Steeds meer huiseigenaren besluiten te investeren in zonnepanelen. Maar wat zijn precies de voordelen en wat levert deze investering op voor zowel het milieu als je portemonnee? In deze blog leggen we je alles uit over de voordelen van zonnepanelen 

Wat zijn de voordelen van zonnepanelen?

Dankzij zonnepanelen ben je in staat om zelf groene energie op te wekken. Hiermee bespaar je niet alleen honderden euro’s op je energierekening, maar verklein je ook de CO₂ footprint van het gehele huishouden. Bovendien zorg je voor een directe waardestijging van je woning of bedrijfspand en ben je minder afhankelijk van energieleveranciers. Een echte win-win situatie, vooral omdat je de investering van zonnepanelen al binnen 4 tot 6 jaar hebt terugverdiend.

Zonnepanelen: goed voor de portemonnee én het milieu

Bespaar jarenlang op je energierekening

Dankzij het gebruik van zonne-energie bespaar je vanaf dag één al flink wat kosten op je energierekening. Hierdoor verdien je de investering vaak al tussen 4-6 jaar terug. Bovendien gaan zonnepanelen van premium merken minimaal 25 jaar mee. Bij glas-glas zonnepanelen is dit zelfs meer dan 40 jaar, waardoor je jarenlang toegang hebt tot gratis energie.

Waardevermeerdering van je huis met zonnepanelen

Wist je dat de waarde van een woning met zonnepanelen gemiddeld met 5.000 euro stijgt? Afhankelijk van je woning en het type systeem kan dit zelfs nog hoger uitvallen. Bovendien zorgt het betere energielabel en de aantrekkelijkere energielasten ervoor dat je woning nog aantrekkelijker wordt op de huizenmarkt.  

Zonnepanelen zijn milieuvriendelijk

Zonne-energie is een van de meest duurzame vormen van energie. Bij het opwekken van zonne-energie komen er namelijk geen vervuilende stoffen of broeikasgassen vrij. Met een set van 10 zonnepanelen op je dak bespaar je ongeveer 1.750 kilo CO₂ per jaar (uitgaande van 0,46 CO2 per kWh). Bovendien raakt zonne-energie nooit op, je kunt dus eindeloos energie opwekken, zelfs op bewolkte dagen.

Zonnepanelen zijn onderhoudsvriendelijk

Zonnepanelen kunnen vaak in één dag geïnstalleerd worden en hebben bijna geen onderhoud nodig. Voor optimale prestaties is het raadzaam zijn om de zonnepanelen één keer per jaar schoon te maken. Dit is uiteraard afhankelijk van de locatie van de woning. Als je woning gesitueerd is vlakbij een industriegebied of middenin de bossen, vervuilen de zonnepanelen iets sneller en is het aan te raden om ze twee keer per jaar te reinigen.  

Dit hoef je overigens niet zelf te doen, er zijn diverse gespecialiseerde bedrijven die je kunt inschakelen. Een soort glazenwassers voor je zonnepanelen!  

Wat zijn de beste zonnepanelen?

Er zijn twee basis types zonnepanelen: glas-folie en glas-glas zonnepanelen. Deze zonnepanelen verschillen in materiaal, vermogen, levensduur en kwaliteit. Traditionele glas-folie zonnepanelen zijn gemaakt van gehard glas aan de voorzijde van het paneel en kunststof foliecomposiet (plastic) aan de achterzijde. Solarwatt glas-glas zonnepanelen zijn aan beide kanten van het paneel voorzien van een glazen plaat, die de zonnecellen veel beter beschermen tegen omgevingsfactoren, zoals warmte en vocht.  

Meest gestelde vragen

Wat zijn de nadelen van zonnepanelen?

Eigenlijk is er maar één nadeel te bedenken en dat is de investering. Maar wat veel mensen vergeten is dat zonnepanelen zich eigenlijk altijd terugverdienen. Dankzij een gemiddeld rendement van 15-20% per jaar, zijn de panelen binnen 4 tot 6 jaar terugverdient. Bovendien gaan premium zonnepanelen decennialang mee. Vanaf 2023 vervalt voor particulieren ook nog eens de BTW op zonnepanelen. Daarnaast bestaan er voor bedrijven diverse subsidies. Lees hier meer over de aanschaf van zonnepanelen. 

Schijnt de zon in Nederland wel voldoende om écht te profiteren van zonnepanelen? 

Absoluut. Een bekende misvatting is dat zonnepanelen alleen werken, met een volle zon en strakblauwe lucht. Dit is niet het geval, zonnepanelen werken namelijk op licht, waardoor er ook bij bewolking energie wordt opgewekt.  

Wat is het belastingvoordeel van zonnepanelen?

Vanaf 2023 zijn zonnepanelen voor particulieren BTW vrij. Voor bedrijven geldt de EIA, hiermee mag je 40% afzetten van het belastbare omzet. Ook de willekeurige afschrijvingen is zeer interessant. Lees hier meer over de financiële voordelen

Is mijn dak wel geschikt voor zonnepanelen?

Tegenwoordig kunnen zonnepanelen op vrijwel elk type dak geïnstalleerd worden. Alleen als de woning een monument is, of onderdeel is van een beschermd stadsgezicht, zijn de mogelijkheden beperkt. Om eenvoudig te controleren of uw dak geschikt is, hebben wij de gratis dakscan ontwikkeld. Start de dakscan en ontdek wat de mogelijkheden zijn. 

Zonnepanelen aanschaffen

Twijfel je over het type zonnepanelen? Lees meer over onze twee opties: glas-glas en glas-folie zonnepanelen. Ontdek welk soort voor jouw dak het meest geschikt zijn.