelen regeling deel je dus letterlijk jouw opgewekte energie met een vriendin, familielid of buurman. Heb je een vakantiewoning in België? Dan kan je zelfs energie uitwisselen tussen je huis- en vakantieadres.  

Het delen van energie gaat altijd per kwartier. Als ontvanger kan je dus ook nooit meer energie ontvangen dan wat je in dat kwartier hebt verbruikt. Doordat je als energiedeler van andermans energie gebruik maakt, heeft dit uiteraard een positieve impact op de energierekening. Door het krijgen van de energie, wordt het verbruik van je eigen energieleverancier lager, waardoor de energiekosten dalen. In het geval van de energiedeler zullen de kosten stijgen, omdat de opgewekte energie gedeeld wordt met de ontvanger i.p.v. dat er een terugleververgoeding wordt ontvangen vanuit de energieleverancier.  

Er zijn twee vormen van energiedelen mogelijk:

  • Delen met jezelf. Ben je in het bezit van meerdere panden, zoals een vakantiehuis of kantoorpand? Dan kan je op die Vlaamse adressen ook gebruik maken van de opgewekte zonnestroom. De stroom van de zonnepanelen op je hoofdverblijfplaats wordt dan ook gebruikt in het vakantiehuis. Als bedrijf of organisatie kan je ook energiedelen tussen verschillende vestigingen. 

  • Delen in een gemeenschappelijk gebouw. Denk aan een appartementencomplex, kantoorgebouw of opslagloods. Je kunt gezamenlijk investeren in zonnepanelen op het dak van het gebouw en als actieve afnemers de opgewekte energie kosteloos onder elkaar delen, bijvoorbeeld volgens het geïnvesteerde bedrag.

    Let op: Als er aan twee of meerdere eindafnemers energie verkocht wordt, moet de verkopende partij een leveranciersvergunning aanvragen bij de VREG of beroep doen op een bestaande leverancier die als tussenschakel optreedt tussen de verkoper en de afnemers.

Energiedelen of liever verkopen? De mogelijkheden van persoon-aan-persoonverkoop 

Wil jij wel een bedrag voor je energie ontvangen? Dan is er sinds 1 juli 2022 de mogelijkheid om je overtollige stroom binnen Vlaanderen te verkopen aan iemand anders. Dit noemen we persoon-aan-persoonverkoop (ook bekend als peer-to-peerhandel). Gratis wegschenken mag ook. 

Bij deze vorm van energiedelen is het aantal deelnemers altijd twee. Er is één energiedeler en één ontvanger, waarbij er in beide richtingen gedeeld kan worden. De energieverkoper en ontvanger spreken hierbij zelf de prijs van de energie met elkaar af. De facturering gebeurt onderling op basis van de meterstand.   

Aan het verkopen van stroom aan particulieren zitten wel belangrijke voorwaarden verbonden. Zo moeten beide partijen beschikken over een digitale meter, waarmee zowel de productie als het gebruik van zonne-energie heel nauwkeurig geregistreerd kan worden. Sinds 1 januari 2023 gelden er vernieuwde regels, waardoor je niet meer dezelfde energieleverancier hoeft te hebben. 

Starten met persoon-aan-persoon verkoop 

Woon jij in Vlaanderen en wil jij je energie delen met anderen? Dit kan in een aantal stappen gerealiseerd worden.   

  1. Stel je gemeenschap samen en identificeer alle deelnemers 
    Controleer of iedereen aan alle voorwaarden voldoet en bepaal wie de beheerder wordt
  2. Laat digitale meters plaatsen 
    Neem contact op met je energiemaatschappij en vraag meetregime 3 aan
  3. Start de aanvraag  
    Ga naar je energiemaatschappij en vraag je energiegemeenschap aan 
  4. Activeer het delen of verkopen van energie  
    Als deelnemer moet je toestemming voor de energiegemeenschap geven 

Als dit alles geregeld is, kan je starten met het energiedelen en eventueel kiezen voor persoon-aan-persoonverkoop.  

Meest actuele wet- en regelgeving

De wet- en regelgeving wil in Vlaanderen nog weleens veranderen, waardoor het soms lastig is om de meest actuele regels rondom energiedelen en persoon-aan-persoonverkoop te raadplegen. Ben jij op zoek naar de laatste stand van zaken? Dan raden wij je aan om de website van Vlaanderen.be te raadplegen.

Zonnepanelen aanschaffen

Heb je nog geen zonnepanelen, maar ben je wel benieuwd naar alle mogelijkheden en financiële voordelen? Of wil je meer weten over onze duurzame glas-glas zonnepanelen?  We geven je graag extra informatie: