Duurzaamheid bij Solarwatt: zonnepanelen die écht het verschil maken

Bij Solarwatt werken we dagelijks aan een betere toekomst. Duurzaamheid staat dan ook centraal in alles wat we doen. Van de duurzame productie van zonnepanelen en zonne-energiesystemen tot het gebruik van milieuvriendelijke methoden en materialen. Dit zorgt niet alleen voor een betere planeet, maar ondersteunt ook eerlijke arbeid en draagt bij aan een groene toekomst voor iedereen.

Door op een verantwoorde manier met hulpbronnen om te gaan, leveren wij elke dag een bijdrage om de wereld een beetje beter te maken 

Vrouw in groene tuin met kinderen

Het belang van duurzame energiebronnen is groter dan ooit. Groene energie speelt een cruciale rol in de strijd tegen klimaatverandering en het beschermen van ons milieu. Zonnepanelen bieden hierin natuurlijk uitkomst, al is niet elk zonnepaneel per definitie duurzaam. Er zijn namelijk grote verschillen als je kijkt naar de wijze van productie, het gebruik van materialen, de arbeidsomstandigheden en de CO₂ –uitstoot en andere vervuilende stoffen. En daarnaast spelen ook de energieoutput en de terugverdientijd van CO₂ emissies een grote rol.

Duurzaamheid bij Solarwatt 

Bij Solarwatt analyseren, evalueren en optimaliseren wij voortdurend de productie van onze zonnepanelen en energiesystemen. Op deze manier doen wij er alles aan om een positieve en duurzame impact op de wereld te maken. Een aantal voorbeelden:  

zonnepanelen solarwatt en icoon

Duurzame zonnepanelen die écht een verschil maken  

Als bedrijf kunnen wij natuurlijk pas echt het verschil maken als ook de consument een bewuste duurzame keuze maakt. Als jij op zoek bent naar zonnepanelen is het verstandig om goed te kijken naar alle opties en altijd voor een duurzame optie te gaan. Duurzame panelen worden namelijk vervaardigd met milieuvriendelijke materialen en hebben een veel lagere ecologische voetafdruk dan traditionele varianten. Duurzame glas-glas zonnepanelen hebben bovendien een hogere energie output, en een langere levensduur wat betekent dat er meer energie uit één zonnepaneel wordt opgewekt.  

Het juiste type zonnepaneel kan een aanzienlijke impact hebben op de bijdrage aan CO₂ -reductie en het verminderen van de ecologische voetafdruk.

Bij de keuze voor zonnepanelen moet ook rekening worden gehouden met de aanwezigheid van PFAS, schadelijke chemicaliën die helaas in veel panelen voorkomen. Door te kiezen voor PFAS-arme opties, zoals de glas-glas zonnepanelen van Solarwatt, kan verdere milieuverontreiniging voorkomen worden.  

C2C certificaat

Bij Solarwatt vinden we het belangrijk dat onze zonnepanelen niet alleen duurzame energie leveren, maar dat ze ook duurzaam worden geproduceerd. Daarom hebben we onze zonnepanelen laten testen door het volledig onafhankelijke Cradle to Cradle Products Innovation Institute (C2CPII) en zijn Duitse partneragentschap EPEA.  

 Het uitgangspunt van de C2C Certification® is de hele levenscyclus van een product te onderzoeken en het product te evalueren op basis van zijn milieu- en sociale prestaties. Het doel is om duurzame en gezonde producten te ontwikkelen met een positief effect op mens en milieu. De onderzochte categorieën zijn: 

Met trots mogen wij aangeven dat Solarwatt in het trotse bezit is van het Silver-level van de Cradle to Cradle-certificering® voor onze uiterst duurzame glas-glas zonnepanelen. Wereldwijd zijn er slechts drie producenten van zonnepanelen die dit certificaat hebben. 

Low Carbon Zonnepaneel

Een low carbon zonnepaneel kan de  CO₂-uitstoot al na 2-3 jaar compenseren, terwijl mainstream panelen dit pas na 8-20 jaar bereiken. Solarwatt heeft een hoogwaardige low carbon zonnepaneel ontwikkeld met een lagere  CO₂ footprint. Benieuwd naar dit zonnepaneel? Lees hier meer.

Solarwatt streeft naar een systeem waarbij de  CO₂ van alle zonnepanelen gecompenseerd kan worden.

CO₂ compensatie

Solarwatt is de eerste systeemfabrikant in de zonne-energiesector die zijn klanten de mogelijkheid biedt om de CO₂-uitstoot voor geselecteerde glas-glasmodules te compenseren. 

Hoe zorgvuldig je ook te werk gaat, bij de productie van elk technisch product is er altijd sprake van uitstoot van broeikasgassen. Dit geldt ook voor onze zonnepanelen, die juist ontworpen zijn om de uitstoot te verminderen. Wij doen er dan ook alles aan om uitstoot zo veel mogelijk te vermijden of verminderen. In enkele gevallen is het niet mogelijk om emissies te vermijden, in dat soort situaties komt compensatie om de hoek kijken. Door te compenseren kunnen we alsnog een positieve impact maken en onze CO₂ footprint zo klein mogelijk houden.  

Kies voor duurzame zonnepanelen en maak een positieve impact 

General manager Erik: ‘’Als consumenten hebben we de macht om met onze keuzes een positieve impact te maken. Al met al is het belangrijk om bij de aanschaf van zonnepanelen rekening te houden met diverse factoren en te kiezen voor panelen die passen bij jouw duurzaamheidsdoelen en waarden. Het juiste type zonnepaneel kan een aanzienlijke impact hebben op de bijdrage aan CO₂ -reductie en het verminderen van de ecologische voetafdruk. Uiteindelijk zijn het de individuele keuzes die een collectieve impact hebben op onze planeet.’’ 

Ontdek wat de duurzame Solarwatt zonnepanelen voor jouw situatie kunnen betekenen