Passen zonnepanelen op jouw dak? Doe de dakcheck!

Deze zonnepanelen geven het hoogste rendement
januari 7, 2019
Zo vergelijk je de prijs van glas-glas zonnepanelen
januari 28, 2019

Zonnepanelen zijn in opkomst. Logisch: met zonnestroom bespaar je aanzienlijk. Maar passen zonnepanelen eigenlijk wel op jouw dak? Dat hangt af van een paar factoren die we in dit blog bespreken. Twijfel je? Doe de Dakcheck!

Check 1: richting van je dak

Zonnepanelen leveren het meest op als je ze plaatst op een dak richting het zuiden. Gelukkig leveren ze met andere windrichtingen ook nog behoorlijk wat zonne-energie op. Met een dak op het zuid-oosten, oosten, of zuid-westen of westen zit je nog steeds goed. Heb je een schuin dak op het noorden? Dan duurt het langer voordat je je investering terugverdient. Kijk dan ook eens naar andere mogelijkheden, zoals bij check 6.

Check 2: schaduw en zonnepanelen

Zonne-energie opwekken? Dan wil je geen schaduw op je dak. Heb je bijvoorbeeld een grote schoorsteen of wordt je dak overschaduwd door een boom? Houd er rekening mee dat die je rendement beïnvloeden. Kies je voor glas-glas zonnepanelen? Dan kun je gebruikmaken van PERC-zonnecellen, die ook bij minder licht voor en hoge opbrengst zorgen. Lees je ook in als het gaat over over micro-omvormers of power optimizers, die de niet-overschaduwde zonnepanelen ondersteunen.

Check 3: voldoende ruimte op je dak

De volgende check heeft ook te maken met schaduw. Want op een plat dak moet je rekening houden met schaduw. Hoe dichter je de panelen bij elkaar plaatst, hoe meer schaduw ze op elkaar kunnen werpen. Bij een schuin dak heb je daar natuurlijk geen last van. Op een plat dak geldt: hoe kleiner de hellingshoek, hoe dichter je de zonnepanelen bij elkaar kunt plaatsen.

Check 4: hellingshoek zonnepanelen

We hadden het er al even over: de hellingshoek. Die beïnvloedt je rendement. De ideale hoek voor zonnepanelen is 35 graden. Gelukkig is het rendementsverlies bij een grotere of kleinere hellingshoek meestal minder dan 10%. Heb je een plat dak? Dat is perfect! Je kunt dan namelijk zelf de hellingshoek bepalen en heb je ook niet te maken met een bepaalde richting.

Check 5: zonnepanelen zonder dak

Stel: je dak is niet geschikt voor zonnepanelen. Dan heb je gelukkig nog andere opties. Ook boven je terras, veranda of carport kunnen we zonnepanelen plaatsen. Dat zijn speciale veranda-zonnepanelen. Ze zijn deels transparant, waardoor het geheel er ook nog eens fraai uitziet.

Check 6: Geen eigen dak? Zonnepanelen als je huurt

Ook als je dak niet van jou is, zijn er mogelijkheden. Als je in een huurhuis woont, overleg dan goed met de verhuurder. Bijvoorbeeld over wie de eigenaar is van de zonnepanelen en over de verzekering. Milieucentraal heeft een paar goede tips.

Conclusie

Er zijn heel wat factoren die bepalen of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen. Die heb je in dit blog kunnen lezen. Veel Nederlandse daken komen in aanmerking, maar lees je van tevoren goed in. Twijfel je? Doe dan de dakcheck of neem contact op met een van onze experts.