Dit moet je weten over de salderingsregeling

De 3 belangrijkste systemen voor thuisopslag van zonne-energie
april 18, 2019
Geen subsidie in 2019? Wel financieel voordeel als je zonnepanelen koopt
mei 3, 2019

Soms wek je meer zonne-energie op dan nodig. Het overschot lever je terug aan het net, zodat andere huishoudens er gebruik van kunnen maken. Heb je te weinig zonne-energie? Dan vult je leverancier het tekort aan. Aan deze transacties zijn regels verbonden. Tot 2023 is de salderingsregeling nog van kracht. Daarna wordt de salderingsregeling voor zonnepanelen langzaam afgebouwd. Hoe zit dat precies?

Wat is salderen?

Heb je zonnepanelen op je dak, dan produceer je energie. Wek je meer op dan je verbruikt, dan lever je energie terug aan het net. Is het precies andersom, bijvoorbeeld bij slecht weer? Dan neem je energie af. Op de jaarnota verrekent je leverancier de energie die je hebt afgenomen met de stroom die je hebt teruggeleverd. Heb je meer afgenomen dan teruggeleverd? Dan betaal je het verschil. Is het andersom? Dan krijg je de vergoeding die je energieleverancier vooraf met je heeft afgesproken. Dat is salderen.

 

 

Waarom wordt de salderingsregeling afgebouwd?

Vanaf 1 januari 2023 wordt de salderingsregeling afgebouwd. Waarom doet de overheid dat? In het kort: salderen kost de overheid geld in de vorm van gemiste belastinginkomsten. De regeling wordt tot 2031 afgebouwd. Dat betekent dat de zonne-energie die jij opwekt niet meer voor 100% wordt afgetrokken van jouw verbruik. Dat is nu nog wel het geval, maar vanaf 2023 zal het fiscale voordeel geleidelijk afnemen voor de teruggeleverde elektriciteit.

In tegenstelling tot nu zal de overheid niet langer de volledige energiebelasting “terugbetalen”, maar slechts een deel. Dit deel wordt  afgebouwd tot het jaar 2031. Eind 2019 wordt bepaald hoe dit traject er precies uit komt te zien.

Zonnestroom zelf consumeren

Met de veranderende salderingsregeling wordt het vanaf 2023 steeds interessanter om zonnestroom zelf te consumeren. Dit levert dan meer voordeel op dan het de stroom terugleveren aan het energienet. Met thuisopslag en een goede energiemanager haal je dan het meeste uit jouw zonnepanelen.

Loont het nog om te investeren in zonnepanelen?

De overheid wil zonne-energie aantrekkelijk houden. Minister Wiebes streeft nog steeds naar een terugverdientijd van 7 jaar. Dat is een positief uitgangspunt. Investeren in zonnepanelen blijft dus de moeite waard.

Wil je weten hoe rendabel zonnepanelen bij jou zijn? Dat heeft met meer factoren te maken dan alleen subsidie. Kijk naar alles dat je rendement beïnvloedt, zoals de ligging van je dak en de hellingshoek. Houd ook rekening met de product- en vermogensgarantie.

Thuisopslag van zonnestroom

Na 2023 wordt het voor consumenten financieel steeds minder aantrekkelijk om stroom terug te leveren. De opgewekte zonnestroom zelf consumeren wordt wel voordeliger. Met thuisbatterijen en slim energiemanagement haal je dan het meeste uit de zonnepanelen op het dak.

Welke andere financiële voordelen zijn er?De overheid maakt het dus aantrekkelijk om zonne-energie op te wekken. Daar blijft het niet bij. Hoe maakt de overheid zonne-energie verder nog aantrekkelijk voor jou? Lees het in ons blog over de financiële voordelen en subsidies bij de aanschaf van zonnepanelen!