Verkoop van zonnepanelen sterk in de lift door discussie over afhankelijkheid van gas

Recordomzetstijging van 50% in de Benelux
december 12, 2017
Kristallijne zonnepanelen met de minste CO₂
maart 15, 2018
Recordomzetstijging van 50% in de Benelux
december 12, 2017
Kristallijne zonnepanelen met de minste CO₂
maart 15, 2018

SOLARWATT ziet de afgelopen maanden een sterk toenemende vraag naar zonnepanelen. Volgens het bedrijf steeg de verkoop ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar met 50 procent. “Een positieve en logische ontwikkeling”, zegt Erik de Leeuw, algemeen directeur van SOLARWATT Benelux, die wijst op de discussie over de gaswinning.

Nu de overheid heeft besloten om de gaswinning in Noord-Nederland drastisch terug te dringen, zal het belang van duurzame elektriciteitsopwekking volgens De Leeuw verder toenemen. Daardoor zullen bedrijven en consumenten steeds hogere eisen stellen aan de kwaliteit van hun systemen voor het opwekken van zonne-energie. Daarnaast is het nodig slimme systemen in te zetten om de zelf opgewekte energie direct te gebruiken of deze tijdelijk op te slaan.

SOLARWATT: “Nederland moet op zoek naar slimme manieren om zonne-energie op te slaan”

De Leeuw wijst op de noodzakelijke overstap op elektrische energie, nu de gaswinning drastisch teruggedraaid wordt. “Daardoor zal de vraag naar stroom flink toenemen. Tot nu toe werden zonnepanelen vooral geïnstalleerd om kosten te besparen op stroomverbruik. Nu worden ze ook ingezet om op gas te besparen. Zo verwarmen steeds meer mensen hun huis met een warmtepomp in plaats van een cv-ketel. De warmtepomp bespaart gas, maar kost wel meer elektriciteit. Daarnaast stijgt de populariteit van elektrisch koken en elektrisch rijden. Dat betekent een sterk toenemende vraag naar stroom die duurzaam opgewekt en opgeslagen moet worden.”

Volgens De Leeuw zorgt deze trend voor een grotere behoefte aan hoogwaardige zonnepanelen die niet snel degraderen en beter bestand zijn tegen weersinvloeden. Daarnaast stijgt de vraag naar slimme systemen om ervoor te zorgen dat bedrijven en consumenten energie kunnen bewaren. “SOLARWATT ontwikkelde met het oog hierop een thuisaccu-systeem dat voorzien is van Energy Manager-software die apparaten met een tijdelijke flexibele energievraag kan inschakelen, als het aanbod hoog is. Denk aan koeling, opladers, warmtepompen voor warm water en airconditioners. Daarnaast leveren we met MyReserve-accu’s een totaaloplossing voor het opslaan van overtollige elektriciteit, die weer te gebruiken is in perioden met weinig tot geen zon.”

Volgens De Leeuw kan Nederland op dit gebied leren van Duitsland, waar zonne-energie in snel tempo werd uitgerold, maar er te weinig oog was voor het effectief opslaan waardoor overschotten ontstonden. “We hebben systemen nodig die optimaal op elkaar zijn afgestemd zodat panelen, accu’s en alle stroom verbruikende apparaten maximaal samenwerken. Op die manier kan zonne-energie een centrale rol spelen bij het verminderen van de afhankelijkheid van aardgas.”