Zonnepanelen zijn populairder dan ooit en niet geheel zonder reden. Door te investeren in zonnepanelen bespaar je vanaf dag één op je energierekening en verklein je de CO₂ footprint van het gehele huishouden. En het mooiste van alles is dat je deze investering al binnen 4-6 jaar hebt terugverdiend. Maar hoe werken zonnepanelen precies? Hoeveel panelen heb je nodig, wat zijn alle (financiële) voordelen en waar moet je op letten bij de aanschaf van zonnepanelen? Op deze pagina vind je alle benodigde informatie!

Wat is een zonnepaneel? 

Een zonnepaneel bestaat uit zonnecellen die zonne-energie omzetten in elektriciteit. Zowel de zonnepanelen als zonnecellen worden gemaakt van een speciaal materiaal: silicium. Eén zonnepaneel, bestaat uit meerdere zonnecellen. Deze zonnecellen bestaan weer uit twee lagen silicium: een positief geladen laag en een negatief geladen laag. Deze halfgeleiders zijn zo geconfigureerd dat er een elektrisch veld ontstaat tussen, zodra er zonlicht op het paneel valt.

Wanneer fotonen van zonlicht op het oppervlak van het zonnepaneel vallen, worden ze geabsorbeerd door de siliciumatomen in de zonnecel. Dit veroorzaakt een reactie die elektronen losmaakt van de atomen, waardoor er een elektrische stroom ontstaat. De stroom die hierdoor geproduceerd wordt, noem je gelijkstroom. Om de energie ook daadwerkelijk te kunnen gebruiken is er een omvormer nodig om de gelijkstroom om te zetten in bruikbare wisselstroom. Hierdoor kun je zelf opgewekte zonne-energie gebruiken voor al je elektrische apparaten in en rondom je huis.  

Waarom kiezen voor zonnepanelen? 

Dankzij zonnepanelen ben je in staat om zelf groene energie op te wekken. Hierdoor bespaar je niet alleen op je energierekening, maar verklein je ook de CO₂ footprint van het gehele huishouden én ben je minder afhankelijk van energieleveranciers. En wist je dat je dat de waarde van een woning met zonnepanelen gemiddeld met 5.000 euro stijgt? Afhankelijk van je woning en het type systeem kan dit zelfs nog hoger uitvallen. Bovendien zorgt het betere energielabel en de lagere energielasten ervoor dat je woning nog aantrekkelijker wordt op de huizenmarkt. Een echte win-win situatie! 

Hoe bespaar je kosten met zonnepanelen?  

Met zonnepanelen bespaar je al vanaf dag één op je energierekening, omdat je gebruik maakt van zelf opgewekte zonne-energie in plaats van de elektriciteit van je energieleverancier. Hoeveel je precies gaat besparen, hangt af van drie factoren:
  1. Het energieverbruik van jouw huishouden
  2. Het dakoppervlak en het aantal zonnepanelen
  3. De ligging en de hoek van het dak
Wanneer je de opbrengt van je zonnepanelen zo goed mogelijk afstemt op je energieverbruik haal je de hoogste energiebesparing uit zonnepanelen. Een gemiddeld huishouden bespaart al snel zo’n € 1400 tot € 2400 per jaar. Benieuwd hoeveel jij kan besparen? Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Je investering terugverdienen

Investeren in zonnepanelen is tegenwoordig heel aantrekkelijk, omdat het rendement al snel 10% tot 25% is. Een stuk hoger dan bijvoorbeeld je spaarrekening. Bovendien bespaar je al vanaf dag één honderden euro’s op je energierekening, waardoor je de investering binnen 4-6 jaar hebt terugverdiend. Het gaat bovendien om een risicovrije investering. Onze glas-glas zonnepanelen gaan meer dan 40 jaar mee en zijn gratis allrisk verzekerd, waardoor je jarenlang toegang hebt tot gratis energie. Ook na 2025, als de salderingsregeling langzaam wordt afgebouwd, is de aanschaf van zonnepanelen nog een goede investering. De doelstelling bij de afbouwregeling is dat de terugverdientijd gelijk is aan 7 jaar.

Benieuwd naar de subsidiemogelijkheden?

Hoeveel zonnepanelen zijn er nodig op je dak?

Hoeveel panelen je op jouw dak kunt plaatsen is afhankelijk van de oppervlakte van je dak, gevel of overkapping. Door het invullen van onze gratis dakscan zie je in drie simpele stappen welke mogelijkheden er op jouw dak zijn en wat de aanschaf van zonnepanelen jou kan opleveren. 

De zonnepanelen van Solarwatt  

Bij Solarwatt ben je aan het juiste adres voor het kopen van de beste zonnepanelen met een hoge zonnepanelen opbrengst en lange levensduur. Solarwatt zonnepanelen zijn van hoogwaardige Duitse kwaliteit en dat zie je terug in de garantievoorwaarden. Onze glas-glas zonnepanelen zijn als beste getest, goed bestand tegen extreem weer en scoren hoog op brandveiligheid. Bovendien is de duurzaamheid van onze Duitse glas-glas-zonnepanelen aangetoond door het behalen van de Cradle to Cradle-certificering®. Slechts drie producenten wereldwijd hebben dit veeleisende certificeringsproces doorlopen.

Wil je Solarwatt zonnepanelen bestellen? Dan kun je terecht bij een Solarwatt partner. Deze door ons getrainde en gecertificeerde installateurs voorzien je van maatwerkadvies voor jouw situatie.

Interesse gekregen in het kopen van zonnepanelen?