RTLZ programma Next Level met Solarwatt
september 22, 2019Zonnepanelen slimste investering in de ontwikkeling van groene stroom
november 4, 2019Uit onderzoek van Solar Magazine blijkt dat een groot aantal verzekeraars stopt met het verzekeren van onzichtbare hagelschade aan zonnepanelen. Dit roept vragen op, zelfs zoveel dat er nu kamervragen over worden gesteld. Tijd voor duidelijkheid. Wat zijn de waar- en onwaarheden over het verzekeren van onzichtbare schade aan zonnepanelen? Je leest het hier.
Wat is onzichtbare schade aan zonnepanelen?
Onzichtbare schade wordt ook wel microcracks genoemd. Dit zijn haarfijne ‘onzichtbare’ scheurtjes in de zonnecellen van je zonnepaneel. Deze microcracks zijn met het blote oog niet te zien en daardoor lastig te claimen bij de verzekeraar.
Hoe ontstaat onzichtbare schade aan zonnepanelen?
We geven je een voorbeeld. Stel een hagelsteen valt op een zonnepaneel. De klap op het glas zorgt ervoor dat er minuscule scheurtjes in de zonnecellen ontstaan. Op het eerste oog lijken de zonnepanelen onbeschadigd. Wanneer je de panelen test met een zogeheten elektroluminescentie test (een soort röntgenfoto) worden de haarfijne scheurtjes zichtbaar in het zonnepaneel.
Wat is het gevolg van onzichtbare hagelschade voor mijn zonnepanelen?
Microcracks leiden niet direct tot een verlies van stroomopbrengst. Maar onder invloed van temperatuurschommelingen kunnen de scheurtjes in de zonnecellen doorscheuren. Als gevolg daarvan produceert het paneel ineens tientallen procenten minder stroom.
Hoe vaak komt onzichtbare hagelschade aan zonnepanelen voor?
De laatste keer dat hagelschade op hele grote schaal voorkwam was tijdens een extreme hagelbui in Brabant in 2016. Hagel van extreem formaat komt sporadisch voor. Maar met de huidige klimaatveranderingen neemt de kans op extreem weer toe.
Voorkomen is beter dan genezen. Hoe voorkom ik schade aan mijn zonnepanelen?
Door te kiezen voor de juiste kwaliteit zonnepanelen minimaliseer je kans op (hagel)schade. Bij glas-glas zonnepanelen is de kans op microcracks nihil. Dit komt door de neutrale zone (het middelpunt) in het paneel. Het voordeel van de glas-glas panelen is dat de zonnecellen in het midden tussen de platen zitten. Op het middelpunt wordt de minste druk uitgeoefend. Dit middelpunt wordt als het ware beschermd door de glasplaten rondom. Mocht er schade ontstaan aan de zonnepanelen bij een extreme hagelbui, dan heeft dit enkel effect op het glas. De zonnecellen in het middelpunt blijven beschermd.
Kan ik mijn zonnepanelen beschermen tegen extreem weer?
Over het algemeen worden glas-glas zonnepanelen getest op verschillende weersinvloeden (zoals hagelbuien). Tijdens een zogenaamde hageltest wordt vastgesteld in welke mate het zonnepaneel bestand is tegen hagel. De uitkomst wordt uitgedrukt in een bepaalde ‘hagelklasse’. De panelen worden getest op een minimaal niveau waarop ze weerbaar moeten zijn voor hagelbuien. Hierbij worden meerdere hagelstenen met verschillende grootte en snelheid op het zonnepaneel afgevuurd. De glas-glas panelen van Solarwatt zijn als eerste goedgekeurd op hagelklasse 4. Daardoor is de kans op zichtbare hagelschade minimaal.
Toch schade… Wordt de onzichtbare schade nu wel of niet gedekt?
Het doel van een verzekering is dat je je indekt voor schade. Of onzichtbare hagelschade gedekt is en dat ook blijft is onzeker. Met Solarwatt zonnepanelen, zit je door de SOLARWATT Volledige Dekking allrisk verzekering in ieder geval goed. Hiermee ben je onder andere verzekerd voor schade door extreem weer, waaronder hagel. Voor zowel zichtbare en onzichtbare schade.