BTW teruggave voor zonnepanelen

Wil jij dit jaar zonnepanelen aanschaffen? Dan hebben we goed nieuws voor je. Per 1 januari is de btw op zonnepanelen namelijk afgeschaft. Als particulier hoef je de btw dus niet meer terug te vragen bij de Belastingdienst.

0% btw op zonnepanelen

De btw op zonnepanelen is dit jaar gewijzigd van 21% naar 0%. Dit betekent dat je als particulier geen btw meer hoeft te betalen als je zonnepanelen koopt. Dit zogenoemde nultarief geldt ook voor de aanleg van kabels, het montagemateriaal, omvormers en voor de aanpassing van de meterkast. 

De 0% btw geldt overigens alleen als de zonnepanelen worden geïnstalleerd op woningen of bijgebouwen van een woning, zoals een schuur of carport.

De KOR-regelingHoe werkt BTW terugvragen voor zonnepanelen?

Heb je al zonnepanelen gekocht en destijds 21% btw betaald? Dan is er een kans dat je die btw gedeeltelijk of volledig bij de Belastingdienst kan terugvragen. Voor losse, niet-geïntegreerde zonnepanelen mag je het volledig betaalde btw bedrag terugvragen. Hebben de zonnepanelen ook de functie van dakbedekking en zijn ze dus geïntegreerd? Dan mag je eenderde terugvragen van de betaalde btw.

Er zijn een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen om de betaalde btw terug te krijgen:

  • Het energiecontract staat op jouw naam
  • Dezelfde naam staat op de factuur van de zonnepanelen
  • Je wekt stroom op en levert een deel hiervan terug aan het energiebedrijf
  • Je doet niet mee aan de kleineondernemersregeling (KOR)
  • Je hebt de zonnepanelen uiterlijk 6 maanden geleden gekocht

Voldoe je aan de voorwaarden? Dan kan je de betaalde btw in 3 stappen terugvragen bij de Belastingdienst. Doe dit zo snel mogelijk  of in elk geval binnen 6 maanden na het jaar waarin je de zonnepanelen hebt gekocht.

Heb je jouw zonnepanelen bijvoorbeeld tussen 1 januari 2022 en 31 december 2022 gekocht? Vraag dan voor 1 juli 2023 de btw terug. Dit kan via ‘Stappenplan btw terugvragen’ 

Subsidieregelingen voor zonnepanelen in 2023

Er is voor de particuliere sector geen landelijke subsidieregeling meer voor zonnepanelen, maar veel gemeenten in Nederland bieden wel een lokale subsidieregeling aan voor het verduurzamen van je woning. Denk aan lening met een lage rente zoals een duurzaamheidslening of stimuleringslening, of een eenmalig bedrag. Op www.energiesubsidiewijzer.nl vind je een overzicht van de subsidies op duurzame maatregelen in jouw gemeente.  

De zakelijke sector kan in Nederland wel aanspraak maken op subsidie bij de aanschaf van zonnepanelen. Er zijn een aantal regelingen:  

  • Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++)  

Met deze regeling helpt de overheid bedrijven om hun CO₂-uitstoot te verminderen. Ieder jaar komt er een nieuw bedrag beschikbaar waarvoor bedrijven een aanvraag kunnen indienen. Hoe je dit doet lees je op de website van het RVO 

  • Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE) 

Energiecoöperaties en verenigingen van eigenaren (VvE’s) kunnen in aanmerking komen voor de SCE. Dit wordt door de RVO uitgekeerd in de vorm van een bedrag per kWh. Ieder jaar wordt de regeling opnieuw opengesteld en de budgetverdeling wordt behandeld op volgorde van binnenkomst. Op de website van het RVO lees je hier meer over.  

KEURMERKEN EN CERTIFICATEN

Financiële regelingen voor de aanschaf zonnepanelen in 2023

Om de aanschaf en het gebruik van zonnepanelen aantrekkelijker te maken zijn er nog een aantal andere financiële regelingen waar je als particulier gebruik van kunt maken.  

Energiebespaarlening

Met de energiebespaarlening kun je als huiseigenaar (of VvE) tegen gunstige voorwaarden een lening afsluiten om energiebesparende maatregelen in of rond je huis financieren. Dit geldt ook voor zonnepanelen, mits je die combineert met een andere energiebesparende maatregel uit deze lijst. Zo kun je investeren in zonnepanelen en besparen op je energiekosten, zonder dat je het volledige bedrag direct uit eigen zak betaalt.  

Salderingsregeling

Met de salderingsregeling kun je de energie die je opwekt en teruglevert aan het net voor hetzelfde tarief verrekenen met de energie die je afneemt. Heb je meer energie afgenomen dan teruggeleverd? Dan betaal je het verschil. Heb je juist meer energie teruggeleverd? Dan krijg je de vergoeding die je energieleverancier vooraf met je heeft afgesproken. Deze salderingsregeling voor zonnepanelen is tot 2023 van kracht en wordt daarna langzaam afgebouwd.

Benieuwd wat zonnepanelen jou opleveren?