De terugverdientijd van zonnepanelen is naast het rendement en de zonnepanelen opbrengst een andere manier om naar je investering te kijken. De terugverdientijd zegt iets over hoe snel je het geld van de investering weer hebt terugverdiend. 

Een zo kort mogelijke terugverdientijd van zonnepanelen gaat nooit samen met een zo hoog mogelijk rendement. Je behaalt een zo kort mogelijke terugverdientijd namelijk door te kiezen voor panelen met de laagste prijs per Wp. Dit gaat altijd samen met inferieure kwaliteit en dus minder opbrengst (en rendement van zonnepanelen) op de lange termijn.

Uiteindelijk gaat het erom hoeveel het zonne-energie systeem je oplevert, dus adviseert Solarwatt altijd om te kijken naar het rendement en niet naar de terugverdientijd.

Terugverdientijd van zonnepanelen berekenen 

Bij het berekenen van de terugverdientijd van zonnepanelen heb je het volgende nodig:

  1. De kosten voor aanschaf en installatie
  2. De energieopbrengst van de installatie in kilowattuur (kWh)
  3. Je energieverbruik
  4. De prijs per kWh voor elektriciteit via het net

Om je te helpen de terugverdientijd voor jouw situatie te berekenen vind je hieronder een versimpeld rekenvoorbeeld:  

  • 10 zonnepanelen van 360 Wp (totaal: 3600 Wp) 
  • De energieopbrengst van deze zonnepanelen is in deze situatie 3.240 kWh 
  • De installatie kostte € 5.800 exclusief btw
  • Je energieverbruik is 3.000 kWh per jaar 
  • De energieprijs (prijspeil mei 2022*) ligt op 0,45 euro per kWh 

Met deze gegevens is je jaarlijkse besparing €1.458,00 en de terugverdientijd dus iets minder dan 4 jaar. Niet meegenomen in deze berekening zijn een verwachte jaarlijkse energieprijsstijging en de degradatie van de zonnepanelen. De degradatie van Solarwatt glas-glas zonnepanelen is echter nihil.

*let op: de energieprijzen zijn aan verandering onderhevig en hebben invloed op de terugverdientijd. Het is daarom verstandig om de all-in kWh prijs op jouw eigen energierekening te hanteren. **De BTW op zonnepanelen is per 1 januari 2023 afgeschaft.

Bereken wat jij kunt besparen met zonnepanelen