Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen zetten zonlicht om naar energie. Zo kun je in je eigen stroombehoefte voorzien. Een zonne-energiesysteem bestaat uit verschillende onderdelen die er samen voor zorgen dat jij gebruikt kunt maken van duurzaam opgewekte energie. In onderstaand overzicht leggen we je uit hoe zonnepanelen werken en welke onderdelen belangrijk zijn.

Werking van zonnepanelen

Er zijn twee soorten zonnepanelen: glas-glas en glas-folie. Een zonnepaneel bestaat uit meerdere lagen glas en/of folie. In de zonnepanelen zitten zonnecellen. Wanneer er zonlicht op het paneel valt, ontstaat er een spanningsverschil tussen de bovenkant en de onderkant van de zonnecellen. Er ontstaat dan elektriciteit. Deze opgewekte elektriciteit noemen we gelijkstroom. Gelijkstroom is nog niet direct bruikbaar in huis.  

De omvormer

De zonnepanelen zijn met kabels verbonden aan een omvormer. De omvormer zorgt ervoor dat de opgewekte gelijkstroom wordt omgezet in wisselstroom: stroom die wel bruikbaar is in huis. Dit is dus een essentieel onderdeel van het zonne-energiesysteem. De belangrijkste functies van de omvormer zijn:  

  • Het zo efficiënt mogelijk omzetten van zonne-energie in bruikbare elektriciteit 
  • Het monitoren van de presentaties van de zonnepanelen
Regulating temperature

Bruikbare elektriciteit

De wisselstroom van de omvormer gaat naar de groepenkast en kan nu gebruikt worden.  

Teruglevering of energiemanagement

Wekken de zonnepanelen meer energie op dan dat je op dat moment verbruikt? Dan zijn er twee opties:  

  • De stroom die over is, wordt teruggeleverd aan het net. Dat heet salderen.  
  • Heb je een energiemanager? Dan helpt de energiemanager je, voor zover mogelijk, om de stroom slim te verdelen. Zo kan je zoveel mogelijk energie zelf gebruiken op het moment dat de stroom wordt opgewekt. Is er daarna nog stroom over? Dan kan de overige energie worden opgeslagen in een thuisbatterij (indien aanwezig). 
Manager flex in handen
Duurzaam huis met Solarwatt carport en BMWi

Thuisbatterij

Heb je een thuisbatterij? Dan wordt de opgewekte energie die over is, opgeslagen in een thuisaccu om op een later moment weer zelf te kunnen gebruiken.  

Wat betekent Wp-vermogen en kWh?

In je zoektocht naar meer informatie over zonnepanelen kom je waarschijnlijk geregeld de termen Wp-vermogen en kWh tegen. Hieronder leggen we de termen aan je uit.

Het Wp-vermogen van zonnepanelen

Bij ieder zonnepaneel staat een piekvermogen, ofwel Wp-vermogen, vermeldt. Meestal ligt dit tussen de 310 en 375 Wp. Het Wattpiek-vermogen zegt iets over de hoeveel zonlicht dat het paneel omzet naar elektriciteit bij standaard testcondities. Een hoog Wp-vermogen betekent niet altijd dat het paneel ook het meeste oplevert. De effectieve opbrengst is belangrijker: de verhouding tussen het Wp-vermogen en de energieopbrengst. Andere factoren zoals de ligging en kwaliteit van de zonnepanelen spelen hierbij een belangrijke rol.

kWh: kilowattuur

kWh is de afkorting van kilowattuur. Wh staat voor wattuur: de eenheid die we gebruiken voor hoeveelheid energie. Kilo is 1000, dus 3 kWh is gelijk aan 3000 wattuur. Bij zonnepanelen betekent het aantal kWh hoeveel elektriciteit het zonnepaneel oplevert. Het vermogen is hierbij een start, maar ook de kwaliteit, toegepaste techniek en omgevingsfactoren spelen een rol.

Het Wp-vermogen en aantal kWh zijn niet de enige gegevens die je gebruikt om het rendement van zonnepanelen te berekenen. Ook de kwaliteit en omgevingsfactoren spelen een rol. Wil je weten hoe je het rendement van zonnepanelen berekent? Je leest het hier.

Overtuigd van de werking van zonnepanelen?

Ben je benieuwd wat zonnepanelen voor jouw huishouden of bedrijfspand kunnen betekenen? Doe hieronder de gratis dakscan en ontdek razendsnel de mogelijkheden én financiële voordelen.