
Goed voorbereid op noodsituaties en stroomuitval, dankzij een thuisbatterij
januari 20, 2025
Solarwatt opnieuw bekroond in Duitsland – Nederlandse klanten profiteren!
april 15, 2025Home » Klantcase: zelf de baas over jouw energie
Klantcase
Zelf de baas over jouw energie: waarom steeds meer huiseigenaren kiezen voor een thuisbatterij

Zonnepanelen zijn inmiddels niet meer weg te denken van de Nederlandse daken. Het is een ontzettend populaire oplossing om de energierekening flink te verlagen. Maar wat als je de opgewekte zonne-energie nog efficiënter kunt gebruiken, zelfs als de zon niet schijnt? Met een slimme thuisbatterij slaan consumenten hun zelf opgewekte zonne-energie op om op een later moment te gebruiken. Zo word je vanaf dag één minder afhankelijk van energieleveranciers en veranderende regelgeving.
Wij spraken met Bart, die begin dit jaar een thuisbatterij liet installeren, over zijn motivatie en ervaringen.

Bart, je hebt 10 jaar geleden zonnepanelen laten plaatsen, wat waren destijds de redenen voor deze aanschaf?
Ik wilde besparen op mijn energierekening en tegelijkertijd bijdragen aan een duurzamere wereld. De zonnepanelen hebben zich in de afgelopen jaren ruimschoots terugverdiend, maar ik merkte dat ik een groot deel van mijn opgewekte stroom terugleverde aan het net. Met de aankomende afschaffing van de salderingsregeling en de steeds veranderende energietarieven ben ik gaan kijken hoe ik die stroom slimmer kon gebruiken. Zo kwam ik uit bij een thuisbatterij.
Wat maakte een thuisbatterij voor jou zo interessant?
Vooral het feit dat ik zelf de regie krijg over mijn energieverbruik en dat ik mijn opgewekte energie beter kan benutten. Zonder batterij ging zo’n 70% van mijn zonne-energie terug het net op, wat niet altijd gunstig is. De vergoeding die je hiervoor krijgt is namelijk afhankelijk van energiebedrijven en overheidsregels. Deze veranderen voortdurend en je hebt zelf ook geen controle op deze tarieven. Met de thuisbatterij sla ik nu mijn overtollige stroom zelf op. Daardoor gebruik ik veel meer van mijn eigen energie en is mijn zelfconsumptie zelfs gestegen naar 70%.


Hoe werkt de thuisbatterij precies in jouw huishouden?
Overdag wekken mijn zonnepanelen meer stroom op dan ik gebruik, dan komt de thuisbatterij in actie, door dit overschot op te slaan. ’s Avonds of ’s nachts, als we wel stroom nodig hebben maar er geen zon is, gebruiken we die opgeslagen energie.
Wat ook handig is: de batterij werkt samen met mijn dynamisch energiecontract. Dat betekent dat ik de batterij ook kan laden met goedkope stroom uit het net op momenten dat de prijs laag is, bijvoorbeeld ’s nachts bij veel wind. Hierdoor ben ik minder afhankelijk van regelgeving van de overheid en energiebedrijven.
Mijn zelfconsumptie is gestegen van 30% naar 70%
Merk je nog meer voordelen naast alle financiële besparingen?
Absoluut. Ik heb nu veel meer controle over mijn energieverbruik. Daarnaast heb ik extra capaciteit, waardoor mijn batterij als noodstroomvoorziening ingezet kan worden. In het geval van een storing, blijven de belangrijkste apparaten gewoon werken. Internet, de koelkast, maar ook verwarming waarmee de woonkamer gewoon warm blijft. In deze gekke tijden geeft me dat een heel veilig gevoel en gezien de problemen met netcongestie is het geen overbodige luxe.


Je koos bewust voor de thuisbatterij van Solarwatt & BMW. Kan je uitleggen waarom?
Ik heb me goed verdiept in alle opties en deze thuisbatterij sprong eruit vanwege de kwaliteit, veiligheid en flexibiliteit. De batterij is modulair opgebouwd, waardoor je deze makkelijk kunt uitbreiden als je energieverbruik verandert. De batterij wordt bovendien aangestuurd door de slimme energiemanager genaamd Manager Flex, deze stemt alles optimaal op elkaar af en houdt rekening met variabele stroomprijzen en weersverwachtingen.
Voor mij ook een belangrijk detail: Solarwatt bestaat al meer dan 30 jaar en heeft een vestiging in Nederland. Dit betekent dat je hier altijd terecht kan met vragen, met goede service en garantie. Ik wil zeker weten dat het systeem ook over tien of vijftien jaar nog veilig en goed werkt.”
Wat zou je anderen aanraden die overwegen om een thuisbatterij aan te schaffen?
Doe goed onderzoek en kijk wat het beste past bij jouw situatie. Een thuisbatterij is een investering, maar op termijn levert het financieel en praktisch veel op. Ga voor een gecertificeerde installateur, want zonder een correcte installatie kan de batterij minder goed presteren of zelfs sneller slijten. Een professionele installatie garandeert veiligheid, betrouwbaarheid en maximale efficiëntie. Ik heb zelf gekozen om de batterij te laten installeren door Solarwatt Energy Solutions & Services.


Hoe verliep het proces van eerste advies tot installatie?
Ik begon met een homescan via de website van Solarwatt. Daarmee krijg je al snel een goed beeld van de mogelijkheden en een indicatie van de prijzen. Daarna werd er een gecertificeerde installateur geselecteerd voor een uitgebreid adviesgesprek. Hij keek naar mijn specifieke situatie zoals energieverbruik, de dakligging, bestaande installaties en technische mogelijkheden. Ook werd besproken welke batterijcapaciteit het beste bij onze energiebehoefte past. Na het maken van de keuze werd de installatie ingepland. De monteurs zorgden dat alles perfect werd aangesloten en geconfigureerd en gaven ook uitleg en ondersteuning om het maximale uit de thuisbatterij te halen.
Tot slot: voel je je nu echt een ‘baas over je eigen energie’?
Ja, zo zou je het wel kunnen noemen. Ik weet waar mijn energie vandaan komt, wanneer ik het verbruik en hoeveel ik bespaar. En ik weet ook dat ik voorbereid ben op elke situatie, nu en in de toekomst. Dat voelt goed.