Garanties of marketing? Het verband tussen kwaliteit en garanties op zonnepanelen

”Investeren in zonne-energie levert in elk scenario geld op”
maart 7, 2024
De groeistrategie van Solarwatt: nog meer innovatie in de zonne-energiemarkt, ook buiten Europa 
april 2, 2024
”Investeren in zonne-energie levert in elk scenario geld op”
maart 7, 2024
De groeistrategie van Solarwatt: nog meer innovatie in de zonne-energiemarkt, ook buiten Europa 
april 2, 2024

Als consument is het essentieel om bij de aanschaf van zonnepanelen goed naar de garantievoorwaarden te kijken. Maar hoe zitten garanties precies in elkaar? Wat betekent de garantieduur en met welke garantievoorwaarden heb jij als klant het minste risico? Wico Gerritsen, senior productmanager van Solarwatt vertelt meer over de trends, misvattingen en unieke garanties van Solarwatt zelf.  

Kijk niet naar de garantieduur, maar naar de garantievoorwaarden 

Wico Gerritsen: ‘’Veel fabrikanten gebruiken lange garanties als marketinginstrument om de verkoop te stimuleren, wanneer het onderscheidende vermogen van een zonnepaneel beperkt is. Maar een lange garantie zegt niks over de productkwaliteit of de voordelen voor jou als klant. Deze garanties zijn vaak ook niet gebaseerd op ervaring en levensduurtesten, maar worden puur als “marketinggaranties” genoemd.   

’Een levenslange garantie op gebakken lucht, is alsnog niks waard’ 

Denk bijvoorbeeld aan de uitspraak: ‘je krijgt levenslang garantie’. Deze zin heeft geen enkele waarde, als je niet weet wat onderdeel is van de garantiedekking. Als er allerlei zaken worden uitgesloten in de garantievoorwaarden, zoals oorzaken van degradatie of bepaalde componenten binnen het zonnepaneel, dan is dit alarmerend. De fabrikant heeft blijkbaar zelf weinig vertrouwen in het product, je kunt immers alleen betrouwbare garanties afgeven waar je er 100% achter staat én die gebaseerd zijn op testen.  

Pas op met voorwaarden waarbij de inkoopprijs of marktwaarde wordt vergoed. 

Wico: ‘’Met deze vorm van garantie ben je als consument bijna altijd de dupe als er sprake is van een defect. In de beste gevallen krijg je een vergoeding voor de inkoopprijs van je paneel en in het slechtste geval ontvang je slechts een paar tientjes voor de restwaarde. Als klant zit je met een kapot zonnepaneel en ben je zelf verantwoordelijk voor de hoge kosten voor demontage, transport (naar de fabriek en terug) en hermontage.  

Bovendien heeft dit directe consequenties op je rendement. Een kapot zonnepaneel kan je niet zomaar vervangen met een willekeurig ander paneel. Het resultaat? Een ontbrekend zonnepaneel op je dak, dat invloed heeft op de opbrengsten van je gehele zonne-energiesysteem. De omvormer is namelijk afgestemd op het aantal zonnepanelen. Door een defect van 1 of 2 zonnepanelen kan de situatie ontstaan dat het gehele zonne-energiesysteem niet meer functioneert. Als consument kom je dan voor torenhoge kosten te staan om het geheel weer werkend te krijgen.  

De unieke garantievoorwaarden van Solarwatt: geen risico voor jou als klant 

Bij Solarwatt gebruiken wij geen marketinggaranties, maar enkel garanties die gebaseerd zijn op extreme levensduurtesten in een laboratorium en grondige analyse van de resultaten. Deze testen gaan veel verder dan de standaard IEC 61215 en 61730 testen. Onze grondige testen geven een betere inschatting van de levensduur en hoe het paneel zich gedraagt onder weersomstandigheden en milieu-invloeden. De kwaliteit van onze panelen is zo goed, dat alle kosten onderdeel zijn van garantiedekking. Dit betekent dat wij niet alleen je zonnepaneel vervangen in geval van een defect, maar ook alle kosten voor demontage, transport en hermontage vergoeden. Als klant heb je geen bijkomende kosten en gegarandeerd weer een werkend systeem.  

‘’Bij Solarwatt bieden we een volledige dekking, de klant heeft bij ons geen enkel risico.’’  

Een langere levensduur betekent ook meer duurzaamheid 

Wico: ‘’Een gegarandeerde lange levensduur bevordert ook de duurzaamheid van zonnepanelen. Hoe langer een zonnepaneel meegaat, hoe lager het grondstoffenverbruik en de bijbehorende milieubelasting. Goede garantievoorwaarden zijn dus van groot belang, zowel voor de portemonnee van de klant, als voor het milieu. 

Conclusie: gebruik de inhoud van de garantievoorwaarden dus als maatstaf voor een duurzame investering.