TOPCon zonnepanelen: de nieuwe generatie hoog efficiënte zonnepanelen

Groot nieuws van Solarwatt: wij breiden ons productportfolio uit met de nieuwste TOPCon-zonnepanelen. Wij vertellen je graag meer over de baanbrekende technologie van deze cellen en wat de exacte voordelen zijn van dit N-type zonnepaneel ten opzichte van PERC-zonnepanelen.  

TOPCon Zonnepanelen

TOPCon staat voor Tunnel Oxide Passivated Contact. Deze geavanceerde technologie voor cellen van zonnepanelen wordt steeds breder toegepast, omdat het de efficiëntie van zonnepanelen verhoogt. De TOPCon-technologie helpt om de elektrische eigenschappen van zonnecellen te verbeteren door middel van tunneloxide. Hierdoor krijg je meer vermogen per vierkante meter en profiteer je van een hoger vermogen op je dak met hetzelfde aantal zonnepanelen. De TOPCon-technologie zorgt niet alleen voor betere prestaties en hogere opbrengsten van de zonnepanelen, maar ook voor een lagere degradatie. Met TOPCon cellen behaal je dan ook een hoger rendement op hetzelfde oppervlak in vergelijking met PERC-celtechnologie op de langere termijn. 

De opkomst van TOPCon

In het beginstadium van de introductie van TOPCon werden een aantal fabrikanten geconfronteerd met kwaliteitsissues. Zij bleken last te hebben van een hoog degradatiepercentage in de zonnepanalen. Dit fenomeen leidde tot bezorgdheid over de efficiëntie en betrouwbaarheid van de zonnepanelen op lange termijn. Na diverse onderzoeken en testen bleek er één centrale factor te zijn. Om de TOPCon cellen de juiste bescherming te bieden, moet de juiste inkapseling folie juist toegepast worden. Hiermee worden vroegtijdige delaminatie en degradatie voorkomen. Solarwatt heeft vanaf de introductie van TOPCon direct al zeer uitgebreid onderzoek gedaan, waardoor deze problemen bij onze panelen niet optreden.  

De opkomst van TOPCon is momenteel sterk aan het groeien, doordat de zonnepanelen veel efficiënter worden geproduceerd dan een paar jaar geleden. Door technologische ontwikkelingen en diverse verbeteringen in het productieproces zijn de productiekosten nu aanzienlijk lager, waardoor TOPCon zonnepanelen betaalbaarder en nog aantrekkelijker zijn geworden.  

Het verschil tussen TOPCon en PERC

TOPCon en PERC zijn beide geavanceerde technologieën voor zonnepanelen. De belangrijkste verschillen tussen TOPCon en PERC-zonnepanelen zit in de cellulaire opbouw, deze opbouw is cruciaal voor de prestaties. TOPCon is altijd een N-type zonnecel met P-type doping. PERC is bijna altijd een P-type zonnecel met N-type doping. Hierbij staat P voor de positieve geleidende laag en de N voor de negatieve geleidende laag.

Een PERC-zonnecel heeft een dunne passivatielaag aan de achterkant. Deze speciale laag laat de elektronen beter stromen en er wordt een bredere bandbreedte zonlicht omgezet naar stroom, wat de prestaties van de zonnecel verbeterd.

Een TOPCon-zonnecel maakt gebruik van tunneloxide aan de voorzijde, die de elektronen doorlaten met minder weerstand, waardoor een efficiënter energietransport wordt bereikt met een nog hogere cel efficiëntie tot gevolg.

Verschil topcon zonnecellen

N-type en P-type cellen

Bij het vergelijken van N-type en P-type cellen is het belangrijk om te weten dat PERC-panelen vaak worden geassocieerd met P-type cellen en TOPCon-panelen met N-type cellen. Het specifieke type cel heeft invloed op de elektrische eigenschappen en de algehele prestaties van het zonnepaneel. Het verschil zit hem onder andere in een verschijnsel dat beter bekend staat als LID: Light Induced Degradation. LID treedt op in het eerste jaar dat het zonnepaneel wordt blootgesteld aan zonlicht. TOPCon zonnecellen bestaand uit N-type silicium, blijken veel minder last te hebben van LID dan PERC zonnecellen, gemaakt met P-type silicium. Bij PERC-zonnecellen veroorzaakt LID een degradatie tot 3% en bij TOPCon zonnecellen slechts tot 1%. Dit zorgt voor een significant verschil qua energieopbrengst over de levensduur van een zonnepaneel.

De voordelen van TOPCon op een rijtje

Een TOPCon zonnepaneel wint het van elk ander type zonnepaneel. Wij bespreken de belangrijkste voordelen:

TOPCon-zonnepanelen hebben een hoger vermogen per vierkante meter in vergelijking met PERC-panelen. Je profiteert hierdoor van een hogere opbrengst per vierkante meter.

TOPCon-panelen vertonen minder degradatie en dankzij de verbeterde elektronenoverdracht blijven deze zonnepanelen langdurig goed presteren. Dit betekent een hoger totaalrendement van het hele zonne-energiesysteem.

TOPCon-panelen presteren beter bij hoge temperaturen in vergelijking met PERC-panelen. Daarnaast presteren ze beter in omstandigheden met weinig licht, zoals bewolktheid. Hierdoor beginnen ze eerder en eindigen ze later met het produceren van stroom.

De TOPCon-technologie kan goed geïntegreerd worden in geavanceerde productieprocessen, waardoor de schaalbaarheid en kosteneffectiviteit worden verbeterd. 

TOPCon cel-technologie bij Solarwatt 

Als premiumaanbieder stellen wij extreem hoge eisen aan de kwaliteit en efficiëntie van onze producten. Wij hebben dan ook bewust gewacht met de toepassing van TOPCon-cellen totdat op basis van onze uitgebreide testen met zekerheid gesteld kan worden, dat onze kwaliteitsstandaard ook wordt behaald met het toepassen van deze celsoort.

De Topcon-zonnepanelen van Solarwatt kunnen meer zonlicht omzetten in elektriciteit, waardoor de totale energieopbrengst uiteindelijk toeneemt. Onze installatiepartners kunnen vanaf nu de TOPCon zonnepanelen bestellen met vermogens vanaf 420 wattpiek (Wp).