Home » Kennisbank
Kennisbank
Onze kennisbank biedt uitgebreide informatie en antwoorden op veelgestelde vragen om u te helpen snel en efficiënt oplossingen te vinden.
Veel gestelde vragen
Zonnepanelen
Hoe werken zonnepanelen precies?
Zonnepanelen zetten zonlicht om naar duurzame energie. Zo kun je in je eigen stroombehoefte voorzien. Een zonnepaneel bestaat uit zonnecellen. Wanneer er zonlicht op het paneel valt, ontstaat er een spanningsverschil tussen de bovenkant en onderkant van de zonnecellen. Er gaat dan een stroom lopen: gelijkstroom. Gelijkstroom is niet geschikt voor apparaten in huis en wordt daarom door een omvormer omgezet naar wisselstroom. Deze wisselstroom gaat naar de meterkast en wordt zo gebruikt voor jouw eigen energie, opgeslagen of teruggeleverd aan het elektriciteitsnet.
Wat zijn de voordelen van zonnepanelen?
De investering in zonnepanelen levert je veel voordelen op:
- Bespaar op je energiekosten;
- Lever een bijdrage aan een betere, duurzame wereld;
- Risicovrij rendement op je spaargeld;
- Verbeter het energielabel van je woning;
- Verhoog de waarde van je woning;
- Lange levensduur en weinig onderhoud;
- De btw over de aankoop en installatie kun je terugvragen.
Welke type zonnepanelen zijn er?
Er zijn twee basis types zonnepanelen die verschillen in materiaal, vermogen, levensduur en kwaliteit. Traditionele glas-folie zonnepanelen zijn gemaakt van gehard glas aan de voorzijde van het paneel en kunststof foliecomposiet (plastic) aan de achterzijde. Glas-glas zonnepanelen zijn aan beide kanten van het paneel voorzien van een glazen plaat, die de zonnecellen veel beter beschermen tegen omgevingsfactoren, zoals warmte en vocht. Glas-glas zonnepanelen hebben dan ook een langere levensduur, hogere opbrengst en betere garantievoorwaarden.
Op deze pagina lees je meer over deze twee basis types zonnepanelen en de verschillen.
Wat zijn de verschillen tussen glas-folie en glas-glas zonnepanelen?
Traditionele glas-folie zonnepanelen zijn gemaakt van gehard glas aan de voorzijde van het paneel en kunststof foliecomposiet (plastic) aan de achterzijde. Glas-glas zonnepanelen zijn aan beide kanten van het paneel voorzien van een glazen plaat, die de zonnecellen veel beter beschermen tegen omgevingsfactoren, zoals warmte en vocht.
Voordelen van glas-glas zonnepanelen:
- Betere bescherming en lagere degradatie
- Langere levensduur en hogere opbrengst
- Betere garantievoorwaarden
Op deze pagina lees je meer over de verschillen tussen glas-folie en glas-glas zonnepanelen.
Wat zijn de beste zonnepanelen?
Glas-glas zonnepanelen bieden een betere bescherming tegen omgevingsfactoren, zoals warme en vocht. De kwaliteit van deze panelen ligt een stuk hoger dan bij glas-folie zonnepanelen. Daardoor gaan glas-glas zonnepanelen langer mee, hebben een hogere opbrengst en betere garantievoorwaarden.
Lees hier meer over onze best geteste glas-glas zonnepanelen.
Wat is de levensduur van zonnepanelen?
Glas-glas zonnepanelen hebben een levensduur van wel 50 jaar. Glas-folie zonnepanelen van hoge kwaliteit gaan meer dan 30 jaar mee.
Wat is Wp-vermogen?
Het Wattpiek–vermogen vertelt je hoeveel zonlicht het paneel omzet naar elektriciteit in bepaalde standaardomstandigheden, ook wel standaard testcondities. Een hoog Wp-vermogen betekent niet altijd dat het paneel ook het meeste oplevert. Het gaat om de effectieve opbrengst: de verhouding tussen het vermogen en de energieopbrengst. Dit is afhankelijk van factoren als de ligging en kwaliteit van het paneel.
Op deze pagina lees je meer over wat het Wp-vermogen betekent voor het rendement van zonnepanelen.
Wat is kWh?
KWh is de afkorting van kilowattuur. Kw staat voor Kilowatt; de eenheid die we gebruiken voor hoeveelheden elektrische energie. De H staat voor ‘hour’, het Engelse woord voor uur. Bij zonnepanelen betekent het aantal kWh hoeveel elektriciteit het paneel oplevert. Het vermogen is hierbij een start, maar ook de kwaliteit, de toegepaste techniek en omgevingsfactoren spelen mee.
Wat zijn zonnecellen?
Zonnecellen zijn elektrische cellen die lichtenergie omzetten in bruikbare elektrische energie. Meestal zijn ze gemaakt van silicium, wat wordt gewonnen uit zand. Het zijn de kleine vierkantjes die je op het zonnepaneel ziet.
Normale zonnecellen hebben een geleidende achterkant waardoor energie in de vorm van warmte als elektriciteit verloren gaat. SOLARWATT zonnepanelen zijn standaard voorzien van PERC-technologie: op de achterkant zijn niet-geleidende lijntjes aangebracht. Deze niet-geleidende lijntjes zorgen voor weinig verlies van elektriciteit en een betere opname van indirect zonlicht. Een groter gedeelte van zonlicht wordt zo omgezet in elektriciteit. Ideaal dus bij Nederlandse weercondities, zoals bewolking.
Wat is een omvormer?
De stroom die een zonne-energiesysteem levert is niet direct geschikt voor gebruik in huis en teruglevering aan het net. Een omvormer is een elektrisch apparaat dat ervoor zorgt dat de opgewekte gelijkstroom wordt omgezet naar wisselstroom voor elektrisch gebruik. Ieder zonne-energiesysteem heeft dus een omvormer nodig.
Wat is salderen?
Op sommige momenten wek je mogelijk meer energie op dan je verbruikt. Deze energie lever je terug aan het net. Op andere momenten neem je juist meer energie af dan dat je opwekt, bijvoorbeeld bij slecht weer. Op de jaarnota verrekent de energieleverancier het totaal aan teruggeleverde energie met jouw jaarverbruik. De teruggeleverde energie wordt dus afgestreept tegen de gebruikte energie. Dat noemen we salderen.
De salderingsregeling houdt in dat je de energie die je opwekt voor hetzelfde tarief mag verrekenen met de energie die je afneemt.
Hoe werkt de salderingsregeling?
De salderingsregeling houdt in dat je de energie die je opwekt voor hetzelfde tarief mag verrekenen met de energie die je afneemt. Voor de overige teruggeleverde energie krijg je een vergoeding.
Is het nog slim om te investeren in zonnepanelen wanneer de salderingsregeling wordt afgebouwd?
Ook als de salderingsregeling geleidelijk aan wordt afgebouwd, is het slim om te investeren in zonnepanelen. De doelstelling van de overheid bij de afbouw is dat de terugverdientijd voor zonnepanelen gelijk blijft (7 jaar). Het aanschaffen van zonnepanelen is ook dan dus nog steeds de moeite waard. Daarbij zorgen de sterk gestegen energieprijzen ervoor dat zonnepanelen aan nog maar interessanter worden. Ongeacht de salderingsregeling zorgen zonnepanelen ervoor dat je minder afhankelijk bent van prijsstijgingen. Zo blijft je energierekening stabiel laag.
Heb ik een slimme meter nodig?
Een slimme meter is op dit moment niet verplicht bij de installatie van zonnepanelen. Wel is het noodzakelijk om een energiemeter te hebben die terugtelt, zodat ook het terugleveren van energie geregistreerd wordt.
Het grootste voordeel van een slimme meter is dat je meer inzicht hebt in je energieverbruik. De meter laat niet alleen zien hoeveel energie je afneemt, maar ook hoeveel je teruglevert met zonnepanelen.
Als per 2024 de salderingsregeling geleidelijk gaat worden afgebouwd, is het wel verplicht om over een slimme meter te beschikken als je zonnepanelen hebt.
Hoe zit het met zonnepanelen en brandgevaar?
Alle zonnepanelen die op de markt verkocht worden, zijn getest op brandveiligheid. De mate waarin zonnepanelen brandwerend zijn, is alleen wel verschillend.
SOLARWATT glas-glas zonnepanelen voldoen aan de hoogste eisen die gesteld kunnen worden aan brandveiligheid bij toepassing op daken. Onze glas-glas zonnepanelen scoren volgens de norm IEC 71730-2 en EN 13501-5 in de hoogste categorie: brandklasse A en brandklasse Broof (t1).
Glas-glas zonnepanelen zijn door de glazen achterkant brandveiliger dan glas-folie zonnepanelen.
Meer informatie over onderzoek RIVM effecten branden bij zonnepanelen.
Zijn zonnepanelen bestand tegen hagel?
Ja. Glas-glas zonnepanelen zijn goed bestand tegen extreme weersomstandigheden zoals hagel. Glas-folie zonnepanelen zijn daarentegen niet ontworpen om extreme hagelbuien te doorstaan en kunnen daardoor schade oplopen.
Waar vind ik een overzicht van de producten van Solarwatt?
Een overzicht van al onze producten vind je hier.
Wat zijn microcracks
Microcracks zijn haarfijne scheurtjes in de zonnecellen. Microcracks kan je vaak niet met het blote oog zien. Ze worden zichtbaar tijdens een EL-test (elektroluminescentie test), een soort röntgenfoto van het zonnepaneel.
Wat is het verschil tussen kWh en kWp?
KWh is de afkorting voor kilowattuur. Bij zonnepanelen betekent het aantal kWh hoeveel elektriciteit het paneel oplevert. 1 kWh elektriciteit is een gelijke hoeveelheid energie om 1 uur lang, 1 kW (1000 Watt) aan vermogen te leveren. KWh is ook de eenheid die je terugziet op je energiemeter en die wordt gebruikt bij het aanduiden van je energieverbruik.
KWp staat voor kilowattpiek. 1 kWp is 1.000 Wp. Het Wattpiek-vermogen vertelt je hoeveel zonlicht het paneel omzet naar elektriciteit in bepaalde standaardomstandigheden, ook wel standaard testcondities. Dat betekent dus niet automatisch dat een paneel van 200 Wp ook daadwerkelijk 200 Watt oplevert.
De opbrengst van zonnepanelen in kWh wordt deels bepaald door het Wp-vermogen (kWp), maar ook door de kwaliteit, de toegepaste techniek en omgevingsfactoren zoals de ligging van het paneel.
Samengevat kun je kWh zien als de energieopbrengst van het zonnepaneel en het Wp-vermogen als het vermogen van het zonnepaneel bij standaard testcondities.
De verwachte opbrengst van een zonnepaneel in kWh bereken je met een omrekenfactor die is gebaseerd op het aantal zonuren en de lichtintensiteit. Gemiddeld genomen gebruiken we in Nederland een omrekenfactor van 0,9 voor een ideale situatie. Dit betekent dat de zonnepanelen schaduwvrij zijn onder een hoek van 33 graden, gericht op het Zuiden. De omrekenfactor voor jouw situatie is dus afhankelijk van de ligging en hoek van het dak. Een voorbeeld rekensom voor het omrekenen van het Wp-vermogen naar het aantal kWh per jaar:
0,9 * Wp-vermogen = opbrengst in kWh per jaar
Een paneel van 200 Wp heeft bij een ideale situatie dus een verwachte opbrengst van 180 kWh per jaar.
Wat is degradatie door LeTID en worden Solarwatt zonnepanelen hierop getest?
LeTID is een verschijnsel waarbij zonnecellen onder sommige omstandigheden versneld degraderen. Dit kan binnen de eerste maanden of jaren na installatie van de zonnepanelen zorgen voor wel 10% extra degradatie. Degradatie van zonnecellen zorgt voor verminderde prestaties en dus een lagere opbrengst van je zonnepanelen. Om dit te voorkomen en volledige zekerheid te bieden, worden Solarwatt zonnepanelen op LeTID getest en hiervoor gecertificeerd.
Wat is PID en worden Solarwatt zonnepanelen hierop getest?
PID is de afkorting voor Potential Induced Degradation: verminderd vermogen door potentiaalverschil. Bij PID ontsnapt een deel van de elektrische lading uit het zonnepaneel waardoor er minder lading in het paneel achterblijft. Daardoor daalt de spanning en automatisch dus ook het vermogen. Solarwatt zonnepanelen hebben een certificering voor 100% PID-vrij.
Wat zijn PERC-zonnecellen?
PERC is de afkorting voor Passivated Emitter Rear, oftewel een passief gemaakte cel-achterkant. Om duidelijk te maken hoe PERC-zonnecellen werken, is het belangrijk om eerst te begrijpen hoe een normale zonnecel werkt. Normale zonnecellen hebben een geleidende achterkant die bedekt is met een soort aluminium pasta. De golflengte van het licht bepaalt hoe diep in de zonnecel een foton wordt omgezet in een elektron. Hoe minder diep, en dus hoe sneller de foton wordt omgezet in een elektron, hoe beter. Er ontstaat dan namelijk minder
Langere golflengtes licht (rood licht), worden pas dieper in de zonnecel omgezet. Rood licht doet zich vooral voor aan het begin en einde van de dag en bij bewolkt weer. Bij zonnepanelen zonder PERC-laag kan het voorkomen dat rood licht de achterkant van een zonnecel bereikt, zonder dat het licht (de foton is omgezet naar een elektron. Dat licht gaat dus verloren en kan niet meer worden omgezet in elektriciteit. Een PERC-laag op de achterkant van de zonnecel zorgt ervoor dat weerkaatst en in tweede instantie alsnog wordt omgezet naar een elektron. Hierdoor wordt een breder gedeelte van het lichtspectrum benut voor het genereren van zonne-energie en is de kans dus groter dat licht ook daadwerkelijk voor elektriciteit zorgt. In Nederland en België hebben we hier extra baat bij, omdat we vaak te maken hebben met bewolkt weer.
Wat zijn de voordelen van PERC-zonnecellen?
PERC-zonnecellen hebben een aantal voordelen:
- Een hogere opbrengst
Door de niet-geleidende laag aan de achterkant, wordt meer licht omgezet in elektriciteit. Dat zorgt dus voor een hogere opbrengst van je zonnepanelen.
- Minder rendementsverlies
Hoe warmer een zonnecel, hoe minder de prestaties. Een zonnecel geeft namelijk minder rendement per graad dat deze warmer wordt. Door de niet-geleidende laag bij PERC-zonnecellen wordt meer zonne-energie omgezet in elektriciteit in plaats van in warmte. Dat zorgt dus voor minder rendementsverlies dan bij standaard zonnecellen.
- Meer rendement bij bewolkt weer
Bewolking zorgt ervoor dat minder energie de aarde bereikt. Wolken werken als een filter. De kleuren met een kortere golflengte worden eruit gefilterd. PERC-zonnecellen halen meer rendement uit het onderste deel van de zonnecel. Dat is de plek waar kleuren worden opgevangen die wel door de wolken worden doorgelaten. PERC-zonnecellen leveren dus meer op bij bewolking dan standaard zonnecellen.
Is zonne-energie beter dan windenergie?
Zonne-energie en windenergie zijn allebei duurzame energiebronnen waar bij het opwekken van energie geen CO₂ vrijkomt. Beide vormen van energie zijn nodig. Waarom? Om de klimaatdoelstellingen te halen en over te gaan naar een volledig CO₂-neutraal energiesysteem, is er meer groene energie nodig. Windmolens wekken veel energie op in de winter, wanneer het harder waait. Zonnepanelen wekken meer energie op in de zomer, wanneer de zon schijnt. De twee vormen van energie vullen elkaar dus mooi aan.
Wel is er een verschil in toepassing. Zonnepanelen zijn ideaal om kleinschalig toe te passen op woningen en in de bebouwde omgeving. Bij windmolens gaat het om grote projecten in het buitengebied, bijvoorbeeld in open velden of op zee.
Zonnepanelen hebben nauwelijks onderhoud nodig, hebben een lange levensduur en kunnen zonder vergunning geplaatst worden. Ook het rendement is bij kleinschalige toepassing veel groter. Voor windmolens is wel een een vergunning en veel onderhoud nodig.
Wat zijn de nadelen van zonnepanelen?
Zonnepanelen kennen veel voordelen. Toch is het belangrijk om ook potentiële nadelen te noemen die je mee kunt nemen in je overweging. De nadelen van zonnepanelen:
- Het is een grote investering
Hierdoor heb je direct na de investering minder spaargeld. Daar staat wel tegenover dat het rendement hoger is dan op je bank-/spaarrekening. Kijk goed naar je financiële situatie en of je eventueel gebruikt kunt maken van subsidie of een groene lening. Daarnaast kan je de btw terugvragen. - De panelen kunnen zichtbaar zijn
Op sommige daken liggen de zonnepanelen in het zicht. Sommige mensen vinden dit storend. Tegenwoordig bestaan er wel mooie oplossingen die minder zichtbaar zijn, zoals volledig zwarte zonnepanelen of zonnepanelen die in het dak verwerkt zijn. - Aanpassingen in de meterkast
Wanneer er zonnepanelen op jouw woning geplaatst worden, dienen er aanpassingen in de meterkast te worden gedaan. Dat kost uiteraard geld. De installateur kan je hierover adviseren. - Opwekken vs. gebruik
De zonnepanelen wekken alleen energie op als het licht is en vooral als de zon schijnt. Dat is niet altijd het tijdstip dat je de energie wil gebruiken. Denk aan verlichting ’s avonds. Een energiemanager kan je helpen om zoveel mogelijk energie te gebruiken als het wordt opgewekt en thuisbatterij kan de energie vervolgens opslaan voor gebruik op een later moment. Heb je geen energiemanager of thuisbatterij in huis? Dan ben je alsnog voor een deel afhankelijk van de energieleverancier.
Opbrengst & rendement
Wat is de opbrengst van zonnepanelen?
De opbrengst van zonnepanelen wordt bepaald door vier factoren:
- Het Wp-vermogen
- Het aantal kWh
- De kwaliteit van de zonnepanelen
- Omgevingsfactoren zoals de ligging en hoek van het doek
Met de dakscan bereken je in drie simpele stappen hoeveel zonnepanelen jou kunnen opleveren.
Wat is het rendement van zonnepanelen?
Het rendement op zonnepanelen hangt af van vier factoren:
- De kosten voor het zonne-energiesysteem
- Het aantal kWh
- De kwaliteit van de zonnepanelen
- Omgevingsfactoren zoals de ligging en hoek van het dak
Gemiddeld gezien is het rendement al snel 5% op meer. Het is vooral belangrijk om te kijken naar het rendement op de lange termijn.
Lees hier meer over de opbrengst van zonnepanelen en bereken met de dakscan het rendement voor jouw situatie.
Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen?
De terugverdientijd van zonnepanelen is gemiddeld 7 jaar. Dit is afhankelijk van de opbrengst van jouw zonnepanelen. De opbrengst wordt bepaald door verschillende factoren:
- Het Wp-vermogen
- Het aantal kWh
- De kwaliteit van de zonnepanelen
- Omgevingsfactoren zoals de ligging en hoek van het doek
Met de dakscan bereken je in drie simpele stappen wat de opbrengst en terugverdientijd is voor jouw situatie.
Hoe kan ik de opbrengst en het rendement van zonnepanelen berekenen voor mijn woning?
Dat kan eenvoudig met onze gratis dakscan. In drie simpele stappen bereken je direct de opbrengst, de besparing en de terugverdientijd.
Mijn huis heeft veel schaduw. Kan ik toch rendement halen uit zonnepanelen? Zonnepanelen leveren uiteraard het meeste op wanneer ze zoveel mogelijk direct zonlicht opvangen.
Omdat zonnepanelen met elkaar verbonden zijn, zijn de presentaties afhankelijk van het paneel dat de minste energie produceert. Wanneer er één paneel in de schaduw staat, leveren ook de rest van de panelen die wel in de zon staan minder op. Het is dus belangrijk te kijken naar waar schaduw zou kunnen ontstaan. Om ervoor te zorgen dat schaduw op het ene paneel geen negatief effect heeft op de energieopbrengst van andere zonnepanelen, kunnen zogenoemde optimizers of micro-omvormers worden toegepast.
Als er schaduw op je dak valt, is het belangrijk om vast te stellen hoe lang per dag dit het geval is. Als er op een deel van het dak in de lente en de zomer tijdens een groot gedeelte van de dag schaduw valt, kun je hier beter geen zonnepanelen plaatsen. Zonnepanelen leveren hier over het hele jaar dan te weinig stroom op.
Met onze gratis dakscan kun je berekenen wat de schaduw bij jouw woning voor invloed heeft op het rendement van zonnepanelen.
Wat zijn de nadelen van zonnepanelen?
Zonnepanelen kennen veel voordelen. Toch is het belangrijk om ook potentiële nadelen te noemen die je mee kunt nemen in je overweging. De nadelen van zonnepanelen:
- Het is een grote investering
Hierdoor heb je direct na de investering minder spaargeld. Daar staat wel tegenover dat het rendement hoger is dan op je bank-/spaarrekening. Kijk goed naar je financiële situatie en of je eventueel gebruikt kunt maken van subsidie of een groene lening. Daarnaast kan je de btw terugvragen. - De panelen kunnen zichtbaar zijn
Op sommige daken liggen de zonnepanelen in het zicht. Sommige mensen vinden dit storend. Tegenwoordig bestaan er wel mooie oplossingen die minder zichtbaar zijn, zoals volledig zwarte zonnepanelen of zonnepanelen die in het dak verwerkt zijn. - Aanpassingen in de meterkast
Wanneer er zonnepanelen op jouw woning geplaatst worden, dienen er aanpassingen in de meterkast te worden gedaan. Dat kost uiteraard geld. De installateur kan je hierover adviseren. - Opwekken vs. gebruik
De zonnepanelen wekken alleen energie op als het licht is en vooral als de zon schijnt. Dat is niet altijd het tijdstip dat je de energie wil gebruiken. Denk aan verlichting ’s avonds. Een energiemanager kan je helpen om zoveel mogelijk energie te gebruiken als het wordt opgewekt en thuisbatterij kan de energie vervolgens opslaan voor gebruik op een later moment. Heb je geen energiemanager of thuisbatterij in huis? Dan ben je alsnog voor een deel afhankelijk van de energieleverancier.
Installatie & ontwerp
Is mijn huis geschikt voor zonnepanelen?
De meeste daken in Nederland zijn geschikt voor zonnepanelen. De ligging en hoek van het dak zijn belangrijke factoren die de opbrengst van zonnepanelen bepalen. Met onze dakscan kun je direct zien of jouw dak geschikt is voor de installatie van zonnepanelen en wat het rendement voor jouw situatie is.
Wat is de beste opstelling voor zonnepanelen?
Zonnepanelen werken het beste als ze een beetje schuin staan. Daarom worden ze vaak toegepast op schuine daken en zie je bij een plat dak de zonnepanelen schuin omhoog staan. Daarnaast is het belangrijk om de beste ligging ten opzichte van de zon te gebruiken. Onze installateurs kunnen je hier goed over adviseren.
Kan ik zonnepanelen ook op een andere plek plaatsen dan op mijn dak?
Zeker! Zonnepanelen kunnen op verschillende manieren bevestigd worden. SOLARWATT ontwikkelt zonnepanelen voor uiteenlopende situaties. Zo hebben we naast zonnepanelen voor op het dak ook speciale zonnepanelen voor toepassing in carports, veranda’s en gevels.
Lees hier meer over de verschillende opstellingen.
Kan ik zonnepanelen op een plat dak plaatsen?
Ja! Zonnepanelen kunnen zowel op een schuin als op een plat dak geplaatst worden. Bij plaatsing op een plat dak is het verplicht om een bepaalde ruimte vrij te laten tot de dakrand, zodat de zonnepanelen niet zichtbaar zijn vanaf de straat.
Kan ik zonnepanelen op mijn dakkapel plaatsen?
Dat hangt af van de constructie en het formaat van de dakkapel. Ten eerste moeten de zonnepanelen op de dakkapel passen. Net als bij een plat dak is het verplicht een bepaalde ruimte vrij te laten, zodat de zonnepanelen vanaf de straat niet zichtbaar zijn. Ten tweede moet de constructie van de dakkapel stevig genoeg zijn om het gewicht van de zonnepanelen, onderconstructie en eventueel ballast te kunnen dragen. Een Solarwatt partner kan gratis advies geven over de mogelijkheden op jouw dakkapel.
Kan ik Solarwatt zonnepanelen zelf installeren?
Solarwatt zonnepanelen worden altijd geïnstalleerd door een gecertificeerde Solarwatt partner. Bij de installatie van een zonne-energiesysteem komt veel expertise kijken. De zonnepanelen moeten namelijk op de juiste manier geïnstalleerd worden. Alleen dan kan worden gegarandeerd dat de zonnepanelen veilig zijn geplaatst, volgens geldende regelgeving. Dit komt ten goede aan de prestaties van het zonne-energiesysteem en hoe mooi het systeem is afgewerkt, zowel binnen als buiten.
Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?
Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt hangt af van je energieverbruik. Je haalt het meeste rendement uit zonnepanelen wanneer de opbrengst zo goed mogelijk is afgestemd op het verbruik. Met onze gratis dakscan bereken je in drie simpele stappen welke installatie bij je past en hoeveel je bespaart.
Zit er een installateur bij mij in de buurt?
Door ons grote partnernetwerk zit er altijd een Solarwatt installateur bij jou in de buurt. Vul het formulier op onze website in om de juiste partner in de buurt te vinden.
Moet ik een vergunning aanvragen voor het plaatsen zonnepanelen?
In de meeste gevallen hoef je geen vergunning aan te vragen voor het plaatsen van zonnepanelen. Een omgevingsvergunning is alleen nodig wanneer het gaat om een monument of een bescherm stads- of dorpsgezicht. Ook bij plaatsing op open terrein kan een vergunning nodig zijn.
Via het online Omgevingsloket kun je een vergunningscheck doen voor plaatsing van zonnepanelen.
Kwaliteit & garantie
Zijn Solarwatt zonnepanelen van goede kwaliteit?
Solarwatt staat voor kwaliteit en we gebruiken al meer dan 30 jaar alleen de beste materialen om onze zonnepanelen te produceren. In ons testlaboratorium stellen we onze panelen aan de meest extreme condities bloot. Verschillende onderzoeken beoordelen de zonnepanelen van Solarwatt als ‘’zeer goed’’. We bieden als enige in de markt een uitgebreide gratis allrisk verzekering en 30 jaar volledige garantie op het vermogen en de opbrengst van Solarwatt- zonnepanelen.
Lees hier meer over onze best geteste zonnepanelen.
Wat zijn de voordelen van Solarwatt zonnepanelen?
Solarwatt zonnepanelen zijn van zeer hoge kwaliteit en als beste getest. Daarnaast bieden we als enige in de markt een uitgebreide gratis allrisk verzekering en 30 jaar volledige garantie op het vermogen en de opbrengst van Solarwatt-zonnepanelen.
Lees hier meer over onze best geteste zonnepanelen.
Zijn Solarwatt zonnepanelen gecertificeerd?
Ja. Zonnepanelen die in Nederland verkocht worden moeten aan Europese kwaliteitsnormen voldoen. Om een keurmerk of certificaat te verdienen worden de zonnepanelen getest. Zo scoren onze glas-glas zonnepanelen volgens de norm IEC 71730-2 en EN 13501-5 in de hoogste categorie: brandklasse A en brandklasse Broof (t1). De Consumentenbond, de Duitse Stiftung Warentest en de EU Clear test beoordelen onze zonnepanelen als ‘’zeer goed’’.
Daarnaast heeft Solarwatt een eigen testlaboratorium, geaccrediteerd door onafhankelijk testinstituut VDE. Daar onderwerpen we al onze zonnepanelen aan een reeks uitgebreide testen die veel zwaarder en meer uiteenlopend zijn dan de standaard
voorschriften.
Afhankelijk van het type testen we de zonnepanelen aanvullend op:
- Brandveiligheid
- Bestendigheid tegen hagel, wind en sneeuw, maar ook bestendigheid tegen zout (voor kustgebieden) en ammonia (voor boerderijen)
- Degradatie door PID
- Degradatie door LeTID
Op deze pagina lees je meer over het testen van onze zonnepanelen. Wil je meer weten over de certificaten en keurmerken? Klik dan hier.
Hoe worden Solarwatt zonnepanelen getest?
Onze zonnepanelen worden door verschillende testlaboratoria uitgebreid getest op kwaliteit en bestendigheid. Zo zijn Solarwatt-zonnepanelen geschikt voor toepassing langs de kust, aangetoond in een zoutneveltest en geschikt voor toepassing bij veehouders, aangetoond in een ammoniabestendigheidstest. Ook om de bestendigheid tegen hagel en brand te bepalen, worden onze zonnepanelen aan de zwaarste testen onderworpen. Met goede resultaten!
Onze zonnepanelen worden hier ook officieel voor gecertificeerd. Naast onze eigen inspecties, zijn Solarwatt zonnepanelen getest door o.a. de Consumentenbond en Duitse Stiftung Warentest. Verschillende onderzoeken beoordelen de zonnepanelen van Solarwatt als ‘’zeer goed’’.
Lees hier meer over hoe onze zonnepanelen getest worden.
Hoeveel garantie krijg ik op Solarwatt zonnepanelen?
Solarwatt biedt 30 jaar volledige garantie op het product en het vermogen.
Lees hier meer over garantie.
Onderhoud & gebruik
Hoe maak ik mijn zonnepanelen schoon?
Het is belangrijk om regelmatig te controleren of de panelen nog goed schoon zijn. Eventueel vuil wordt door regen afgespoeld, dus het is gelukkig niet nodig om de panelen vaak schoon te maken. Als er toch vuil achterblijft kan het verstandig zijn om de panelen schoon te maken om geen rendement te verliezen. Je kunt dit door een gespecialiseerd bedrijf laten doen of zelf aan de slag gaan. De beste periode om dit te doen is in het vroege voorjaar.
Zelf je zonnepanelen schoonmaken
Volg onderstaande stappen om eenvoudig zelf de zonnepanelen schoon te maken.
- Schakel eerst de installatie uit.
- Zorg dat je veilig kunt werken. Betreed een schuin dak alleen met valbeveiliging en ga niet op de panelen zitten of leunen.
- Maak de panelen schoon. Dat kan met de volgende middelen:
- Water of schoonmaakmiddelen speciaal voor glas op basis van ethanol of isopropanol gemixt met water
- Een zachte doek of spons
- Een wisser
- Een zachte borstel met nylon haren
- Siliconen of katoenen handschoenen om vingerafdrukken te voorkomen
- Een tuinslang als je niet bij de panelen kunt
Belangrijke tips:
- Maak de panelen ‘s ochtends vroeg of ‘s avonds laat schoon. Dan droogt het water niet te snel op en blijven er minder resten achter.
- Gebruik geen koud water, vooral niet op warme dagen. Zo voorkom je barsten in het glas.
- Gebruik geen bijtende schoonmaakmiddelen of schuursponsjes. Dit kan de zonnepanelen beschadigen.
- Verwijder dikke vogelpoep zo snel mogelijk om aantasting van de (AR) coating te voorkomen.
Hoe onderhoud ik mijn zonnepanelen?
Zonnepanelen zijn goedkoop in gebruik en hebben nauwelijks onderhoud nodig. Eventueel vuil wordt namelijk door regen afgespoeld. Het is wel belangrijk dit regelmatig te controleren. Wanneer er toch vuil achterblijft kan het verstandig zijn om de panelen schoon te (laten) maken om geen rendement te verliezen.
Hoe je dat doet, lees je in de vraag hierboven.
Om te kijken of je zonnepanelen nog goed presteren, is het slim om zo nu en dan de prestaties van de zonnepanelen te bekijken via de Solarwatt EnergyManager of de monitoringssoftware van de omvormer.
Hoe kan ik zien of mijn zonnepanelen goed werken?
- Gebruik de SOLARWATT Home App als je onze energiemanager hebt
- Gebruik de monitoringsapp van de omvormer
- Bekijk de elektriciteitsmeter in de meterkast
Let op! Deze laat alleen zien wat er wordt teruggeleverd en dus niet hoeveel zonne-energie je op dat moment direct gebruikt. Dit biedt dus geen inzicht in de totale energieproductie van je zonnepanelen.
Kopen van zonnepanelen, subsidies en btw
Waar moet ik op letten als ik zonnepanelen ga kopen?
De aanschaf van zonnepanelen is een flinke investering. Daarom is het belangrijk om de juiste keuzes te maken bij het kopen van zonnepanalen. We adviseren je te letten op de volgende factoren wanneer je zonnepanelen aanschaft:
- De productkwaliteit
- De juiste fabrikant
- Een deskundige installateur
- Je energieverbruik
- Garantie
- Het rendement op de lange termijn
- De omvormer
Op deze pagina hebben we alle tips voor het aanschaffen van zonnepanelen op een rij gezet. Zo kun je rustig lezen waar je allemaal op moet letten bij het aanschaffen van zonnepanelen.
Hoe vraag ik een offerte aan?
SOLARWATT werkt met gecertificeerde partners voor de installatie van onze zonnepanelen. Wil je als particulier een offerte aanvragen? Vul dan in drie simpele stappen onze dakscan in. We brengen je vervolgens in contact met een partner bij jou in de buurt die je kan helpen met een gedetailleerde prijsopgaaf.
Kan ik de btw van mijn aankoop terugvragen?
Ja, dat kan! Als je voor de eerste keer zonnepanelen koopt, kan je de btw over de aanschaf en installatie eenvoudig terugvragen bij de Belastingdienst. Er zijn een aantal voorwaarden waar je rekening mee moet houden:
– Je naam moet correct op de factuur van de zonnepanelen staan en kloppen met de naam op de factuur van het energiebedrijf.
– De aanvraag voor btw teruggave moet binnen 6 maanden worden gedaan na het jaar waarin de panelen zijn aangeschaft.
– Je moet een deel van de opgewekte energie terugleveren aan het net. De Belastingdienst ziet je dan namelijk pas als ondernemer: je produceert zelf energie en krijgt hiervoor een vergoeding van de energieleverancier. Deze vergoeding wordt vaak verrekend met je jaarverbruik.
Meer informatie over de teruggave van btw vind je op de website van de Belastingdienst.
Zijn er subsidieregelingen voor zonnepanelen?
Er is geen landelijke subsidieregeling voor zonnepanelen. Wel bieden veel gemeenten in Nederland een lokale subsidieregeling aan voor het verduurzamen van je woning. Op https://www.verbeterjehuis.nl/energiesubsidiewijzer/ vind je een overzicht van de subsidies op duurzame maatregelen in jouw gemeente.
Wat zijn de kosten voor het aanschaffen van zonnepanelen?
De kosten voor de aanschaf van zonnepanelen zijn afhankelijk van veel verschillende factoren. Het ligt er bijvoorbeeld aan hoeveel panelen je gaat plaatsen, welk type en of je voor aanvullende producten (zoals een thuisbatterij) kiest.
Door het invullen van onze gratis dakscan zie je in drie simpele stappen wat de aanschaf van zonnepanelen jou kan opleveren. We brengen je vervolgens in contact met een partner bij jou in de buurt voor een gedetailleerde offerte.
Betaal ik btw over mijn zonnepanelen?
Als je zelf energie produceert en dit teruglevert aan het net, ziet de Belastingdienst je als ondernemer. Dit geldt alleen als je ervoor kiest de btw op de installatie van zonnepanelen terug te vragen. Dit betekent dat je belasting (btw) moet betalen over de energie die je opwekt en ‘verkoopt’ aan de energieleverancier. Hiervoor geldt een vast bedrag per 1.000 kWh.
De meeste particulieren maken echter gebruik van de kleine ondernemersregeling (KOR). Hier kan je voor kiezen als je omzet met zonnepanelen niet meer dan €20.000 per jaar is. Je hoeft dan geen omzetbelasting (btw) te betalen aan de Belastingdienst.
Meer over deze regeling lees je hier.
Energie opslaan & energiemanagement
Wat als ik meer energie opwek dan ik verbruik?
Er zijn twee opties als je meer energie opwekt dan je verbruikt:
- De stroom die over is, wordt teruggeleverd aan het net. Op de jaarnota verrekent de energieleverancier het totaal aan teruggeleverde energie met jouw jaarverbruik. De teruggeleverde energie wordt dus afgestreept tegen de gebruikte energie. Dat noemen we salderen. Lees hier meer over de salderingsregeling.
- De opgewekte energie die over is wordt opgeslagen in een thuisbatterij om op een later moment weer zelf te kunnen gebruiken.
Als je zonnepanelen meer opwekken dan je verbruikt, dan kan een energiemanager ook een uitkomst zijn. Een energiemanager helpt je namelijk om de opgewekte stoom, voor zover mogelijk, slim te verdelen. Zo zorg je ervoor dat je zoveel mogelijk energie gebruikt op het moment dat de energie wordt opgewekt.
Kan ik mijn overgeproduceerde energie opslaan?
Ja. Met een thuisbatterij kun je een overschot aan zonne-energie opslaan om op een later moment zelf weer te gebruiken. Solarwatt heeft de nieuwe thuisaccu Battery flex in het assortiment.
Heeft Solarwatt thuisbatterijen in het assortiment?
Ja. De SOLARWATT Battery flex thuisaccu bestaat uit verschillende batterijmodules die je met elkaar kunt verbinden om de capaciteit en prestaties af te stemmen op jouw persoonlijke behoeften. Lees hier meer over de voordelen en kenmerken van de Battery flex.
Wat zijn de voordelen van een thuisbatterij?
Het kabinet is van plan om vanaf 2023 de salderingsregeling voor zonnepanelen af te bouwen. Energie terugleveren aan het net wordt dan financieel veel minder aantrekkelijk. Het wordt dus steeds belangrijker om zoveel mogelijk geproduceerde energie zelf te gebruiken. Naast slim energiemanager Manager Flex, is een thuisbatterij hiervoor een mooie oplossing.
Energie opslaan in een thuisbatterij heeft de volgende voordelen:
- Gebruik zonne-energie wanneer je dat nodig hebt
- Verhoog je eigen gebruik tot 80%
- Maximale onafhankelijkheid
Wat is energiemanagement?
Met slim energiemanager zorg je ervoor dat je eigen gebruik van de geproduceerde zonne-energie geoptimaliseerd wordt. Een energiemanager helpt je om zoveel mogelijk energie te gebruiken op het moment dat je zonnepanelen stroom opwekken. Op die manier stem je jouw energievraag beter af op de momenten wanneer er zonne-energie beschikbaar is.
Wat doet een energiemanager?
Een energiemanager geeft je perfect inzicht in jouw energiegebruik en helpt jouw eigen gebruik te optimaliseren door het aansturen van bijvoorbeeld een warmtepomp, boilervat of elektrische auto. Door beter inzicht in je energieverbruik, kun je ook zuiniger met je energie omgaan. Daarnaast helpen slimme stekkers je om andere apparaten aan te sturen op basis van de beschikbare opgewekte zonne-energie. Zo kan je bijvoorbeeld een wasmachine of vaatwasser laten draaien op het moment dat je zonnestroom produceert. Of apparaten in sluimerstand ‘s nachts automatisch uitschakelen.
Solarwatt heeft twee energiemanagers in het assortiment: Energymanager pro en Manager flex.
Heeft Solarwatt ook een energiemanager in het assortiment?
Ja. Solarwatt heeft twee energiemanager in het assortiment: Energymanager pro en Manager flex. Deze energiemanagers kunnen als los element toegevoegd worden aan een bestaand zonne-energiesysteem, of samen met zonnepanelen (en eventueel een thuisbatterij) voor een perfect geïntegreerde totaaloplossing.
Wat zijn de voordelen van een energiemanager?
Een energiemanager heeft de volgende voordelen:
- Verdeel de opgewekte energie zo slim mogelijk
- Verhoging van eigen gebruik
- Gedetailleerd inzicht in je energieverbruik
- Zuiniger omgaan met je energie
Kan ik een thuisbatterij en energiemanager los aanschaffen, of werkt dit het beste samen?
De SOLARWATT Battery flex, Manager flex en Energiemanager pro kunnen goed als los product worden aangesloten op je bestaande zonne-energiesysteem. Ook wanneer je zonnepanelen van een ander merk hebt. Wil je zeker zijn van een krachtige totaaloplossing? Dan adviseren we je om een energiemanager te combineren met een thuisbatterij. De Solarwatt thuisbatterij en energiemanagers sluiten perfect op elkaar aan, zodat jij het beste uit je zonne-energiesysteem haalt. Zo optimaliseer je jouw eigen gebruik en ga je zuiniger met je energie om.
Wat is het voordeel van een totaaloplossing (combinatie thuisbatterij en energiemanager)?
Als enige Duitse zonne-energiesysteem aanbieder levert Solarwatt alles wat je nodig hebt om zelf energie te produceren. Alle Solarwatt producten worden gemaakt met als doel om ze te kunnen combineren tot een geïntegreerde totaaloplossing. Door het combineren van deze verschillende krachten op het gebied van energieopwekking, energiemanagement en energieopslag, zorgen we voor een compleet zonne-energiesysteem met een maximale levensduur, maximale efficiëntie en maximale veiligheid.
Wanneer je zonnepanelen van Solarwatt combineert met een energiemanager en thuisbatterij, ben je zeker van de allerbeste totaaloplossing.
Gratis Solarwatt Volledige Dekking allrisk verzekering
In dit onderdeel vind je meer details over de voorwaarden van de Solarwatt Volledige Dekking gratis allrisk verzekering. Je kunt de informatie ook printen door middel van de downloadknop onderaan de pagina.
Moet ik mijn zonnepanelen verzekeren?
Niets moet, maar het biedt wel extra zekerheid. Zonnepanelen zijn een flinke investering, dus het kan verstandig zijn je zonnepanelen en het rendement goed te verzekeren. Solarwatt heeft hiervoor de perfecte oplossing.
Bij de aanschaf van glas-glas zonnepanelen krijg je namelijk 30 jaar all-in garantie op product en vermogen én een allrisk zonnepanelen verzekering. Daarbij vergoeden we redelijke en gebruikelijke kosten met betrekking tot installatie, demontage, herinstallatie en transport. Zo weet je zeker dat je niet voor onvoorzien hoge kosten komt te staan bij een defect.
Welke verzekeringen biedt Solarwatt aan?
Wij bieden een productgarantie aan evenals een all-risk verzekering.
Solarwatt glas-glas zonnepanelen zijn goed beschermd tegen externe omstandigheden, zoals weersinvloeden en bieden optimale betrouwbaarheid en een extra lange levensduur van vele decennia. Solarwatt glas-glas zonnepanelen hebben een productgarantie van 30 jaar. We garanderen dus dat glas-glas zonnepanelen in ieder geval gedurende deze periode geen productfouten vertonen. Glas-folie zonnepanelen zijn iets minder goed beschermd tegen weersinvloeden en hebben een productgarantie van 20 jaar.
Bovenop de 30 jaar garantie op product en vermogen krijg je bij de aanschaf van glas-glas zonnepanelen ook nog een gratis allrisk zonnepanelen verzekering. Bij een totaal verlies van je zonne-energiesysteem betaalt de verzekering de prijs van een nieuw systeem én de bijkomende kosten zoals verpakkings- en montagekosten. Is er deelschade? Dan betaalt de verzekering de reparatiekosten. Zijn er gemiste opbrengsten of hebben de zonnepanelen tegenvallende prestaties? Dan dekt de verzekering de kosten.
Wat kost de Solarwatt Volledige Dekking allrisk verzekering?
Bij aanschaf van Solarwatt glas-glas zonnepanelen krijg je gratis onze allrisk verzekering voor een periode van 5 jaar.
Wat kan er precies verzekerd worden?
Alle Solarwatt glas-glas zonne-energiesystemen met een geïnstalleerd vermogen tot 1.000 kWp, afhankelijk van de toepassing. Het complete zonne-energiesysteem is onderdeel van de dekking, dus ook de energiemanagement- en batterijsystemen. Ook de elektrische laadpunten van Alfen, Webasto en Keba, en de opslagsystemen van Varta zijn meeverzekerd.
Het maximaal geïnstalleerd vermogen van 1.000 kWp geldt voor een dekking van 5 jaar bij daksystemen. Zijn de zonnepanelen geïnstalleerd op een gevel, carport, veranda of op de grond (veldsysteem)? Dan geldt een maximale dekkingsperiode van 5 jaar met een maximaal geïnstalleerd vermogen van 250 kWp.
Om de thuisaccu mee te verzekeren, is een opslagcertificaat vereist. Dit certificaat kun je opvragen bij de installateur.
Onderaan deze pagina vind je een handig overzicht van alle specificaties.
Hoe wordt de schade afgehandeld?
Als particulier neem je rechtstreeks contact op met de verzekeraar om een claim in te dienen. Een vergoeding wordt ook rechtstreeks door de verzekeraar aan jou uitgekeerd.
Waar is de verzekering ondergebracht?
De Solarwatt Volledige Dekking allrisk verzekering is een product van verzekeraar Ergo en wordt aangeboden door AON. Hierdoor is de verzekering extern ondergebracht en daarmee extra beschermd.
Hoe lang geldt de verzekeringsdekking?
Wanneer je gebruikmaakt van de gratis Solarwatt Volledige Dekking allrisk verzekering geldt de dekking voor 5 jaar.
Hoe profiteer je van de gratis Solarwatt Volledige Dekking allrisk verzekering?
Om gebruik te maken van de gratis allrisk verzekering, dien je jouw zonne-energiesysteem te registeren op www.solarwatt.nl/registreerjezonnepanelen. Je ontvangt daarna van de verzekeraar (AON) per e-mail en per post het verzekeringscertificaat. Na een succesvolle activering heb je eenmalig de mogelijkheid om ook jouw thuisbatterij aan te melden voor de verzekering.
Uit welke onderdelen bestaat de Solarwatt Volledige Dekking allrisk verzekering?
- Allrisk verzekering
De verzekeraar vergoedt onvoorziene schade, vernieling en diefstal. Er wordt een vergoeding betaald voor schade of verlies als gevolg van:
– Bedieningsfouten, onhandigheid of nalatigheid
– Kortsluiting of overspanning
– Vuur, blikseminslag, explosie, implosie, maar ook smeulen en gloeien (inclusief schade veroorzaakt door blussen, afbreken of opruimen)
– Water, vocht of overstroming
– Opzettelijke schade door een derde partij (vandalisme)
– Staking
– Constructie-, materiaal- of uitvoeringsfouten
– DierenbetenOok meerkosten door prijsstijging of technologische ontwikkelingen zijn meeverzekerd tot een bedrag van €15.000.
- Productieverlies verzekering
Als het zonne-energiesysteem niet gebruikt kan worden als gevolg van verzekerde schade, vergoedt de verzekeraar de onderbrekingsschade, oftewel het inkomensverlies als gevolg van gemiste zonnestroomopbrengsten. - Minder opbrengst verzekering
Als de voorspelde energieopbrengst onder 90% van het verwachte niveau blijft door bijvoorbeeld een lagere blootstelling aan de zon, dan dekt de verzekeraar het verschil tussen de gegarandeerde en de werkelijke jaaropbrengst. De vergoedingsgrens is 50% van de verwachte jaarlijkse energieopbrengst.
Zijn alle verschillende toepassingen verzekerd?
Veldsystemen (zonnepanelen op de grond) en toepassingen op een gevel, carport en veranda zijn alleen verzekerd bij een dekking van 5 jaar, met een maximaal geïnstalleerd vermogen van 250 kWp. Bij veldsystemen dient er een hek van minimaal 2 meter aanwezig te zijn. Bij een carport of veranda is de onderbouw niet meeverzekerd. Het gaat dus alleen om het zonne-energiesysteem en niet om de carport of veranda zelf.
Over Solarwatt
Hoe lang bestaat Solarwatt?
Solarwatt werd in 1993 opgericht in Duitsland en heeft dus al meer dan 30 jaar ervaring in de zonnepanelenmarkt. Inmiddels werken we met meer dan 600 mensen wereldwijd aan jouw energietoekomst.
Heeft Solarwatt ook een kantoor in Nederland?
Ja, vanuit ons kantoor in Nederland bedienen we de markt in de Benelux.
Wat is de visie en missie van Solarwatt?
We willen de levenslange partner zijn voor mensen die zichzelf van duurzame energie willen voorzien. Onze missie is om met eenvoudige, complete energieoplossing bij te dragen aan het minimaliseren van klimaatverandering. Zo creeëren we de grootste mogelijke waarde voor onze planeet, onze klanten en ons bedrijf.
Hoe kan ik contact opnemen met Solarwatt?
Voor particulieren:
- Ben je op zoek naar een installateur in de buurt? Kijk dan hier.
Voor bedrijven:
- Benieuwd naar de zakelijke mogelijkheden of wil je partner worden? Vul ons contactformulier in.
- Wil je partner worden? Kijk dan hier.
Welke producten heeft Solarwatt?
De producten van Solarwatt zijn gemaakt met het oog op een krachtige totaaloplossing. Maar ook als losse producten zijn ze van de beste kwaliteit en goed te combineren met andere systemen. Een overzicht van onze producten:
Daarnaast leveren onze partners naast Solarwatt zonne-energiesystemen ook:
- Zonnecarport of veranda
- Laadpalen voor elektrische auto’s
Vind een Solarwatt partner bij jou in de buurt.
Waarom werkt Solarwatt met partners?
Solarwatt is selectief in wie onze producten mogen plaatsen. Zo borgen we dat onze producten op de juiste manier worden geïnstalleerd door ervaren specialisten. Al onze Gecertificeerde en Premium partners worden getraind voordat ze onze producten mogen installeren.