De 3 belangrijkste systemen voor thuisopslag van zonne-energie

Zijn zonnepanelen altijd veilig? Zo wel!
maart 14, 2019
Dit moet je weten over de salderingsregeling
april 30, 2019
Zijn zonnepanelen altijd veilig? Zo wel!
maart 14, 2019
Dit moet je weten over de salderingsregeling
april 30, 2019

Als de zon niet schijnt, wekken we geen zonne-energie op. Daardoor blijven we voorlopig afhankelijk van centrale energievoorziening. Voor echte energietransitie kunnen we dus niet zonder energieopslag. Maar hoe bewaren we zonne-energie totdat we het nodig hebben? Wat zijn de belangrijkste systemen die nodig zijn voor thuisopslag?

1. Een thuisaccu laat de zon ook ‘s avonds schijnen

Een thuisaccu is een van de belangrijkste systemen voor thuisopslag van zonne-energie. De meeste mensen gebruiken ‘s ochtends vroeg en ‘s avonds de meeste stroom; juist de momenten dat de zon niet schijnt. Een thuisaccu slaat zelf opgewekte zonne-energie op, zodat je die dan kunt gebruiken. Zo schijnt de zon ‘s avonds ook.

Thuisaccu’s bestaan in allerlei soorten en maten. De bekendsten zijn misschien wel de Powerwall van Tesla of de thuisbatterij van SOLARWATT. Battery Flex van SOLARWATT is een modulair systeem, dat zich precies aanpast op het energieverbruik van een specifiek huishouden. Het bestaat uit twee delen, beide ter grootte van een schoenendoos. De Battery Flex Pack accu is de batterij die elektriciteit opslaat, de MyReserve Command is de software. Meestal worden beide onderdelen opgehangen bij de omvormer van de installatie met zonnepanelen, bijvoorbeeld op zolder.

2. De energiemanager: sla energie op in warmte

Een ander belangrijk onderdeel voor thuisopslag is een energiemanager. Allereerst geeft die uitstekend inzicht in wat er in huis gebeurt. Waar gaat de energie naartoe? Hoe presteren de zonnepanelen op het dak? Waar valt energie te besparen? Vervolgens helpt de energiemanager de gebruiker efficiënt omgaan met energie. Zo kan het systeem er bijvoorbeeld voor zorgen dat de boiler opwarmt op het moment dat de zon schijnt.

De Energy Manager van SOLARWATT heeft een overzichtelijke interface en informeert de gebruiker via een app over de systemen in huis, zoals de verwarming, airco, wasmachine of het licht. De Energy Manager wordt geïnstalleerd in de meterkast en verbonden met het internet.

3. Zonnepanelen op je dak

Last but not least: wie zonne-energie wil opslaan, zal het in de meeste gevallen eerst zelf moeten opwekken. Daarvoor zijn zonnepanelen nodig. Die zijn er in grofweg twee soorten: glas-glas en glas-folie. De materiaalkeuze heeft invloed op bijvoorbeeld de levensduur van de installatie en op de opbrengst.