Home » Kennisbank » Thuisbatterijen vergelijken: alles wat je moet weten over de mogelijkheden.
Thuisbatterijen vergelijken: Alles wat je moet weten over de mogelijkheden.
Inclusief 5 tips voor het vergelijken van thuisbatterijen!
Wat als je opgewekte zonne-energie nog efficiënter kunt gebruiken, zelfs als de zon niet schijnt? Een geavanceerde thuisbatterij biedt diverse mogelijkheden om je energieverbruik te optimaliseren, je kosten te verlagen en je energie- onafhankelijkheid te vergroten. Maar hoe werkt dit precies?
Met de stijgende populariteit van zonne-energie is het steeds gebruikelijker om een thuisbatterij te installeren in combinatie met zonnepanelen. De batterij slaat overtollige zonne-energie op, zodat je deze op een later moment kunt gebruiken, bijvoorbeeld als de zon niet schijnt of wanneer de energiekosten hoog zijn. En dat is niet alles, met de SOLARWATT Battery vision thuisbatterij heb je meerdere mogelijkheden om maximaal te besparen en te profiteren van de voordelen van zonne-energie.
De mogelijkheden van een thuisbatterij
De primaire functie van een thuisbatterij is het opslaan van overtollige zonne-energie die door je zonnepanelen wordt opgewekt. Gedurende de dag produceer je vaak meer stroom dan je daadwerkelijk verbruikt, vooral als je veel zonnepanelen hebt. Zonder thuisbatterij wordt deze overtollige stroom teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Zonde, want hiervoor moet je terugleverkosten betalen.
Een thuisbatterij biedt dan uitkomst, hiermee kun je de opgewekte zonne-energie opslaan en gebruiken wanneer je zelf wilt. Dankzij deze energieopslag verhoog je de zelfconsumptie van zonne-energie, wat betekent dat je minder stroom van het net hoeft te kopen. Dit resulteert in een lagere energierekening en een grotere mate van energieonafhankelijkheid. Ontzettend voordelig, vooral wanneer de salderingsregeling in 2027 vervalt. Hierna ontvang je slechts minimaal 50% van je kale leveringtarief voor de stroom die je aan het net levert. Dit is netto ongeveer 5 à 6 cent, een fractie van het elektriciteitstarief dat je zelf betaalt bij een vast of variabel energiecontract.
Met een thuisbatterij kun je jezelf voorbereiden op deze verandering. Door meer van je zelf opgewekte zonnestroom op te slaan, kun je je onafhankelijkheid van het net vergroten en maximaliseer je de waarde van je opgewekte zonne-energie. De capaciteit van de batterij die je nodig hebt is afhankelijk van je jaarlijkse energieverbruik en de hoeveelheid zonnepanelen die je hebt. Het is raadzaam om een gecertificeerde installateur te raadplegen die je kan helpen bepalen hoeveel opslagcapaciteit je nodig hebt op basis van je situatie.
Meer weten over de mogelijkheden?
Doe de snelle gratis homescan
Naast het opslaan van zonne-energie kun je de thuisbatterij ook opladen met elektriciteit van het net. Om hier maximaal financieel voordeel uit te halen heb je wel een dynamisch energiecontract nodig. Bij een dynamisch contract variëren de stroomprijzen afhankelijk van het tijdstip van de dag. Tijdens de daluren, wanneer de stroomprijs het laagst is, kun je je batterij opladen, zodat je de goedkoop opgeslagen energie later kunt gebruiken wanneer de stroomprijs weer stijgt.
Dit biedt een interessante kans om de baas over je eigen energie te zijn, met volledige controle over je energierekening. In de meeste gevallen heb je wel een batterij met een hogere opslagcapaciteit nodig.
Een andere optie is het handelen met energie. In plaats van de opgeslagen energie zelf te gebruiken, kun je de stroom terugleveren aan het net. Als je een dynamisch energiecontract hebt, kun je profiteren van de prijsverschillen tussen het kopen van stroom (wanneer de prijs laag is) en het verkopen van stroom (wanneer de prijs hoog is). Het verschil tussen de inkoop- en verkoopprijs is je winst.
Als je deze handelstrategie wilt toepassen, moet je zorgen voor een grotere batterijcapaciteit, aangezien je meer energie nodig hebt om te kopen en later te verkopen. Bovendien is het belangrijk om te weten dat je de btw kunt terugvorderen op de kosten van de batterij wanneer je actief handelt met energie. Dit kan een aantrekkelijk belastingvoordeel zijn, afhankelijk van de voorwaarden die de Belastingdienst stelt voor belastingteruggave in jouw situatie. Ook is het belangrijk dat verleden resultaten geen garantie bieden voor de toekomst.
Een stap verder in energiehandel is het handelen op de onbalansmarkt. De onbalansmarkt is een mechanisme waarop energieleveranciers handelen om het verschil tussen vraag en aanbod van elektriciteit te compenseren. Als je met je batterij deelneemt aan de onbalansmarkt, kun je extra inkomsten genereren door energie te leveren wanneer er tekorten zijn op het net.
Echter, deelname aan de onbalansmarkt vereist dat je je batterij beschikbaar stelt voor een derde partij (provider) die de energiebehoeften van het net beheert. De provider kan dan je batterij inzetten om elektriciteit te leveren op momenten dat er een hoge vraag is naar stroom. Dit kan een interessante manier zijn om extra inkomsten te genereren, maar je dient een gedeelte van je batterijcapaciteit hiervoor te reserveren.
Een groot voordeel van de SOLARWATT Battery vison is de mogelijkheid om deze te gebruiken als noodstroomvoorziening. In geval van een stroomstoring kan je thuisbatterij de stroomvoorziening van je huis overnemen, zodat belangrijke apparaten of systemen blijven functioneren. Dit kan van cruciaal belang zijn, vooral in geval van langdurige stroomuitval.
Als je de batterij als noodstroomvoorziening wilt gebruiken, moet je ervoor zorgen dat een deel van de batterijcapaciteit is gereserveerd voor dit doel. Het is echter belangrijk te begrijpen dat de energie die voor noodstroomvoorziening wordt gereserveerd, niet gebruikt kan worden voor andere doeleinden, zoals het laden uit het net of het zelf verbruiken van zonnestroom.
Om ervoor te zorgen dat je genoeg capaciteit hebt voor de noodstroom, kun je een gecertificeerd Solarwatt partner vragen om te berekenen hoeveel opslagruimte je nodig hebt, afhankelijk van de apparaten die je wilt blijven gebruiken tijdens een stroomstoring. Dit kan variëren van verlichting en koelkasten tot medische apparatuur of andere essentiële systemen.
De 5 tips voor het vergelijken van thuisbatterijen
Kwaliteit omvormer
Let op de kwaliteit van de omvormer
Ik wilde besparen op mijn energierekening en tegelijkertijd bijdragen aan een duurzamere wereld. De zonnepanelen hebben zich in de afgelopen jaren ruimschoots terugverdiend, maar ik merkte dat ik een groot deel van mijn opgewekte stroom terugleverde aan het net. Met de aankomende afschaffing van de salderingsregeling en de steeds veranderende energietarieven ben ik gaan kijken hoe ik die stroom slimmer kon gebruiken. Zo kwam ik uit bij een thuisbatterij.
Verborgen kosten
Let op verborgen kosten, zoals aanpassingen in de meterkast
Een kostenpost die vaak over het hoofd gezien wordt bij de installatie van een thuisbatterij zijn de aanpassingen in de meterkast. Denk aan het plaatsen van extra groepen of het vervangen van kabels. Dit soort werkzaamheden zijn bijna altijd nodig, maar worden lang niet altijd op de offerte vermeld. Het gevolg? Deze kosten komen vaak pas aan het licht als de installateur bij je thuis is en dan heb je weinig keuze meer.
Vraag bij het vergelijken van offertes altijd expliciet naar de kosten voor meterkast aanpassingen. Laat je niet afschepen met een standaardbedrag, maar informeer naar een inschatting op basis van jouw woonsituatie. Zo krijg je een realistischer beeld van de totaalprijs en voorkom je onverwachte uitgaven.
Garantievoorwaarden
Vergelijk niet alleen de prijs, maar ook de garantievoorwaarden
Bij het vergelijken van offertes wordt de garantie nog weleens vergeten. Toch is dit een zeer belangrijk onderdeel van je investering. Want wat gebeurt er als er iets misgaat met je batterij of de omvormer?
Sommige aanbieders geven alleen garantie op het aantal laadcycli, anderen bieden een dekking van een bepaald aantal jaren. Maar let op: een garantie betekent niet automatisch dat alle kosten vergoed worden. In veel gevallen worden alleen de defecte onderdelen gedekt. Dit betekent dat het arbeidsloon, de voorrijkosten of de vervanging van materiaal daar nog bovenop komen.
Vraag dus altijd naar de volledige garantievoorwaarden:
- Wat wordt precies gedekt?
- Voor welke onderdelen geldt de garantie (alleen batterij of ook omvormer en andere componenten)?
- Worden arbeids- en transportkosten ook vergoed?
Offertes
Let op de inhoud van offertes
Terugverdientijd
Kijk verder dan de initiële prijs, vergelijk op de totale kosten
ERVARINGEN VAN EEN GEBRUIKER
Een interview van een thuisbatterij gebruiker
Wij spraken met Bart, die begin dit jaar een thuisbatterij liet installeren, over zijn motivatie en ervaringen.
