143 woningen klaar voor energielabel A

Ontwikkeling zonnepaneel voor ‘Nederlandse klimaat’
april 20, 2018
De gebruiker centraal: SOLARWATT ontvangt Duitse Innovatie Award 2018
juni 12, 2018
Ontwikkeling zonnepaneel voor ‘Nederlandse klimaat’
april 20, 2018
De gebruiker centraal: SOLARWATT ontvangt Duitse Innovatie Award 2018
juni 12, 2018

De Tilburgse woningcorporatie TBV Wonen kiest voor de tweede keer voor de glas-glas zonnepanelen van SOLARWATT om huurpanden duurzamer te maken. In 2017 werd al een appartementsgebouw met 216 wooneenheden voorzien van 430 glas-glas zonnepanelen met een geïnstalleerd vermogen van 112 kWp. Dit jaar worden in het kader van noodzakelijk onderhoud 143 woningen in de Tilburgse wijk Oerle uitgerust met zonnepanelen. Glas-glas zonnepanelen leveren elk jaar meer stroom dan conventionele zonnepanelen, omdat ze minder snel degraderen.

Elke woning krijgt vier glas-glas zonnepanelen van Duitse producent SOLARWATT

TBV Wonen is dit jaar gestart met een renovatieplan voor deze 143 woningen. Omdat een van de onderdelen het vervangen van alle dakpannen was, lag het voor de hand om de mogelijkheden van zonnepanelen te bekijken. Door dat te combineren met andere maatregelen op het gebied van duurzaamheid zou het voor de woningcorporatie mogelijk zijn om de woningen te voorzien van energielabel A.

TBV Wonen had al eerder ervaring opgedaan met de inzet van zonne-energie. Bij de keus voor die panelen was kwaliteit ook toen al een belangrijke eis, zegt Bas de Graaf, projectleider Vastgoed bij TBV Wonen: “De panelen moesten in ieder geval voorzien zijn van een kwaliteitsverklaring. Die staat in voor een goede opbrengst en een lange levensduur. Daarnaast was een duidelijk garantiebeleid een belangrijke eis. Er zijn veel aanbieders die verschillende garantietermijnen aanhouden: één termijn voor het product zelf en één voor het vermogen. De ene termijn is in de praktijk vaak korter dan de andere. Dat is erg onpraktisch, want het leidt na het verstrijken van de kortste termijn natuurlijk tot discussie waar een defect aan ligt. Wij zochten daarom naar een leverancier die zowel op het product als op de prestaties dezelfde garanties biedt. SOLARWATT bleek dat te kunnen bieden met zijn dertig jaar product- én vermogensgarantie op de glas-glas zonnepanelen. Dat was een belangrijke reden om voor deze leverancier te kiezen.”

Volgens De Graaf was esthetiek een ander belangrijk criterium bij de keuze voor de zonnepanelen van SOLARWATT bij dit project. “De panelen worden bij een deel van de woningen gemonteerd aan de voorkant van het huis. Doordat de zwarte panelen van SOLARWATT mooi met het dak integreren en het straatbeeld maar heel weinig beïnvloeden, ondervonden we geen problemen als het bijvoorbeeld gaat om de eisen die de welstandscommissie hieraan stelt.”

Hans Zijlmans, sales adviseur van SOLARWATT, is enthousiast over de keus van TBV Wonen. “TBV Wonen kijkt duidelijk naar kwaliteit en daar passen panelen bij die over een langere tijd hoge prestaties leveren en ook een langere garantietermijn bieden. SOLARWATT biedt beide.” De volledige renovatie van de 143 woningen in de wijk Oerle wordt uitgevoerd door hoofdaannemer Huybregts Relou en onderaannemer Oranjedak. Adviesbureau Inspectrum nam de berekening van het energielabel voor zijn rekening. Het hele project is naar verwachting eind 2018 afgerond.