Kristallijne zonnepanelen met de minste CO₂

Verkoop van zonnepanelen sterk in de lift door discussie over afhankelijkheid van gas
februari 20, 2018
Ontwikkeling zonnepaneel voor ‘Nederlandse klimaat’
april 20, 2018
Verkoop van zonnepanelen sterk in de lift door discussie over afhankelijkheid van gas
februari 20, 2018
Ontwikkeling zonnepaneel voor ‘Nederlandse klimaat’
april 20, 2018

Glas-glas zonnepanelen van Solarwatt beoordeeld: kristallijne zonnepanelen met de minste CO₂ per opgeleverde kWh

De glas-glas zonnepanelen van SOLARWATT zijn door Certisolis, een onafhankelijke Franse certificeringsorganisatie, gecertificeerd op hun CO₂-uitstoot bij productie.

Certisolis kijkt bij het certificeren van zonnepanelen onder meer naar de herkomst van de onderdelen en naar de productielocatie. Zo moet de fabrikant van alle materialen aantonen waar ze zijn geproduceerd, en met hoeveel uitstoot. Daarnaast onderzoekt Certisolis of alle componenten van het zonnepaneel voldoen aan de normen van de Franse Commission de régulation de l’énergie (CRE). Uit de bevindingen blijkt dat de CO₂-uitstoot bij de productie van de glas-glas zonnepanelen van Solarwatt het laagste is van alle glas-glas zonnepanelen. Samen met de lange levensduur leidt dat tot een CO₂-uitstoot per opgeleverde kWh die tot wel veertig procent lager ligt dan de uitstoot van bijvoorbeeld glas-foliepanelen die buiten Europa geproduceerd worden.

Minder vaak vervangen
Glas-glaspanelen bestaan uit twee lagen glas in plaats van een laag glas en een laag folie, zoals dat het geval is bij glas-foliepanelen. De panelen kennen daardoor een veel langere levensduur, waardoor ze minder vaak vervangen hoeven te worden en er dus bespaard kan worden op de CO₂-uitstoot die vrijkomt bij de productie van panelen. De glas-glaspanelen van Solarwatt hebben een garantieperiode van dertig jaar, zowel voor wat betreft prestaties als product.

Bovendien kennen glas-glas zonnepanelen een lage degradatie in het vermogen, in vergelijking tot bijvoorbeeld glas-foliepanelen. Dit betekent dat de verhouding tussen de opgebrachte energie en de energie die het gekost heeft om een paneel te produceren bij glas-glas zonnepanelen veel beter is. Glas-foliepanelen leveren elk jaar minder energie en hebben een verwachte levensduur van maximaal 25 jaar.

Daarnaast worden de glas-glas zonnepanelen van SOLARWATT geproduceerd in Europa en komen de meeste gebruikte materialen ook uit Europa, waardoor flink bespaard kan worden op de CO₂-uitstoot die vrijkomt tijdens transport. Dat maakt de panelen veel duurzamer dan bijvoorbeeld panelen uit Azië, die per schip of vliegtuig naar Europa worden getransporteerd. Beide transportmiddelen zorgen voor een zeer hoge CO₂-emissie.

“Om ervoor te zorgen dat de productie zo energiezuinig en emissiearm mogelijk is, controleren we het hele productieproces”, zegt Michiel van Schalkwijk, directeur van SOLARWATT Benelux. “Ons grote voordeel is dat we onze panelen in onze eigen Duitse productievestiging in Dresden maken. Daardoor besparen we enorm op de CO₂-uitstoot die vrijkomt tijdens transport.”

Terwijl Certisolis voornamelijk kijkt naar het productieproces, gaat Van Schalkwijk een stap verder: “Ook aan het einde van jaren trouwe dienst, blijft het duurzaamheidsaspect van belang in onze ogen. We zijn met SOLARWATT dan ook aangesloten bij de Stichting Recycling Zonne-energie. Deze stichting is opgericht om voor haar deelnemers te zorgen voor goede, milieuvriendelijke verwerking van zonnepanelen en omvormers aan het einde van hun levensduur.”