Geen subsidie in 2019? Wel financieel voordeel als je zonnepanelen koopt

Dit moet je weten over de salderingsregeling
april 30, 2019
Waarom thuisopslag van zonne-energie in Nederland nog niet groot is (maar dat snel gaat veranderen)
mei 7, 2019

Als particulier kom je niet in aanmerking voor landelijke subsidie op de aanschaf van zonnepanelen. Toch ondersteunt de overheid zonne-energie op allerlei manieren. Welke financiële voordelen kun je anno 2019 meepakken bij de aanschaf?

 

Je hebt recht op BTW teruggave bij zonnepanelen

Laten we bij het begin beginnen. Wat is subsidie? Het roept misschien associaties op met ‘geld toe krijgen’, maar er is ook een andere uitleg. Liggen er zonnepanelen op jouw particuliere dak, dan beschouwt de overheid je als ondernemer. Dat betekent niet dat je geld toé krijgt, maar wel dat je geld terug krijgt. Je mag de 21% BTW die de overheid over zonnepanelen heft, terugvragen. Zo krijg je dus eigenlijk 21% korting op je zonnepanelen.

Deze BTW teruggave is van toepassing op de kosten van het materiaal én op het geld dat je kwijt bent aan de installatie. De Belastingdienst heeft een speciaal formulier voor particulieren. Loop je ergens vast? Dit stappenplan voor BTW teruggave helpt je verder.

 

Vraag een energiebespaarlening aan

Naast de BTW teruggave kun je als huiseigenaar (of VvE) een lening afsluiten met een heel gunstige rente: de energiebespaarlening. Daarmee mag je energiebesparende investeringen aan je huis financieren. Dat geldt ook voor zonnepanelen, mits je die combineert met een andere maatregel uit deze lijst, zoals gevelisolatie. De energiebespaarlening vraag je aan bij het Nationaal Energiebespaarfonds.

 

Regel zonnepaneel subsidie van je gemeente

Anno 2019 is op lokaal niveau vaak nog wel subsidie beschikbaar. De financieringsmogelijkheden verschillen per gemeente. Vaak gaat het om een lening met lage rente, soms krijg je een eenmalig bedrag. Wil je weten welke ondersteuning jouw woonplaats biedt? Bekijk dan het overzicht.De zakelijke sector kan in Nederland aanspraak maken op subsidie bij de aanschaf van zonnepanelen. Er zijn een aantal regelingen, zoals de Stimulering Duurzame Energieproductie, ofwel SDE+.

 

Subsidie als je energie opwekt: salderen

De overheid stimuleert de aanschaf van zonnepanelen in 2019. Ook bij het opwekken van zonne-energie krijg je financiële hulp. Wil je weten hoe het zit met de salderingsregeling? Lees dan ons blog over dit onderwerp.