DE OMVORMER

Een omvormer zet de opgewekte energie van je zonnepanelen om in bruikbare elektriciteit voor in je woning en is daarom een essentieel onderdeel van je zonne-energiesysteem. Een omvormer voor zonnepanelen heeft als belangrijkste functies: 

  • Het zo efficiënt mogelijk omzetten van zonne-energie in bruikbare elektriciteit. Het is belangrijk om te kiezen voor een systeem waarbij de verhouding tussen de zonnepanelen en de omvormer zo optimaal mogelijk is. 
  • Het monitoren van de prestaties van je zonnepanelen

Om de juiste omvormer te kiezen voor jouw zonnepanelen, is het goed om te weten welke mogelijkheden er zijn en omvormers voor zonnepanelen te vergelijken.  

SOLARWATT

Verschillende soorten omvormers vergelijken

Zonnepanelen wekken energie op in de vorm van gelijkstroom. Een omvormer zorgt ervoor dat deze gelijkstroom wordt omgezet in bruikbare elektriciteit voor thuis: wisselstroom.

Er zijn verschillende soorten omvormers voor zonnepanelen om te vergelijken. Afhankelijk van de situatie kan een string-, optimizer- of micro-omvormer de beste keuze zijn.  

De zonnepanelen worden in een serie aan elkaar geschakeld tot een string. Iedere string wordt op de omvormer aangesloten.

Ieder zonnepaneel wordt voorzien van een optimizer. De optimizers worden verbonden met een optimizer-omvormer die de gelijkstroom omzet in wisselstroom.  

Ieder zonnepaneel wordt voorzien van een eigen omvormer. De omvormers worden aan elkaar verbonden op het dak en direct aangesloten op wisselstroom.  

Welke omvormer past bij jouw zonnepanelen?

Zoals eerder genoemd is het afhankelijk van de situatie welke omvormer het beste bij jouw zonnepanelen past. In grote lijnen maken we onderscheid tussen twee situaties: een schaduwvrij dak en een complexere situatie met schaduw of veel verschillende dakvlakken. 

Een schaduwvrij dak met standaardopstelling zonnepanelen

Bij een standaardopstelling van zonnepanelen op een schaduwvrij dak, is het over het algemeen slim om voor een string-omvormer te kiezen. Dit systeem heeft een aantal voordelen:  

  • Meer energieopbrengst
  • Goedkoper dan een optimizer- of micro-omvormer 
  • Het systeem is eenvoudig samengesteld met weinig onderdelen, waardoor er minder kapot kan gaan en weinig onderhoud nodig is

Met een string-omvormer monitor je de prestaties van de zonnepanelen per string of in zijn geheel. Als het voor jou heel belangrijk is om de prestaties per paneel te kunnen monitoren, dan kan een micro- of optimizer-omvormer een betere keuze zijn.  

Situaties met schaduw of complexe situaties

Bij complexere situaties met schaduw of zonnepanelen die verschillende hoeken en oriëntaties hebben, wordt vaak gekozen voor een micro-omvormers of optimizers. Het voordeel van deze omvormers is dat ieder paneel zijn eigen MPP-tracking (Maximal Power Point) heeft. Zonnepanelen die mindere prestaties leveren door bijvoorbeeld schaduw, hebben daardoor geen negatieve invloed op de andere panelen in dezelfde string. Daarnaast is het bij het micro-omvormers en optimizers mogelijk om de prestaties per paneel te volgen. Het nadeel is dat deze systemen vaak duurder zijn en uit meer onderdelen bestaan waardoor er een grotere kans is dat er iets kapotgaat. Ook zijn de onderdelen vaak moeilijker te vervangen, omdat ze zich op het dak bevinden.  
 
Voor kleinere systemen zijn micro-omvormers over het algemeen de goedkoopste oplossing. Voor grotere systemen is dat een optimizer-omvormer.  

Vergelijk omvormers voor zonnepanelen: een overzicht van de verschillen

 String-omvormer Optimizer-omvormer Micro-omvormer 
Prijs +   
Makkelijk uit te breiden  -/+ -/+
Eenvoudig te vervangen of repareren +   
Statistieken per paneel Nee Ja Ja 
Veiligheid + ++ ++ 
Situatie Schaduwvrij dak met standaard opstelling Schaduw of complexe opstelling 

Schaduw of complexe opstelling

Om het meeste rendement te halen uit je zonnepanelen, is het dus belangrijk om de juiste omvormer te kiezen voor jouw zonnepanelen. Het is verstandig om hierbij hulp te vragen van een gecertificeerd installateur die je kan voorzien van een goed advies.  

Omvormers bij Solarwatt

Er zijn diverse goede omvormer merken voor de verschillende soorten omvormers. Hieronder vind je een aantal gerenommeerde merken die vaak gebruikt worden in combinatie met zonnepanelen van Solarwatt. Jouw Solarwatt partner kan je helpen om omvormers te vergelijken en je adviseren welk merk het beste is voor jouw situatie. 

SMA string-omvormer

SMA is net als SOLARWATT een Duits bedrijf en biedt een groot assortiment aan omvormers voor verschillende typen zonnepanelen en opslagsystemen. Van omvormers met weinig tot veel vermogen, voor iedere situatie is er een passende grootte. De systemen zijn flexibel en bieden goed inzicht in de prestaties door de krachtige MPP-tracking per string.  

SolarEdge optimizer-omvormer

SolarEdge is een van de belangrijkste omvormermerken in Nederland als het gaat om optimizers. Deze optimizer-omvormer zorgt voor meer energieopbrengst door het maximale vermogenspunt (MPPT) van elk paneel afzonderlijk te volgen. Het systeem is extra veilig doordat de spanning bij uitschakeling van de omvormer of het elektriciteitsnet automatisch wordt verlaagd.  

Enphase micro-omvormer

Enphase is een Amerikaanse fabrikant van micro-omvormers. De micro-omvormers zijn intelligent, efficiënt en betrouwbaar. Met de Burst technologie produceert de micro-omvormer meer energie in de ochtend, avond en bij minder licht.