Zijn zonnepanelen altijd veilig? Zo wel!

De 3 grootste verschillen tussen Europese en Chinese zonnepanelen
maart 14, 2019
De 3 belangrijkste systemen voor thuisopslag van zonne-energie
april 18, 2019
De 3 grootste verschillen tussen Europese en Chinese zonnepanelen
maart 14, 2019
De 3 belangrijkste systemen voor thuisopslag van zonne-energie
april 18, 2019

Met zonnepanelen wek je energie op. Dankzij die kleine centrale op je dak voelt je huis als thuis, met een ‘s ochtends een kop koffie en ‘s avonds voor de buis. Dat warme en veilige gevoel is heel belangrijk. Met deze tips houd je je installatie super safe.

Kies een expert die veilig installeert

Het belangrijkste advies komt al in een vroeg stadium. Oriënteer je je op zonnepanelen? Bezuinig dan niet op de installatie, maar laat die aan een expert over. Klinkt logisch, maar doordat de vraag naar zonnepanelen stijgt, groeit ook de groep aanbieders. Hoe selecteer je dan een echte specialist? Doe research, bijvoorbeeld met deze checklist. Kijk waar de zonnepanelen gemaakt worden en lees de kleine lettertjes, zeker als het om garantie gaat.

Twijfel je? Laat de installatie controleren door een onafhankelijke expert en kijk hoe bijvoorbeeld de Consumentenbond zonnepanelen van een fabrikant beoordeelt. De kans is aanwezig dat je je leverancier of installateur in de toekomst nog eens nodig hebt. Bijvoorbeeld voor onderhoud. De keuze van een installateur is dus net zo belangrijk als de keuze van de installatie zelf.

Regelmatig onderhoud is goud waard

Door ouderdom kan er iets misgaan met de omvormer, een van de belangrijkste onderdelen van je installatie. Die zet de gelijkstroom van je zonnepanelen om in wisselstroom. Zo komt dat kopje koffie ook daadwerkelijk uit je machine.

Door ouderdom kan je omvormer oververhit raken. Daarom verdient die extra aandacht. Het is belangrijk dat de omvormer geïnstalleerd wordt op een plek met genoeg ventilatie, in een brandwerend, gescheiden compartiment. Houd de omvormer vrij van stof en regel een soort ‘APK-keuring’ voor je installatie, bijvoorbeeld eens in de drie jaar.

In het kort: zo zijn zonnepanelen veilig

Een mini-energiecentrale op het dak van je huis, carport of overkapping is een duurzame bron van energie. Dat wil je graag zo houden. Om te voorkomen dat weer en wind vat krijgen op je installatie geven we je tot slot nog een paar korte tips mee:

  • Kies altijd voor goede kwaliteit.
  • Glas-glas zonnepanelen komen het meest veilig uit de test. Anders dan glas-folie panelen vatten ze bijvoorbeeld onmogelijk vlam.
  • Zorg dat het metalen montagesysteem en eventuele metalen frames geaard zijn.
  • Zorg dat koperen draden nooit beschadigd raken of bloot liggen.
  • Zorg dat de aansluiting tussen panelen goed is.
  • Let er bij een zogenaamd indak-systeem voor dan op dat isolatiemateriaal niet brandbaar is.
  • Zorg bij dit systeem ook voor voldoende ventilatie tussen het dak en de installatie.

Wil je binnenkort zonnepanelen aanschaffen? Download dan onze handige gratis checklist zonnepanelen. Dan weet je precies wat je moet vragen aan de installateur.