Duik je in de wereld van zonnepanelen, dan kom je flink wat opties tegen. Je hebt de keuze uit verschillende type zonnepanelen, zoals glas-glas en glas-folie, maar ook uit verschillende maten en afmetingen. Is een groot zonnepaneel per definitie beter? En hoe weet je welk zonnepaneel op jouw dak past en wel formaat voor jou het meest geschikt is? Wij vertellen je graag meer.  

Afmetingen zonnepanelen: wat moet je weten? 

Laten we beginnen met een populaire misvatting: hoe meer vermogen een zonnepaneel heeft, hoe beter. Hoewel het vermogen vaak samenhangt met het formaat, zegt dit niks over de kwaliteit of levensduur van het paneel. Een groter zonnepaneel is niet per definitie effectiever. Dit komt omdat een groter zonnepaneel ook meer of grotere zonnecellen bevat. 

Tegenwoordig worden zonnecelen steeds groter én dunner, vooral vanwege de kostenreductie en efficiëntie verhoging. Hoewel deze grotere panelen meer zonnecellen bevatten en daardoor ook meer stroom opwekken, is er ook een nadeel. Met grote panelen kan je minder efficiënt het dak bedekken, waardoor er lege plekken over blijven en de ruimte niet optimaal benut wordt. Daarnaast zijn de dunnere panelen erg kwetsbaar en minder bestand tegen sneeuw en wind. Een groter zonnepaneel betekent dus zeker niet altijd een hogere kwaliteit.

De standaardmaat van zonnepanelen 

Wanneer je overweegt om zonnepanelen aan te schaffen is het essentieel om te kijken naar het type gebouw én het type dak. Door obstakels op het dak, zoals schoorstenen en dakkapellen, wordt het dak nog meer opgedeeld in kleine stukjes. Bij de toepassing van grote zonnepanelen zou een groot gedeelte van het dak onbenut blijven.  

Als we kijken naar de meest voorkomende maten, dan kun je zonnepanelen grofweg indelen in drie categorieën:  

installateur op het dak met zonnepanelen

Kleine zonnepanelen: ideaal voor consumenten 

Voor residentiële woningen zijn kleine zonnepanelen eigenlijk altijd de beste optie. Eén groot paneel zorgt er namelijk voor dat een dak nooit volledig gevuld kan worden, er blijven namelijk altijd vlakken leeg. Met kleine zonnepanelen kan je als een soort ‘tetris’ het hele dak zo efficiënt mogelijk vullen en makkelijk rondom obstakels, zoals een schoorsteen werken. Hierdoor kan je gemiddeld ongeveer 90% van je dakoppervlakte bedekken met zonnepanelen. 

Grote formaten zonnepanelen: beter geschikt voor commerciële markt

Maar wanneer is een groot zonnepaneel dan handiger? Eigenlijk biedt dit vooral uitkomst voor de projectenmarkt, wanneer er bijvoorbeeld een groot weiland, veld of plat dak van een winkelcentrum gevuld moeten worden. Grotere zonnepanelen, kunnen in die situaties voor lagere kosten zorgen, doordat er minder aansluitmateriaal nodig is. Voor grote commerciële daken of veldopstellingen geldt dus dat het investeringsbedrag hierdoor net iets beter geoptimaliseerd wordt. Dit soort zonnepanelen zijn echter veel minder geschikt voor de consumentenmarkt. 

project helleman 6300 glas glas zonnepanelen
installateur en koper zonnepanelen solarwatt op dak

Afmetingen Solarwatt zonnepanelen  

Bij Solarwatt richten wij ons op de kleinere zonnepanelen die zeer geschikt zijn voor de toepassing op zowel woonhuizen als andere gebouwen. Qua formaat moet je denken aan ongeveer 1,8m² per zonnepaneel met 120 halve zonnecellen. Deze panelen zijn sterk én licht, waardoor ze door 1 persoon geïnstalleerd kunnen worden, ook krijg je 30 jaar garantie op product en vermogen. Daarnaast krijg je bij aanschaf van glas-glas zonnepanelen voor 5 jaar een gratis allrisk verzekering met volledige dekking. In geval van schade zorgen wij dat alles weer goed komt. En met alles, bedoelen we ook echt alles!  

Zonnepanelen afmetingen: bereken de opbrengst 

Twijfel je of je dak geschikt is voor zonnepanelen? En ben je benieuwd wat zonnepanelen kunnen opleveren? Doe dan eerst onze gratis dakscan en ontdek de mogelijkheden.

Meest gestelde vragen

Wat is beter grote of kleine zonnepanelen?

Kleinere zonnepanelen van 1,7 – 1,8 m² zijn zeer geschikt voor woonhuizen, maar ook voor commerciële gebouwen. Dankzij kleine panelen kan je het dak zo optimaal mogelijk vullen, tot een dakoppervlakte van gemiddeld 90%. Grote zonnepanelen van 2m² en hoger zijn eigenlijk alleen geschikt voor de projectenmarkt. Denk aan zonnepanelen in een weiland, veldopstellingen of op het dak van grote winkelcentra. 

Hoeveel ruimte heeft 1 zonnepaneel nodig?

Een zonnepaneel is gemiddeld 1,8m² groot en deze moet minimaal 30cm van de dakrand liggen.  
 
Afhankelijk van het type dak kan je ongeveer 90% van je dakoppervlakte vullen met zonnepanelen. Hoe meer obstakels er op het dak zijn, hoe minder zonnepanelen je neer kunt leggen. Als je snel een berekening wilt maken doe je het oppervlakte van het dak x 0,9 en vervolgens gedeeld door 1,8m2. Liever onze gratis dakscan een snelle en exacte berekening laten doen?

Hoe ver moeten zonnepanelen van de dakrand liggen? 

Bij een schuin duik moet een zonnepaneel minimaal 30cm van de rand liggen. Bij een plat dak gelden er andere regels. Om vergunningsvrij zonnepanelen op een plat dak te plaatsen, moet de hoogte van het zonnepaneel gelijk zijn aan de afstand tot de dakrand. Op deze manier zijn de panelen niet zichtbaar vanaf de straat.  

Wat zijn de standaard maten van zonnepanelen?

Een zonnepaneel is gemiddeld 1,8m² groot. Je kunt grofweg een indeling maken uit drie categorieën: 

  • Klein: 1,7m² met 120 halve zonnecellen -> perfect voor woonhuizen 
  • Gemiddeld: 2m² met 144 halve zonnecellen -> beter geschikt voor commerciële gebouwen, minder geschikt voor residentieel  
  • Groot: boven de 2m² -> beter geschikt voor commercieel, ongeschikt voor residentieel 

Zonnepanelen aanschaffen

Twijfel je over het type zonnepanelen? Lees meer over onze twee opties: glas-glas en glas-folie zonnepanelen. Ontdek welk soort voor jouw dak het meest geschikt zijn.