Prestatie boven verwachting met glas-glas zonnepanelen

EnergieSponsoring met SOLARWATT & Softs
juli 21, 2017
Markt voor zonnepanelen overspoeld door budgetproducten
november 1, 2017

Zelfopwekking energie Jacobus Fruytier Scholengemeenschap presteert boven verwachting met SOLARWATT glas-glas zonnepanelen.

Schoolvoorbeeld van verduurzamingsprojecten

De SOLARWATT glas-glas zonnepanelen hebben voor de locatie van de Jacobus Fruytier Scholengemeenschap (JSFG) in Apeldoorn wel heel goed uitgepakt. De school koos voor een duurzaam systeem van glas-glas zonnepanelen in combinatie met een thermisch conditioneringssysteem om zo actief bij te dragen aan een duurzame toekomst. Dat leverde veel meer op dan van tevoren verwacht: de school blijkt uiteindelijk 80 tot 85 procent van de opgewekte stroom direct zelf te kunnen consumeren, terwijl verwacht werd dat ze veertig procent van de opgewekte stroom niet zouden kunnen inzetten en dus zouden terug leveren aan het net. Met een jaarlijkse opbrengst van 130.000 kWh voorziet de school zelf in bijna een kwart van de totale stroombehoefte (560.000 kWh).

De scholengemeenschap koos voor een oplossing van SOLARWATT glas-glas zonnepanelen en SMA-omvormertechniek in combinatie met het Roofclix-systeem dat is ontwikkeld door Sustainable Durable Systems. Dit systeem zorgt voor de thermische conditionering van het binnenklimaat. In de zomer zorgt het er voor dat de warmte niet binnendringt, terwijl het in de winter juist warmteverlies voorkomt. Daarnaast wekken de zonnepanelen energie op, die zuinig kan worden benut. Dit voorziet in een goede combinatie van duurzame opwekking en efficiënt gebruik.

Stefan van der Laan, directeur bij Groene-Woningen, voerde het project uit: “Als Premium Dealer van SOLARWATT bestaat ons aanbod voor negentig procent uit zonnepanelen van SOLARWATT. Wij willen onze klanten de hoogst mogelijke kwaliteit bieden met de beste garanties dat hun investering gaat renderen. Daarbij geeft de langdurige product- en vermogensgarantie alsmede de hoge hagelbestendigheid een grote doorslag. Aanbieders van Aziatische panelen doen vaak de belofte van tien jaar levensduur in combinatie met productgarantie, maar in Europa te verhalen garanties blijven daarbij maar al te vaak achterwegen. De meeste importeurs van Aziatische modules verwijzen de eindklant en installateur voor de garantie naar de fabrikant in Azië en daarmee heb je geen zekerheid. Omdat het schoolgebouw nog zeker dertig jaar zijn functie zal behouden, was de keuze voor glas-glas zonnepanelen van SOLARWATT zowel qua product als vermogen de meest aantrekkelijke optie. Zo komen we niet voor verrassingen te staan in het rendement op de investering.”

“Hoewel we een redelijk goed geïsoleerd schoolgebouw hebben, waren er op energievlak de nodige verbeterpunten”, zegt Chris Westrate, teamleider facilitaire zaken bij JSFG. Hij geeft aan dat een van de missies van de scholengemeenschap zich vertaalt in “Gods schepping verantwoord en duurzaam te beheren.” Aangezien het schoolgebouw als stenen massa veel van de binnengekomen warmte opslaat, waren er veel warmteklachten. In plaats van energieverslindende koelsystemen kozen we voor een combinatie van zonnepanelen en Roofclix, een toepassing die zorgt voor sterk verbeterde conditionering binnen gebouwen. We kozen bovendien bewust voor SOLARWATT glas-glas zonnepanelen, omdat glas-glas zonnepanelen beter bestand zijn tegen extreme weersinvloeden dan de veelal gangbare glas-folie zonnepanelen. Daarnaast bood SOLARWATT de langste product- en vermogensgarantie in de markt met heldere en transparante garantievoorwaarden.”

Erik de Leeuw, directeur van SOLARWATT in de Benelux: “Glas-glas zonnepanelen zijn de beste in de markt. We zien dat steeds meer installateurs deze variant met succes aanbevelen. Zakelijke klanten maken voor de verduurzaming van hun energievoorziening op technisch niveau steeds bewuster hun keuzes. Glas-glas is daarin een uitstekend alternatief, aangezien die een hogere weersbestendigheid en nauwelijks degradatie kennen. Daarnaast zijn dertig jaar durende garanties perfect voor de langetermijninvestering in onroerend goed. Voor het toekomstgericht verduurzamen van een grootschalige energiehuishouding is de JSFG een perfect voorbeeld. Een schoolvoorbeeld.”