Zonnepanelen zijn er in vele soorten en maten. Ook zijn er veel verschillende soorten toepassingen mogelijk, zoals plaatsing op het dak, zonnepanelen als dakpan, op een dakkapel of in een carport of veranda. Zo is er altijd een passende oplossing te vinden voor jouw situatie.  

Zonnepanelen op het dak

Zonnepanelen worden het vaakst toegepast op het dak. Vrijwel alle daken zijn hiervoor geschikt. Het maakt niet of je een schuin of plat dak hebt. De zonnepanelen kunnen op verschillende manieren en plekken op het dak geïnstalleerd worden. 
Zonnepanelen in het dak

Er zijn ook zonnepanelen die je dakpan vervangen. De Panel vision easyin zonnepanelen van Solarwatt worden in je dak, tussen de dakpannen, geplaatst. Samen met de dakpannen vormen de zonnepanelen zo één strak dakvlak en vallen nauwelijks op.  

Over het algemeen is het wel zo dat zonnepanelen als dakpan minder opbrengen dan zonnepanelen die op het dak worden geplaatst. Dat komt door de natuurlijke koeling van de panelen. Zonnepanelen als dakpan ventileren minder. Zonnepanelen op een dak hebben een natuurlijk luchtstroom aan de onderkant, waardoor deze beter koelen. En koelere zonnepanelen hebben een hogere opbrengst.  

Zonnepanelen op een dakkapel

Misschien wil je de zonnepanelen wel op je dakkapel plaatsen. Het hangt af van de constructie en het formaat van de dakkapel wat de mogelijkheden zijn. De panelen moeten op het dak passen en de constructie moet stevig genoeg zijn om het gewicht te kunnen dragen. 

Zonnepanelen als carport of veranda

Zonnepanelen kunnen ook worden toegepast op je carport of veranda. Voor een mooie afwerking worden de zonnepanelen vaak in (en niet op) een carport of veranda geplaatst. Voor een open en lichte constructie moet het zonnepaneel transparant zijn om nog daglicht door te laten. Bij glas-glas zonnepanelen is de achterkant van glas, waardoor er nog voldoende daglicht in de carport of veranda is. Ook is veiligheid extra belangrijk bij toepassing in een carport of veranda. Niet alle glas-glas zonnepanelen zijn hiervoor geschikt. De SOLARWATT Vision 60M construct zonnepanelen zijn speciaal ontwikkeld voor dit soort toepassingen. Hierbij is 1B1 veiligheidsglas toegepast, waardoor geen letsel kan ontstaan bij een breuk. Het is wettelijk verplicht om dit type glas in deze toepassing te gebruiken.

Wil je weten welke toepassing geschikt is voor jouw situatie?

Zonnepanelen op de gevel

Ook is het mogelijk om zonnepanelen tegen de gevel van een woning of gebouw te plaatsen. De opbrengst ligt vaak wel een stuk lager dan bij toepassing op het dak. Veiligheid speelt bij toepassing op een gevel ook een belangrijke rol. De gevel moet geschikt zijn en de panelen moeten stevig worden gemonteerd. Ook voor toepassing op de gevel geldt een wettelijke verplichting voor gebruik van 1B1 veiligheidsglas waarbij geen letsel kan ontstaan bij een breuk.

De beste opstelling voor zonnepanelen

Zonnepanelen leveren het meeste op als ze schuin staan. Ook regent vuil er dan beter af. Daarom worden ze vaak toegepast op een schuin dak of staan ze een beetje omhoog bij een plat dak. Daarnaast is het belangrijk om de beste ligging ten opzichte van de zon te kiezen, zodat er zo veel en zo lang mogelijk zonlicht op de panelen schijnt. Bij plaatsing op het Zuiden heb je de meeste zon op het midden van de dag. Op het Oosten vooral ‘s ochtends en op het Westen ‘s middags. Op platte daken wordt daarom vaak gekozen voor een Oost-West opstelling, zodat je de hele dag door veel opbrengst hebt.

Tip: heb je keuze uit verschillende richtingen? Bedenk dan op welk moment van de dag je zelf veel thuis bent. Zo zorg je voor een zo hoog mogelijk eigen verbruik.

Zonnepanelen en schaduw

Zonnepanelen leveren uiteraard het meeste op wanneer ze zoveel mogelijk direct zonlicht opvangen. Als er schaduw op je dak valt, is het belangrijk om vast te stellen hoe lang per dag dit het geval is. Als er op een deel van het dak in de lente en de zomer tijdens een groot gedeelte van de dag schaduw valt, kun je hier beter geen zonnepanelen plaatsen. Zonnepanelen leveren hier over het hele jaar dan te weinig stroom op. 

Als er één paneel in de schaduw staat, dan kan het zo zijn dat ook de rest van de zonnepanelen die wel in de zon staan minder opleveren. Om ervoor te zorgen dat de schaduw op het ene paneel geen negatieve invloed heeft op de energieopbrengst van de andere zonnepanelen, kunnen zogenoemde optimizers of micro-omvormers worden toegepast.

Met onze gratis dakscan bereken je eenvoudig wat de beste opstelling is en wat de schaduw bij jouw woning voor invloed heeft op het rendement van zonnepanelen.