Kennisbank

Veel gestelde vragen

Zonnepanelen

1Hoe werken zonnepanelen precies?

Zonnepanelen zetten zonlicht om naar duurzame energie. Zo kun je in je eigen stroombehoefte voorzien. Een zonnepaneel bestaat uit zonnecellen. Wanneer er zonlicht op het paneel valt, ontstaat er een spanningsverschil tussen de bovenkant en onderkant van de zonnecellen. Er gaat dan een stroom lopen: gelijkstroom. Gelijkstroom is niet geschikt voor apparaten in huis en wordt daarom door een omvormer omgezet naar wisselstroom. Deze wisselstroom gaat naar de meterkast en wordt zo gebruikt voor jouw eigen energie, opgeslagen of teruggeleverd aan het elektriciteitsnet.

2Wat zijn de voordelen van zonnepanelen?

De investering in zonnepanelen levert je veel voordelen op:

 • Bespaar op je energiekosten;
 • Lever een bijdrage aan een betere, duurzame wereld;
 • Risicovrij rendement op je spaargeld;
 • Verbeter het energielabel van je woning;
 • Verhoog de waarde van je woning;
 • Lange levensduur en weinig onderhoud;
 • De btw over de aankoop en installatie kun je terugvragen.
3Welke type zonnepanelen zijn er?

Er zijn twee basis types zonnepanelen die verschillen in materiaal, vermogen, levensduur en kwaliteit. Traditionele glas-folie zonnepanelen zijn gemaakt van gehard glas aan de voorzijde van het paneel en kunststof foliecomposiet (plastic) aan de achterzijde. Glas-glas zonnepanelen zijn aan beide kanten van het paneel voorzien van een glazen plaat, die de zonnecellen veel beter beschermen tegen omgevingsfactoren, zoals warmte en vocht. Glas-glas zonnepanelen hebben dan ook een langere levensduur, hogere opbrengst en betere garantievoorwaarden.

Op deze pagina lees je meer over deze twee basis types zonnepanelen en de verschillen.

4Wat zijn de verschillen tussen glas-folie en glas-glas zonnepanelen?

Traditionele glas-folie zonnepanelen zijn gemaakt van gehard glas aan de voorzijde van het paneel en kunststof foliecomposiet (plastic) aan de achterzijde. Glas-glas zonnepanelen zijn aan beide kanten van het paneel voorzien van een glazen plaat, die de zonnecellen veel beter beschermen tegen omgevingsfactoren, zoals warmte en vocht.

Voordelen van glas-glas zonnepanelen:

 • Betere bescherming en lagere degradatie
 • Langere levensduur en hogere opbrengst
 • Betere garantievoorwaarden

Op deze pagina lees je meer over de verschillen tussen glas-folie en glas-glas zonnepanelen.

5Wat zijn de beste zonnepanelen?

Glas-glas zonnepanelen bieden een betere bescherming tegen omgevingsfactoren, zoals warme en vocht. De kwaliteit van deze panelen ligt een stuk hoger dan bij glas-folie zonnepanelen. Daardoor gaan glas-glas zonnepanelen langer mee, hebben een hogere opbrengst en betere garantievoorwaarden.

Lees hier meer over onze best geteste glas-glas zonnepanelen.

6Wat is de levensduur van zonnepanelen?

Glas-glas zonnepanelen hebben een levensduur van wel 50 jaar. Glas-folie zonnepanelen van hoge kwaliteit gaan meer dan 30 jaar mee.  

7Wat is Wp-vermogen?

Het Wattpiek–vermogen vertelt je hoeveel zonlicht het paneel omzet naar elektriciteit in bepaalde standaardomstandigheden, ook wel standaard testcondities. Een hoog Wp-vermogen betekent niet altijd dat het paneel ook het meeste oplevert. Het gaat om de effectieve opbrengst: de verhouding tussen het vermogen en de energieopbrengst. Dit is afhankelijk van factoren als de ligging en kwaliteit van het paneel.  
 
Op deze pagina lees je meer over wat het Wp-vermogen betekent voor het rendement van zonnepanelen.  

8Wat is kWh?  

KWh is de afkorting van kilowattuur. Kw staat voor Kilowatt; de eenheid die we gebruiken voor hoeveelheden elektrische energie. De H staat voor 'hour’, het Engelse woord voor uur. Bij zonnepanelen betekent het aantal kWh hoeveel elektriciteit het paneel oplevert. Het vermogen is hierbij een start, maar ook de kwaliteit, de toegepaste techniek en omgevingsfactoren spelen mee.   

9Wat zijn zonnecellen? 

Zonnecellen zijn elektrische cellen die lichtenergie omzetten in bruikbare elektrische energie. Meestal zijn ze gemaakt van silicium, wat wordt gewonnen uit zand. Het zijn de kleine vierkantjes die je op het zonnepaneel ziet.  
 
Normale zonnecellen hebben een geleidende achterkant waardoor energie in de vorm van warmte als elektriciteit verloren gaat. SOLARWATT zonnepanelen zijn standaard voorzien van PERC-technologie: op de achterkant zijn niet-geleidende lijntjes aangebracht. Deze niet-geleidende lijntjes zorgen voor weinig verlies van elektriciteit en een betere opname van indirect zonlicht. Een groter gedeelte van zonlicht wordt zo omgezet in elektriciteit. Ideaal dus bij Nederlandse weercondities, zoals bewolking.  

10Wat is een omvormer?  

De stroom die een zonne-energiesysteem levert is niet direct geschikt voor gebruik in huis en teruglevering aan het net. Een omvormer is een elektrisch apparaat dat ervoor zorgt dat de opgewekte gelijkstroom wordt omgezet naar wisselstroom voor elektrisch gebruik. Ieder zonne-energiesysteem heeft dus een omvormer nodig.  

11Wat is salderen?  

Op sommige momenten wek je mogelijk meer energie op dan je verbruikt. Deze energie lever je terug aan het net. Op andere momenten neem je juist meer energie af dan dat je opwekt, bijvoorbeeld bij slecht weer. Op de jaarnota verrekent de energieleverancier het totaal aan teruggeleverde energie met jouw jaarverbruik. De teruggeleverde energie wordt dus afgestreept tegen de gebruikte energie. Dat noemen we salderen.  
 
De salderingsregeling houdt in dat je de energie die je opwekt voor hetzelfde tarief mag verrekenen met de energie die je afneemt. Deze regeling wordt vanaf 2023 mogelijk afgebouwd, waardoor je elk jaar een iets kleiner percentage van de teruggeleverde energie kan salderen. Voor de overige teruggeleverde energie krijg je een vergoeding. 

12Hoe werkt de salderingsregeling?

De salderingsregeling houdt in dat je de energie die je opwekt voor hetzelfde tarief mag verrekenen met de energie die je afneemt. Voor de overige teruggeleverde energie krijg je een vergoeding. Deze regeling wordt vanaf 2023 mogelijk afgebouwd, waardoor je elk jaar een kleiner percentage van de teruggeleverde energie kan salderen. Waarom doet de overheid dat? In het kort: salderen kost de overheid geld in de vorm van gemiste belastinginkomsten. De overheid zal met de nieuwe regeling niet langer de volledige energiebelasting ''terugbetalen'', maar slechts een deel.

Energie terugleveren wordt vanaf 2023 financieel steeds minder aantrekkelijk. Het wordt dus steeds belangrijker om zoveel mogelijk zonne-energie zelf te gebruiken. Slim energiemanagement en/of het opslaan van energie met een thuisbatterij kan hierin een uitkomst bieden.

13Wat als ik meer energie opwek dan dat ik verbruik?

Op sommige momenten wek je mogelijk meer energie op dan je verbruikt. Deze energie lever je terug aan het net. Op andere momenten neem je juist meer energie af dan dat je opwekt, bijvoorbeeld bij slecht weer. Op de jaarnota verrekent de energieleverancier het totaal aan teruggeleverde energie met jouw jaarverbruik. De teruggeleverde energie wordt dus afgestreept tegen de gebruikte energie. Dat noemen we salderen. Lees hier meer over de salderingsregeling.  
 
Heb je op jaarbasis meer energie verbruikt dan opgewekt? Dan betaal je voor de overige verbruikte energie. Heb je meer energie opgewerkt dan verbruikt? Dan ontvang je een vergoeding van de energieleverancier voor de extra teruggeleverde energie.  

14Kan ik mijn overgeproduceerde energie opslaan?

Ja. Met de MyReserve thuisbatterij kun je overgeproduceerde energie opslaan om op een later zelf te gebruiken. Verschillende batterij modules kunnen met elkaar worden verbonden om de capaciteit en prestaties af te stemmen op jouw persoonlijke behoeften. 

15Heb ik een slimme meter nodig?

Een slimme meter is op dit moment niet verplicht bij de installatie van zonnepanelen. Wel is het noodzakelijk om een energiemeter te hebben die terugtelt, zodat ook het terugleveren van energie geregistreerd wordt.  
 
Het grootste voordeel van een slimme meter is dat je meer inzicht hebt in je energieverbruik. De meter laat niet alleen zien hoeveel energie je afneemt, maar ook hoeveel je teruglevert met zonnepanelen. 
 
Als per 2023 de salderingsregeling geleidelijk gaat worden afgebouwd, is het wel verplicht om over een slimme meter te beschikken als je zonnepanelen hebt. Als je nog geen slimme meter hebt, is de netbeheerder verplicht je deze kosteloos aan te bieden vóór 2023.  

16Hoe zit het met zonnepanelen en brandgevaar?

Alle zonnepanelen die op de markt verkocht worden, zijn getest op brandveiligheid. De mate waarin zonnepanelen brandwerend zijn, is alleen wel verschillend.  

SOLARWATT glas-glas zonnepanelen voldoen aan de hoogste eisen die gesteld kunnen worden aan brandveiligheid bij toepassing op daken. Onze glas-glas zonnepanelen scoren volgens de norm IEC 71730-2 en EN 13501-5 in de hoogste categorie: brandklasse A en brandklasse Broof (t1).  

Glas-glas zonnepanelen zijn door de glazen achterkant brandveiliger dan glas-folie zonnepanelen.  

Meer informatie over onderzoek RIVM effecten branden bij zonnepanelen.

17Zijn zonnepanelen bestand tegen hagel?

Ja. Glas-glas zonnepanelen zijn goed bestand tegen extreme weersomstandigheden zoals hagel. Glas-folie zonnepanelen zijn daarentegen niet ontworpen om extreme hagelbuien te doorstaan en kunnen daardoor schade oplopen.  

18Waar vind ik een overzicht van de producten van Solarwatt?

Een overzicht van al onze producten vind je hier.

19Wat zijn microcracks

Microcracks zijn haarfijne scheurtjes in de zonnecellen. Microcracks kan je vaak niet met het blote oog zien. Ze worden zichtbaar tijdens een EL-test (elektroluminescentie test), een soort röntgenfoto van het zonnepaneel.

Meer over Microcracks en het ontstaan ervan.

20Wat is het verschil tussen kWh en kWp?

KWh is de afkorting voor kilowattuur.  Bij zonnepanelen betekent het aantal kWh hoeveel elektriciteit het paneel oplevert. 1 kWh elektriciteit is een gelijke hoeveelheid energie om 1 uur lang, 1 kW (1000 Watt) aan vermogen te leveren. KWh is ook de eenheid die je terugziet op je energiemeter en die wordt gebruikt bij het aanduiden van je energieverbruik. 

KWp staat voor kilowattpiek. 1 kWp is 1.000 Wp. Het Wattpiek-vermogen vertelt je hoeveel zonlicht het paneel omzet naar elektriciteit in bepaalde standaardomstandigheden, ook wel standaard testcondities. Dat betekent dus niet automatisch dat een paneel van 200 Wp ook daadwerkelijk 200 Watt oplevert. 

De opbrengst van zonnepanelen in kWh wordt deels bepaald door het Wp-vermogen (kWp), maar ook door de kwaliteit, de toegepaste techniek en omgevingsfactoren zoals de ligging van het paneel. 

Samengevat kun je kWh zien als de energieopbrengst van het zonnepaneel en het Wp-vermogen als het vermogen van het zonnepaneel bij standaard testcondities.  

De verwachte opbrengst van een zonnepaneel in kWh bereken je met een omrekenfactor die is gebaseerd op het aantal zonuren en de lichtintensiteit. Gemiddeld genomen gebruiken we in Nederland een omrekenfactor van 0,9 voor een ideale situatie. Dit betekent dat de zonnepanelen schaduwvrij zijn onder een hoek van 33 graden, gericht op het Zuiden. De omrekenfactor voor jouw situatie is dus afhankelijk van de ligging en hoek van het dak. Een voorbeeld rekensom voor het omrekenen van het Wp-vermogen naar het aantal kWh per jaar:  

0,9 * Wp-vermogen = opbrengst in kWh per jaar 

Een paneel van 200 Wp heeft bij een ideale situatie dus een verwachte opbrengst van 180 kWh per jaar. 

Opbrengst & rendement

1Wat is de opbrengst van zonnepanelen?

De opbrengst van zonnepanelen wordt bepaald door vier factoren:

 • Het Wp-vermogen
 • Het aantal kWh
 • De kwaliteit van de zonnepanelen
 • Omgevingsfactoren zoals de ligging en hoek van het doek

Met de dakscan bereken je in drie simpele stappen hoeveel zonnepanelen jou kunnen opleveren.

2Wat is het rendement van zonnepanelen?

Het rendement op zonnepanelen hangt af van vier factoren:

 • De kosten voor het zonne-energiesysteem
 • Het aantal kWh
 • De kwaliteit van de zonnepanelen
 • Omgevingsfactoren zoals de ligging en hoek van het dak

Gemiddeld gezien is het rendement al snel 5% op meer. Het is vooral belangrijk om te kijken naar het rendement op de lange termijn.

Lees hier meer over de opbrengst van zonnepanelen en bereken met de dakscan het rendement voor jouw situatie.

3Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen?

De terugverdientijd van zonnepanelen is gemiddeld 7 jaar. Dit is afhankelijk van de opbrengst van jouw zonnepanelen. De opbrengst wordt bepaald door verschillende factoren:

 • Het Wp-vermogen 
 • Het aantal kWh
 • De kwaliteit van de zonnepanelen
 • Omgevingsfactoren zoals de ligging en hoek van het doek

Met de dakscan bereken je in drie simpele stappen wat de opbrengst en terugverdientijd is voor jouw situatie.

4Hoe kan ik de opbrengst en het rendement van zonnepanelen berekenen voor mijn woning?

Dat kan eenvoudig met onze gratis dakscan. In drie simpele stappen bereken je direct de opbrengst, de besparing en de terugverdientijd. 

5Is de aanschaf van zonnepanelen een goede investering?

Zeker! Het rendement op zonnepanelen is al snel 5% of meer en daardoor een stuk hoger dan bijvoorbeeld op je spaarrekening. Daarnaast is het een investering zonder risico door de goede garantievoorwaarden en gratis allrisk verzekering. 

Ook na 2023, als de salderingsregeling langzaam wordt afgebouwd, is de aanschaf van zonnepanelen nog een goede investering. De doelstelling bij de afbouwregeling is dat de terugverdientijd van 7 jaar gelijk blijft.

Met de dakscan bereken je in drie simpele stappen wat de opbrengst en terugverdientijd is voor jouw situatie.  

  

6Mijn huis heeft veel schaduw. Kan ik toch rendement halen uit zonnepanelen? 

Zonnepanelen leveren uiteraard het meeste op wanneer ze zoveel mogelijk direct zonlicht opvangen.  

Omdat zonnepanelen met elkaar verbonden zijn, zijn de presentaties afhankelijk van het paneel dat de minste energie produceert. Wanneer er één paneel in de schaduw staat, leveren ook de rest van de panelen die wel in de zon staan minder op. Het is dus belangrijk te kijken naar waar schaduw zou kunnen ontstaan. Om ervoor te zorgen dat schaduw op het ene paneel geen negatief effect heeft op de energieopbrengst van andere zonnepanelen, kunnen zogenoemde optimizers of micro-omvormers worden toegepast. 

Als er schaduw op je dak valt, is het belangrijk om vast te stellen hoe lang per dag dit het geval is. Als er op een deel van het dak in de lente en de zomer tijdens een groot gedeelte van de dag schaduw valt, kun je hier beter geen zonnepanelen plaatsen. Zonnepanelen leveren hier over het hele jaar dan te weinig stroom op. 

Met onze gratis dakscan kun je berekenen wat de schaduw bij jouw woning voor invloed heeft op het rendement van zonnepanelen.  

Lees meer over PERC zonnecellen.

Kwaliteit & garantie

1Zijn Solarwatt zonnepanelen van goede kwaliteit?

Solarwatt staat voor kwaliteit en we gebruiken al meer dan 25 jaar alleen de beste materialen om onze zonnepanelen te produceren. In ons testlaboratorium stellen we onze panelen aan de meest extreme condities bloot. Verschillende onderzoeken beoordelen de zonnepanelen van Solarwatt als ‘’zeer goed’’. We bieden als enige in de markt een uitgebreide gratis allrisk verzekering en 30 jaar volledige garantie op het vermogen en de opbrengst van Solarwatt- zonnepanelen. 

Lees hier meer over onze best geteste zonnepanelen.  

2Wat zijn de voordelen van Solarwatt zonnepanelen?

Solarwatt zonnepanelen zijn van zeer hoge kwaliteit en als beste getest. Daarnaast bieden we als enige in de markt een uitgebreide gratis allrisk verzekering en 30 jaar volledige garantie op het vermogen en de opbrengst van Solarwatt-zonnepanelen. 

Lees hier meer over onze best geteste zonnepanelen.  

3Zijn Solarwatt zonnepanelen gecertificeerd?

Ja. Zonnepanelen die in Nederland verkocht worden moeten aan Europese kwaliteitsnormen voldoen. Om een keurmerk of certificaat te verdienen worden de zonnepanelen getest. Zo scoren onze glas-glas zonnepanelen volgens de norm IEC 71730-2 en EN 13501-5 in de hoogste categorie: brandklasse A en brandklasse Broof (t1). De Consumentenbond, de Duitse Stiftung Warentest en de EU Clear test beoordelen onze zonnepanelen als ‘’zeer goed’’.  

Daarnaast heeft Solarwatt een eigen testlaboratorium, geaccrediteerd door onafhankelijk testinstituut VDE. Daar onderwerpen we al onze zonnepanelen aan een reeks uitgebreide testen die veel zwaarder en meer uiteenlopend zijn dan de standaard 
voorschriften.  

Afhankelijk van het type testen we de zonnepanelen aanvullend op:

 • Brandveiligheid
 • Bestendigheid tegen hagel, wind en sneeuw, maar ook bestendigheid tegen zout (voor kustgebieden) en ammonia (voor boerderijen)
 • Degradatie door PID 
 • Degradatie door LeTID 

Op deze pagina lees je meer over het testen van onze zonnepanelen. Wil je meer weten over de certificaten en keurmerken? Klik dan hier.  

4Hoe worden Solarwatt zonnepanelen getest?

Onze zonnepanelen worden via fabrieksinspecties uitgebreid getest op kwaliteit en bestendigheid. Zo zijn Solarwatt-zonnepanelen geschikt voor toepassing langs de kust, aangetoond in een zoutneveltest en geschikt voor toepassing bij veehouders, aangetoond in een ammoniabestendigheidstest. Onze zonnepanelen worden hier ook officieel voor gecertificeerd.  

Naar onze eigen inspecties, zijn SOLARWATT-zonnepanelen getest door o.a. de Consumentenbond en Duitse Stiftung Warentest. Verschillende onderzoeken beoordelen de zonnepanelen van SOLARWATT als ‘’zeer goed’’.  

Lees hier meer over hoe onze zonnepanelen getest worden.  

5Hoeveel garantie krijg ik op Solarwatt zonnepanelen?

Solarwatt biedt 30 jaar volledige garantie op het product en het vermogen.  

Lees hier meer over garantie.  

Installatie & ontwerp

1Is mijn huis geschikt voor zonnepanelen?

De meeste daken in Nederland zijn geschikt voor zonnepanelen. De ligging en hoek van het dak zijn belangrijke factoren die de opbrengst van zonnepanelen bepalen. Met onze dakscan kun je direct zien of jouw dak geschikt is voor de installatie van zonnepanelen en wat het rendement voor jouw situatie is.  

2Wat is de beste opstelling voor zonnepanelen?


Zonnepanelen werken het beste als ze een beetje schuin staan. Daarom worden ze vaak toegepast op schuine daken en zie je bij een plat dak de zonnepanelen schuin omhoog staan. Daarnaast is het belangrijk om de beste ligging ten opzichte van de zon te gebruiken. Onze installateurs kunnen je hier goed over adviseren.  

3Kan ik zonnepanelen ook op een andere plek plaatsen dan op mijn dak?

Zeker! Zonnepanelen kunnen op verschillende manieren bevestigd worden. SOLARWATT ontwikkelt zonnepanelen voor uiteenlopende situaties. Zo hebben we naast zonnepanelen voor op het dak ook speciale zonnepanelen voor toepassing in carports, veranda's en gevels.  
 
Lees hier meer over de verschillende opstellingen.  

4Kan ik zonnepanelen op een plat dak plaatsen?

Ja! Zonnepanelen kunnen zowel op een schuin als op een plat dak geplaatst worden. Bij plaatsing op een plat dak is het verplicht om een bepaalde ruimte vrij te laten tot de dakrand, zodat de zonnepanelen niet zichtbaar zijn vanaf de straat.  

5Kan ik zonnepanelen op mijn dakkapel plaatsen?

Dat hangt af van de constructie en het formaat van de dakkapel. Ten eerste moeten de zonnepanelen op de dakkapel passen. Net als bij een plat dak is het verplicht een bepaalde ruimte vrij te laten, zodat de zonnepanelen vanaf de straat niet zichtbaar zijn. Ten tweede moet de constructie van de dakkapel stevig genoeg zijn om het gewicht van de zonnepanelen, onderconstructie en eventueel ballast te kunnen dragen. Een Solarwatt partner kan gratis advies geven over de mogelijkheden op jouw dakkapel.  

6Kan ik Solarwatt zonnepanelen zelf installeren?

Solarwatt zonnepanelen worden altijd geïnstalleerd door een gecertificeerde Solarwatt partner. Bij de installatie van een zonne-energiesysteem komt veel expertise kijken. De zonnepanelen moeten namelijk op de juiste manier geïnstalleerd worden. Alleen dan kan worden gegarandeerd dat de zonnepanelen veilig zijn geplaatst, volgens geldende regelgeving. Dit komt ten goede aan de prestaties van het zonne-energiesysteem en hoe mooi het systeem is afgewerkt, zowel binnen als buiten.   

7Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt hangt af van je energieverbruik. Je haalt het meeste rendement uit zonnepanelen wanneer de opbrengst zo goed mogelijk is afgestemd op het verbruik. Met onze gratis dakscan bereken je in drie simpele stappen welke installatie bij je past en hoeveel je bespaart. 

8Zit er een installateur bij mij in de buurt?

Door ons grote partnernetwerk zit er altijd een SOLARWATT installateur bij jou in de buurt. Vul het formulier op onze website in om de juiste partner in de buurt te vinden.  

9Moet ik een vergunning aanvragen voor het plaatsen zonnepanelen?

In de meeste gevallen hoef je geen vergunning aan te vragen voor het plaatsen van zonnepanelen. Een omgevingsvergunning is alleen nodig wanneer het gaat om een monument of een bescherm stads- of dorpsgezicht. Ook bij plaatsing op open terrein kan een vergunning nodig zijn.  
 
Via het online Omgevingsloket kun je een vergunningscheck doen voor plaatsing van zonnepanelen.  

Onderhoud & gebruik

1Hoe maak ik mijn zonnepanelen schoon?

Het is belangrijk om regelmatig te controleren of de panelen nog goed schoon zijn. Eventueel vuil wordt door regen afgespoeld, dus het is gelukkig niet nodig om de panelen vaak schoon te makenAls er toch vuil achterblijft kan het verstandig zijn om de panelen schoon te maken om geen rendement te verliezen. Je kunt dit door een gespecialiseerd bedrijf laten doen of zelf aan de slag gaan. De beste periode om dit te doen is in het vroege voorjaar. 

Zelf je zonnepanelen schoonmaken 

Volg onderstaande stappen om eenvoudig zelf de zonnepanelen schoon te maken.  

 1. Schakel eerst de installatie uit. 
 2. Zorg dat je veilig kunt werken. Betreed een schuin dak alleen met valbeveiliging en ga niet op de panelen zitten of leunen.  
 3. Maak de panelen schoon. Dat kan met de volgende middelen:  
 • Water of schoonmaakmiddelen speciaal voor glas op basis van ethanol of isopropanol gemixt met water  
 • Een zachte doek of spons 
 • Een wisser 
 • Een zachte borstel met nylon haren 
 • Siliconen of katoenen handschoenen om vingerafdrukken te voorkomen 
 • Een tuinslang als je niet bij de panelen kunt 

Belangrijke tips:  

 • Maak de panelen ‘s ochtends vroeg of ‘s avonds laat schoon. Dan droogt het water niet te snel op en blijven er minder resten achter.  
 • Gebruik geen koud water, vooral niet op warme dagen. Zo voorkom je barsten in het glas. 
 • Gebruik geen bijtende schoonmaakmiddelen of schuursponsjes. Dit kan de zonnepanelen beschadigen.  
 • Verwijder dikke vogelpoep zo snel mogelijk om aantasting van de (AR) coating te voorkomen. 
2Hoe onderhoud ik mijn zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn goedkoop in gebruik en hebben nauwelijks onderhoud nodig. Eventueel vuil wordt namelijk door regen afgespoeld. Het is wel belangrijk dit regelmatig te controleren. Wanneer er toch vuil achterblijft kan het verstandig zijn om de panelen schoon te (laten) maken om geen rendement te verliezen.

Hoe je dat doet, lees je in de vraag hierboven.

Om te kijken of je zonnepanelen nog goed presteren, is het slim om zo nu en dan de prestaties van de zonnepanelen te bekijken via de Solarwatt EnergyManager of de monitoringssoftware van de omvormer. 

Kopen van zonnepanelen, subsidies en btw

1Waar moet ik op letten als ik zonnepanelen ga kopen?

De aanschaf van zonnepanelen is een flinke investering. Daarom is het belangrijk om de juiste keuzes te maken bij het kopen van zonnepanalen. We adviseren je te letten op de volgende factoren wanneer je zonnepanelen aanschaft: 

 • De productkwaliteit
 • De juiste fabrikant
 • Een deskundige installateur
 • Je energieverbruik
 • Garantie 
 • Het rendement op de lange termijn 
 • De omvormer

Op deze pagina hebben we alle tips voor het aanschaffen van zonnepanelen op een rij gezet. Zo kun je rustig lezen waar je allemaal op moet letten bij het aanschaffen van zonnepanelen.  

2Hoe vraag ik een offerte aan?

SOLARWATT werkt met gecertificeerde partners voor de installatie van onze zonnepanelen. Wil je als particulier een offerte aanvragen? Vul dan in drie simpele stappen onze dakscan in. We brengen je vervolgens in contact met een partner bij jou in de buurt die je kan helpen met een gedetailleerde prijsopgaaf.  

3Kan ik de btw van mijn aankoop terugvragen?

Ja, dat kan! Als je voor de eerste keer zonnepanelen koopt, kan je de btw over de aanschaf en installatie eenvoudig terugvragen bij de Belastingdienst. Er zijn een aantal voorwaarden waar je rekening mee moet houden: 
- Je naam moet correct op de factuur van de zonnepanelen staan en kloppen met de naam op de factuur van het energiebedrijf. 
- De aanvraag voor btw teruggave moet binnen 6 maanden worden gedaan na het jaar waarin de panelen zijn aangeschaft. 
- Je moet een deel van de opgewekte energie terugleveren aan het net. De Belastingdienst ziet je dan namelijk pas als ondernemer: je produceert zelf energie en krijgt hiervoor een vergoeding van de energieleverancier. Deze vergoeding wordt vaak verrekend met je jaarverbruik.  
 
Meer informatie over de teruggave van btw vind je op de website van de Belastingdienst

4Zijn er subsidieregelingen voor zonnepanelen?

Er is geen landelijke subsidieregeling voor zonnepanelen. Wel bieden veel gemeenten in Nederland een lokale subsidieregeling aan voor het verduurzamen van je woning. Op https://www.verbeterjehuis.nl/energiesubsidiewijzer/ vind je een overzicht van de subsidies op duurzame maatregelen in jouw gemeente.   

5Wat zijn de kosten voor het aanschaffen van zonnepanelen?

De kosten voor de aanschaf van zonnepanelen zijn afhankelijk van veel verschillende factoren. Het ligt er bijvoorbeeld aan hoeveel panelen je gaat plaatsen, welk type en of je voor aanvullende producten (zoals een thuisbatterij) kiest. 

Door het invullen van onze gratis dakscan zie je in drie simpele stappen wat de aanschaf van zonnepanelen jou kan opleveren. We brengen je vervolgens in contact met een partner bij jou in de buurt voor een gedetailleerde offerte.  

6Betaal ik btw over mijn zonnepanelen?

Als je zelf energie produceert en dit teruglevert aan het net, ziet de Belastingdienst je als ondernemer. Dit geldt alleen als je ervoor kiest de btw op de installatie van zonnepanelen terug te vragen. Dit betekent dat je belasting (btw) moet betalen over de energie die je opwekt en 'verkoopt' aan de energieleverancier. Hiervoor geldt een vast bedrag per 1.000 kWh.

De meeste particulieren maken echter gebruik van de kleine ondernemersregeling (KOR). Hier kan je voor kiezen als je omzet met zonnepanelen niet meer dan €20.000 per jaar is. Je hoeft dan geen omzetbelasting (btw) te betalen aan de Belastingdienst.

Meer over deze regeling lees je hier.

Gratis Solarwatt Volledige Dekking allrisk verzekering

In dit onderdeel vind je meer details over de voorwaarden van de Solarwatt Volledige Dekking gratis allrisk verzekering. Je kunt de informatie ook printen door middel van de downloadknop onderaan de pagina.

1Moet ik mijn zonnepanelen verzekeren?

Niets moet, maar het biedt wel extra zekerheid. Zonnepanelen zijn een flinke investering, dus het kan verstandig zijn je zonnepanelen en het rendement goed te verzekeren. Solarwatt heeft hiervoor de perfecte oplossing. Een gratis allrisk verzekering met volledige dekking. Deze verzekering is gedurende de eerste vijf jaar voor onze rekening. Voor een aantrekkelijk tarief kan je deze allrisk verzekering verlengen naar een periode van 10 jaar, inclusief minimaal rendement.  

2Welke verzekeringen biedt Solarwatt aan?

Bij aanschaf van Solarwatt glas-glas zonnepanelen kun je gratis gebruikmaken van de SOLARWATT Volledige Dekking allrisk verzekering. De looptijd van deze gratis verzekering is 5 jaar en kun je voor een aantrekkelijk tarief verlengen tot een periode van 10 jaar. 

3Wat kost de Solarwatt Volledige Dekking allrisk verzekering?

Bij aanschaf van Solarwatt glas-glas zonnepanelen kun je gratis voor 5 jaar gebruikmaken van deze allrisk verzekering. De looptijd kun je voor een aantrekkelijk tarief van € 484 verlengen tot een periode van 10 jaar.  

Prijsopbouw Solarwatt Volledige Dekking 10 jaar:  
€ 27,83 per kWp zonder batterij 
€ 30,25 per kWp met batterij 
(Inclusief assurantiebelasting. Minimumbedrag: € 484) 

4Wat kan er precies verzekerd worden?

Alle Solarwatt glas-glas zonne-energiesystemen met een geïnstalleerd vermogen tot 1.000 kWp, afhankelijk van de toepassing. Het complete zonne-energiesysteem is onderdeel van de dekking, dus ook de energiemanagement- en batterijsystemen.  

Het maximaal geïnstalleerd vermogen van 1.000 kWp geldt voor een dekking van 5 en 10 jaar bij daksystemen.  Zijn de zonnepanelen geïnstalleerd op een gevel, carport, veranda of op de grond (veldsysteem)? Dan geldt een maximale dekkingsperiode van 5 jaar met een maximaal geïnstalleerd vermogen van 250 kWp.  

Om de thuisaccu mee te verzekeren, is een opslagcertificaat vereist. Dit certificaat kun je opvragen bij de installateur.

Onderaan deze pagina vind je een handig overzicht van alle specificaties.  

5Hoe wordt de schade afgehandeld?

Als particulier neem je rechtstreeks contact op met de verzekeraar om een claim in te dienen. Een vergoeding wordt ook rechtstreeks door de verzekeraar aan jou uitgekeerd. 

6Waar is de verzekering ondergebracht?

De Solarwatt Volledige Dekking allrisk verzekering is een product van verzekeraar Ergo en wordt aangeboden door AON. Hierdoor is de verzekering extern ondergebracht en daarmee extra beschermd. 

7Hoe lang geldt de verzekeringsdekking?  

Wanneer je gebruikmaakt van de gratis Solarwatt Volledige Dekking allrisk verzekering geldt de dekking voor 5 jaar. Deze looptijd kun je voor een aantrekkelijk tarief verlengen tot 10 jaar. Bij de registratie van je zonnepanelen kun je aangeven of je de verzekering voor 5 jaar of voor 10 jaar wilt afsluiten.  

8Hoe profiteer je van de gratis Solarwatt Volledige Dekking allrisk verzekering?  

Om gebruik te maken van de gratis allrisk verzekering, dien je jouw zonne-energiesysteem te registeren op www.solarwatt.nl/registreerjezonnepanelen. Je ontvangt daarna van de verzekeraar (AON) per e-mail en per post het verzekeringscertificaat. Na een succesvolle activering heb je eenmalig de mogelijkheid om ook jouw thuisbatterij aan te melden voor de verzekering.  

9Uit welke onderdelen bestaat de Solarwatt Volledige Dekking allrisk verzekering?
 1. Allrisk verzekering 
  De verzekeraar vergoedt onvoorziene schade, vernieling en diefstal. Er wordt een vergoeding betaald voor schade of verlies als gevolg van:  
  - Bedieningsfouten, onhandigheid of nalatigheid 
  - Kortsluiting of overspanning 
  - Vuur, blikseminslag, explosie, implosie, maar ook smeulen en gloeien (inclusief schade veroorzaakt door blussen, afbreken of opruimen) 
  - Water, vocht of overstroming 
  - Opzettelijke schade door een derde partij (vandalisme) 
  - Staking 
  - Constructie-, materiaal- of uitvoeringsfouten 
  - Dierenbeten 
   
 2. Productieverlies verzekering 
  Als het zonne-energiesysteem niet gebruikt kan worden als gevolg van verzekerde schade, vergoedt de verzekeraar de onderbrekingsschade, oftewel het inkomensverlies als gevolg van gemiste zonnestroomopbrengsten. 
 3. Minder opbrengst verzekering 
  Als de voorspelde energieopbrengst onder 90% van het verwachte niveau blijft door bijvoorbeeld een lagere blootstelling aan de zon, dan dekt de verzekeraar het verschil tussen de gegarandeerde en de werkelijke jaaropbrengst. De vergoedingsgrens is 50% van de verwachte jaarlijkse energieopbrengst.  
10Zijn alle verschillende toepassingen verzekerd?  

Veldsystemen (zonnepanelen op de grond) en toepassingen op een gevel, carport en veranda zijn alleen verzekerd bij een dekking van 5 jaar, met een maximaal geïnstalleerd vermogen van 250 kWp. Bij veldsystemen dient er een hek van minimaal 2 meter aanwezig te zijn. Bij een carport of veranda is de onderbouw niet meeverzekerd. Het gaat dus alleen om het zonne-energiesysteem en niet om de carport of veranda zelf. Daksystemen worden meeverzekerd voor zowel 5 als 10 jaar en tot een maximaal vermogen van 1.000 kWp.  

11Voor welke systemen kan een verzekering voor 10 jaar worden afgesloten?  

Dit kan voor daksystemen tot 1.000 kWp. Grondsystemen of toepassingen op een gevel, carport of veranda zijn uitgesloten.  

12Zijn er soorten gebouwen waarvoor de verzekeraar geen dekking voor 10 jaar biedt?  

Ja, voor gebouwen met een groter risico op brand. Denk aan gebouwen met een houtconstructie of met een dakbedekking die worden gebruikt voor landbouw, bosbouw of veehouderij, of waar een houtverwerkingsfabriek is gevestigd.  

13Is er een overzicht beschikbaar van de verschillen tussen de verzekering voor 5 jaar of voor 10 jaar?

Ja, dit overzicht kun je hier bekijken.