Zonnepanelen zijn populairder dan ooit. Wist je dat er in Nederland al 2 miljoen huishoudens zijn met zonnepanelen op hun dak? De verwachting is dat dit getal in 2024 razendsnel gaat stijgen. Niet zo gek, aangezien je met een investering in zonnepanelen behoorlijk wat financiële voordelen kunt realiseren. 

Financiële voordelen consumenten 

Wij beginnen graag met een tip: heb jij je zonnepanelen vóór 2023 gekocht? Dan mag je de btw op de aankoopprijs en installatie terugvragen bij de belastingdienst. Vanaf dit jaar is er geen btw meer op zonnepanelen. 

 

1. Salderen en terugleververgoeding  

Wanneer je als huiseigenaar zonnepanelen aanschaft is dat een zeer aantrekkelijke investering. Je bespaart vanaf dag één op je energiekosten en kunt zelfs verdienen aan de opgewekte zonne-energie. Jouw energieleverancier is namelijk bij wet verplicht om de opgewekte zonne-energie die je teruglevert op jaarbasis te verrekenen met je verbruik uit het elektriciteitsnet. Alleen over je netto verbruik betaal je verbruikskosten, energiebelasting en btw. Het gaat hier om de afgenomen energie min de teruggeleverde energie.  

man van middelbare leeftijd zit aan de keukentafel en slaat een bladzijde om van een document en maakt aantekeningen

Wat is energie terugleveren?

Wanneer je niet alle opgewekte zonne-energie direct verbruikt, hou je simpelweg energie over. Dit overschot aan energie wordt automatisch teruggeleverd aan het energienet en dat noemen we terugleveren.  

Wat betekent salderen?

De energie die je teruglevert op het net wordt verrekend met de stroom die je afneemt. Dit wordt salderen genoemd. Wanneer je bij de jaarafrekening meer zonne-energie hebt opgewerkt dan dat je in totaal aan stroom hebt afgenomen van het elektriciteitsnet? Dan krijg je een terugleververgoeding van je energieleverancier. Deze salderingsregeling geldt in Nederland tot in ieder geval 1 januari 2025.  

Wat houdt een terugleververgoeding in? 

Welk bedrag je krijgt voor de  zonne-energie die je niet kan salderen, hangt af van je energieleverancier. Zij mogen namelijk zelf een bedrag bepalen en dat verschilt sterk per leverancier. Indien je zonnepanelen per jaar meer stroom opwekken dan dat je verbruikt, is het dan ook aan te raden om je goed in de terugleververgoeding te verdiepen voordat je een energiecontract afsluit.  

 

Hoe berekent een energieleverancier de terugleververgoeding?

Elke energiemaatschappij berekent aan het einde van het jaar hoeveel kWh stroom je hebt afgenomen van het net en hoeveel kWh zonne-energie er is teruggeleverd aan het net. Vervolgens wordt er een eenvoudige rekensom gemaakt: 

De afgenomen stroom – teruggeleverde stroom.  

Als deze uitkomst van deze som negatief is, krijg je de vastgestelde terugleververgoeding per teruggeleverde kWh.  

De terugleververgoeding bij de grootste Nederlandse energieleveranciers is als volgt: 

  • Energiedirect: €0,05 per kWh 
  • Eneco: €0,09 per kWh 
  • Essent: € 0,055 per kWh 
  • Oxxio: €0,09 per kWh 
  • Vandebron: €0,109 kWh 
  • Vattenfall: € 0,168 kWh 

Tip: Verlaag je maandbedrag bij je energieleverancier  

Wanneer je zonnepanelen aanschaft, verbruik je vanaf de eerste dag minder stroom van het net, waardoor je elektriciteitskosten dalen. Toch is dit niet automatisch zichtbaar op je maandelijkse afschriften. Dit komt doordat de meeste energiemaatschappijen pas aan het einde van het jaar een exacte berekening maken, waardoor je ook pas bij de eindafrekening een teruggave krijgt.  

Wil jij direct voordeel op je maandbedrag krijgen? Dan is het aan te raden om contact op te nemen met je energieleverancier en goed af te stemmen wat een nieuw passend maandbedrag zou zijn. Dit doe je door samen te kijken naar hoeveel kWh je verwacht op te wekken en te gaan gebruiken. In sommige gevallen kan je dit zelf verlagen, let dan wel op dat je niet een té laag maandbedrag kiest, anders moet je aan het einde van het jaar alsnog het verschil bijbetalen. 

 

2. De energiebespaarlening 

Ben jij van plan om zonnepanelen aan te schaffen en je huis te verduurzamen? Dan kan een energiebespaarlening interessant zijn. Met een deze lening kan je tegen aantrekkelijke voorwaarden geld lenen voor onder andere zonnepanelen, isolatie en een warmtepomp.  

Met de energiebespaarlening kun je een bedrag tussen de €1.000 en €25.000 lenen, tegen een aantrekkelijke rente van 3,95% tot 4,45%, afhankelijk van de looptijd. Hiervoor mag je ook meerdere maatregelen financieren, bijvoorbeeld zonnepanelen én gevelisolatie. Als je jouw huis extreem energiezuinig of zelfs energieneutraal wilt maken, dan kan je tot maximaal €65.000 lenen. Ook als VVE kan je een Energiebespaarlening afsluiten voor energiebesparende maatregelen.  

man vrouw aan tafel documenten doornemen
 

3. Risico- en renteopslag hypotheek

Risico-opslag en renteopslag, wat is het verschil? Beide termen worden vaak gebruikt en betekenen precies hetzelfde. Hypotheekverstrekkers spraken vroeger over risico-opslag, maar zijn overgestapt op renteopslag, omdat dit wat vriendelijker klinkt. 

Maar wat houdt rente-opslag precies in? Je hypotheekrente bestaat kortgezegd uit een basisrente en rente-opslag. Heb je flink afgelost of is je huis meer waard geworden door bijvoorbeeld de aanschaf van zonnepanelen of een warmtepomp, dan kan de rente-opslag omlaag of zelfs komen te vervallen. Dit geldt ook als de rente nog een tijd vaststaat. Als huiseigenaar kom je dan in een lagere risicoklasse terecht, wat soms wel 0,5% aan hypotheekrente scheelt.  

 

 Hypotheekaanbieders mogen verschillende risicoklassen hanteren. Het zou dus kunnen voorkomen dat jij bij je eigen aanbieder in een hogere klasse valt dan bij een andere aanbieder en daardoor een hogere rente betaalt. Onze tip is dan ook om deze verschillen goed te onderzoeken en eventueel over te stappen naar een andere aanbieder.  

 

4. Lokale subsidies

Naast de landelijke regelingen hebben bepaalde gemeenten ook nog lokale subsidies en leningsmogelijkheden. Ben je benieuwd welke regelingen er voor jouw gemeente gelden? Dit kan eenvoudig opgezocht worden via www.energiesubsidiewijzer.nl.  

 

Ben jij klaar om te investeren in zonnepanelen?   

Doe de gratis dakscan en ontdek wat jouw financiële voordeel kan zijn.