Voor de aanschaf van zonnepanelen gelden diverse regelingen en subsidies. Maar hoe weet je wat de meest recente regels zijn en welke subsidie voor jou van toepassing is? Wij geven je een compleet overzicht en vertellen je meer over o.a. lokale subsidies, de energiebespaarlening en de salderingsregeling.  

Subsidies zonnepanelen 

In Nederland besluiten steeds meer huiseigenaren te investeren in zonnepanelen. Een slimme keuze, want je bespaart direct honderden euro’s op je energierekening en bent minder afhankelijk van energieleveranciers. Daarnaast verklein je de CO₂ footprint van het gehele huishouden en zorg je voor een directe waardestijging van je woning. Het aanschaffen van zonnepanelen is dan ook een aantrekkelijke investering, vooral omdat je deze al binnen 4 tot 6 jaar hebt terugverdiend.  

Om de aankoop en installatie van zonnepanelen nog aantrekkelijker te maken, zijn er verschillende financiële regelingen. Vaak wordt gedacht dat er één landelijke subsidie is voor de aanschaf van zonnepanelen, maar dit is niet het geval. Er zijn wel bepaalde gemeente waar aanvullende lokale subsidies gelden. Per gemeente of provincie gelden er andere regels.  

Lokale subsidies overheid

Afhankelijk van de gemeente waar je woont, kom je wellicht in aanmerking voor een subsidie voor de aanschaf van zonnepanelen. Dit kan in de vorm van een lening met een lage rente of via een eenmalig bedrag. 

Benieuwd naar de regels in jouw woonplaats? Ga naar deze website

Werken bij Solarwatt

Andere regelingen 

In Nederland zijn er geen algemene subsidies voor particulieren. Wel zijn er een aantal andere regelingen die aantrekkelijk kunnen zijn, zoals de energiebespaarlening, de salderingsregeling en de subsidieregeling voor coöperatieve energieopwekking.  

Energiebespaarlening 

Als je van plan bent om zonnepanelen te kopen om zo je huis te verduurzamen, dan kan een energiebespaarlening interessant zijn. Met deze lening kan je tegen aantrekkelijke voorwaarden geld lenen wanneer je investeert in maatregelen of producten die je huis verduurzamen. Denk aan zonnepanelen, isolatiemateriaal en bijvoorbeeld een warmtepomp.   

Met de energiebespaarlening kun je een bedrag tussen de €1.000 en €25.000 lenen, tegen een rente van 3,95% tot 4,45%, afhankelijk van de looptijd. Hiervoor mag je ook meerdere maatregelen financieren, bijvoorbeeld zonnepanelen én gevelisolatie. Als je jouw huis extreem energiezuinig of zelfs energieneutraal wilt maken, dan kan je tot maximaal €65.000 lenen. Ook als VVE kan je een Energiebespaarlening afsluiten voor energiebesparende maatregelen.  

BTW

Heb jij vóór 2023 zonnepanelen gekocht? Dan kun je de BTW op de aankooprijs en installatie terugvragen. 

Sinds januari 2023 is de BTW op zonnepanelen voor consumenten 0%, waardoor dit 21% van de kosten scheelt. Dit nultarief geldt overigens alleen als de zonnepanelen worden geplaatst op woningen of bijgebouwen van een woning. 

Salderingsregeling

Met zonnepanelen bespaar je niet alleen vanaf dag één op je energiekosten, je kunt zelfs geld verdienen aan de opgewekte zonne-energie. Jouw energieleverancier is namelijk bij wet verplicht om de opgewekte zonne-energie die je teruglevert op jaarbasis te verrekenen met je verbruik uit het elektriciteitsnet. Alleen over je netto verbruik betaal je verbruikskosten, energiebelasting en BTW. Het gaat hier om de afgenomen energie min de teruggeleverde energie.   

Wat betekent salderen? 
De energie die je teruglevert aan het net wordt verrekend met de stroom die je afneemt. Dit wordt salderen genoemd. Wanneer je bij de jaarafrekening meer zonne-energie hebt opgewerkt dan dat je in totaal aan stroom hebt afgenomen van het elektriciteitsnet? Dan krijg je een terugleververgoeding van je energieleverancier. Deze salderingsregeling geldt in Nederland tot in ieder geval 1 januari 2025, daarna wordt deze regeling geleidelijk afgebouwd tot 2031. 

Welk bedrag je krijgt voor de zonne-energie die je niet kan salderen, hangt af van je energieleverancier. Ben jij benieuwd naar de terugleververgoeding? Klik op onderstaande button voor meer informatie. 

Subsidieregeling coöperatieve energieopwekking 

Is jouw dak niet geschikt voor zonnepanelen of woon je in een appartement? Dan is er de mogelijkheid om samen met bijvoorbeeld je buren zonnepanelen op het dak van het appartementencomplex of een gebouw in de buurt te plaatsen. Dit noem je een energiecoöperatie. Als energiecoöperatie kom je in aanmerking voor de Subsidieregeling coöperatieve energieopwekking (SCE). Dit is een regeling voor energiecoöperaties en verenigingen van eigenaren die elektriciteit willen opwekken via o.a. zonne-energie. De voorwaarde is wel dat dit binnen de zogenoemde postcoderoos moet worden opgewekt. 

Meer weten over de exacte voorwaarden en voordelen? Ga naar deze website.

Zonnepanelen kopen zonder subsidie?

Zoals aangegeven is een investering in zonnepanelen zeer aantrekkelijk, zelfs wanneer je niet in aanmerking komt voor een subsidie. Je bespaart namelijk vanaf dag één honderden euro’s op je energierekening, bent minder afhankelijk van energieleveranciers, verhoogt de waarde van je woning en verkleint de CO₂ footprint van het gehele huishouden.