Zonnepanelen en terugleverkosten: wat levert een investering vandaag de dag op?

Unieke fietsenstalling met zonnepanelen op het Kompaan College
mei 7, 2024
Solarwatt’s growth strategy in 2024: even more International innovation in the solar market
mei 16, 2024
Unieke fietsenstalling met zonnepanelen op het Kompaan College
mei 7, 2024
Solarwatt’s growth strategy in 2024: even more International innovation in the solar market
mei 16, 2024

Investeren in zonnepanelen, hoe aantrekkelijk is dit precies? In de media wordt er soms negatief gepraat over zonnepanelen, maar is dit wel terecht? En hoe zit het met de terugleverkosten? Wij geven je graag antwoord op deze vragen, want het feit is dat zonnepanelen nog steeds geld opleveren. Nu en in de toekomst. 

Onterecht negatieve berichtgeving in de media 

In de krant lees je soms negatieve berichten over zonnepanelen vanwege bijvoorbeeld terugleverkosten die energiebedrijven in rekening brengen. Helaas worden hier vaak verkeerde aannames gedaan waardoor het lijkt alsof zonnepanelen je geld zouden kosten. Opvallend, want investeren in zonnepanelen is nog steeds aantrekkelijk. Erik de Leeuw, General Manager van Solarwatt Benelux, legt uit: ‘’Door een verkeerde voorstelling van zaken te geven lijkt het erop dat het bezit van zonnepanelen geld kost en dat het geen zin heeft om zonnepanelen aan te schaffen. Terwijl het enige juiste verhaal is dat het rendement dat wordt behaald met zonnepanelen altijd hoger is dan een gemiddelde spaarrekening.’’ 

Terugleverkosten: hoe zit dat precies?  

De salderingsregeling is officieel verlengd en dat is positief voor iedereen met zonnepanelen. Het behouden van de salderingsregeling kost energiebedrijven alleen veel geld, daarom kiezen zij er steeds vaker voor om kosten te rekenen voor stroom die terug geleverd wordt op het net.  

Terugleverkosten zijn vaste of variabele kosten die energiebedrijven in rekening brengen als je door zonnepanelen opgewekte elektriciteit teruglevert aan het elektriciteitsnet. Dit gebeurt wanneer je meer stroom opwekt dan je zelf op dat moment verbruikt.  

‘’Ook met terugleverkosten is de investering in zonnepanelen  
nog steeds enorm rendabel.”

Hoe hoog zijn de terugleverkosten? 

De hoogte van de kosten die je maandelijks betaalt voor het terugleveren van stroom, zijn afhankelijk van het energiebedrijf, het contract en de hoeveelheid stroom die je jaarlijks teruglevert. Kijk dus kritisch bij welk energiebedrijf je geen of weinig terug leverkosten betaalt. Sommige energiebedrijven hebben de terugleveringskosten opgedeeld in verschillende schalen. Per schaal betaal je een vast bedrag per maand voor het terugleveren van stroom.  

Vandebron heeft de terugleveringskosten bijvoorbeeld opgedeeld in verschillende schalen. Per schaal betaal je een vast bedrag per maand voor het terugleveren van stroom. Bij Eneco staat het bedrag vast, zij rekenen 11,5 cent aan kosten per teruggeleverde kilowattuur aan klanten met zonnepanelen. 

Voorbeeldberekening terugleverkosten 

Lucas en Emma hebben een energiecontract bij Vandebron. Ze wekken jaarlijks 4.133 kWh aan stroom op. Hun jaarlijkse stroomverbruik is 4.300 kWh. Omdat hun opwek lager is dan hun jaarlijkse verbruik kunnen ze de volledige opbrengst van hun zonnepanelen salderen.   

Van de 4.133 kWh die de zonnepanelen opwekken, gebruiken ze 1.500 kWh direct in huis. 
De overige 2.633 kWh leveren ze terug aan het net en mogen ze volledig salderen. 

Lucas en Emma leveren jaarlijks 2.633 kWh aan stroom terug aan Vandebron. Hiermee vallen ze in schaal 3 en betalen ze €21 euro per maand aan vaste terugleveringskosten. Dit komt uit op € 252 per jaar.   

Door het besluit om de salderingsregeling te verlengen, kunnen Lucas en Emma hun volledige opwek van 4.133 kWh blijven salderen. Hierdoor behalen ze jaarlijks een flinke besparing op hun energiekosten van €1.487 (4.133 kWh x € 0,36). Deze besparing zouden ze zonder zonnepanelen niet hebben. En hoewel het rendement door de teruglevering iets lager ligt, is deze nog steeds vele malen hoger dan het rendement op een spaarrekening.  

kopen, subsidies en btw

Energieleveranciers zonder terugleverkosten

Er zijn diverse energieleveranciers die op dit moment nog zonder terugleverkosten werken, zoals:   

Het rendement op zonnepanelen, wat levert een investering vandaag de dag op?  

Ondanks de terugleverkosten zijn zonnepanelen nog steeds een mooie invetsering, waarbij je niet alleen je ecologische voetafdruk verkleint, maar ook bespaart op je energiekosten. Tien zonnepanelen op het dak leveren bijvoorbeeld samen al zo’n 3.500 kWh aan opgewekte stroom per jaar op. Afhankelijk van de stroomprijs levert dat een besparing op van tussen de €800 en €1200 per jaar. Omdat zonnepanelen aan het eind van hun levensduur wat minder opbrengen, rekenen we met een gemiddelde van €1000,- per jaar. 

Berekening besparing per jaar:  
Gemiddelde besparing op je stroom per jaar: €1000 
Gemiddelde levensduur van Solarwatt zonnepanelen: 30 jaar 
Gemiddelde besparing per jaar: €1000 x 25 jaar = €30.000 

Berekening inclusief terugleverkosten: 
Gemiddelde terugleverkosten per jaar: €3.900 
Uiteindelijke besparing per jaar: €30.000 – €3.900 = €26.100 

Je bespaart dus in totaal gemiddeld €26.100 aan stroomkosten door de aanschaf van 10 zonnepanelen. Trek hier de aanschafprijs van je zonnepanelen vanaf, en je houdt een mooie winst over. Bovendien kan je de terugleverkosten verlagen door zelf meer energie te gebruiken. 

Verhoog je eigen verbruik met de Solarwatt Battery Flex thuisbatterij

Door nog slimmer en efficiënter van je zonnepanelen gebruik te maken zorg je ervoor dat je zoveel mogelijk zonne-energie zelf gebruikt en dus minder hoeft terug te leveren aan het net. Onze Solarwatt energiemanager en Thuisaccu bieden hierbij uitkomst. Met de Solarwatt Manager Flex heb je jouw energie in eigen hand. Onze slimme oplossing beheert alle energiestromen in je huishouden en bedient automatisch belangrijke elektrische apparaten, zodat ze worden gevoed door gratis, zelf opgewekte zonne-energie. En met onze Battery Flex thuisbatterij sla je opgewekte zonne-energie op om op een later moment zelf te gebruiken.