Plaatsing 6300 Glas-Glas Solarwatt Zonnepanelen door DC Helleman

Resultatenonderzoek RIVM naar effecten branden zonnepanelen
oktober 5, 2020
Sneeuw op Zonnepanelen
februari 8, 2021
Resultatenonderzoek RIVM naar effecten branden zonnepanelen
oktober 5, 2020
Sneeuw op Zonnepanelen
februari 8, 2021
project helleman 6300 glas glas zonnepanelen

Vooroplopen in duurzaamheid met glas-glas zonnepanelen

Om duurzame ambities waar te maken, moet je de mouwen flink opstropen. Daar weet distributiebedrijf DC Helleman in Numansdorp alles van. De afgelopen tijd heeft ze haar zeven loodsen gerenoveerd én verduurzaamd, onder meer door plaatsing van 6.300 Solarwatt glas-glas zonnepanelen. Een ingrijpende operatie, waarbij de dagelijkse werkzaamheden gewoon door gingen.

Het bedrijf vindt het belangrijk om haar verantwoordelijkheid te nemen ten aanzien van haar CO₂-footprint. Met de verduurzaming wil ze vooroplopen in de energietransitie en daarin een voorbeeldfunctie vervullen. “Wij zien de noodzaak van de energietransitie en hopen dat de stappen die we nemen helpen bij de bewustwording van anderen, zodat we een voorbeeld kunnen zijn voor onze klanten en medewerkers. Onze duurzame inspanningen worden ook zeer gewaardeerd door onze klanten”, vertelt Ronald Helleman, Managing Director.

Drie efficiencyvliegen in één klap
Nadat de verlichting in alle loodsen en kantoorruimtes al was vervangen door energiezuinige LED- verlichting, wilde DC Helleman meer verduurzamingstappen nemen. Een volledige dakrenovatie in combinatie met de aanleg van zonnepanelen was een logische vervolgstap. Daarbij zijn drie ‘efficiencyvliegen’ in één klap geslagen. Door het dak te vervangen, is afgerekend met de asbest in het oude dak, wordt het pand energiezuiniger door veel betere isolatie en kunnen zonnepanelen op een duurzame manier voorzien in de elektriciteitsbehoefte.

Betrouwbare partner én zonnepanelen
Helleman: “We wilden de duurzame investeringen zelf doen en zochten daarbij naar een partner waar we veel vertrouwen in hadden en nauw mee konden samenwerken. Ook wilden we zo min mogelijk risico lopen bij deze investeringen. Uiteindelijk kwamen we uit bij installatiebedrijf Mijn Zonneveld dat Solarwatt glas-glas zonnepanelen levert. Deze hoogwaardige zonnepanelen zijn bestand tegen extreem weer, gaan veel langer mee én leveren veel betere prestaties dan normale zonnepanelen. Daarbij worden betrouwbare garanties afgegeven van dertig jaar op het product en het rendement. Met recht een duurzame investering voor de lange termijn.”

Nauwe samenwerking cruciaal
Om het project soepel te laten verlopen was een goede afstemming tussen de samenwerkende partijen van het grootste belang. Helleman vertelt: “Er rijden hier iedere dag gemiddeld 30 tot 35 vrachtwagens af en aan. Tegelijkertijd stonden grote kranen op de enige aanvoerroute van ons terrein. Een goede afstemming en planning zijn dan essentieel. Dat gold ook voor het vervangen van het oude dak, aangezien de goederen in de loods niet onverwacht blootgesteld mochten worden aan regen. Daarom kon een dakdeel niet langer dan een dag open liggen. In de praktijk betekende dit het continu bijhouden van verschillende weer-apps. Als er dan een hele dag droog weer was voorspeld, begonnen we om 4.00 uur met het verwijderen van een dakgedeelte, zodat deze tegen 17.00 uur weer helemaal dicht was.”

Financieel haalbaar
Het waarmaken van duurzame ambities betekent ook dat het financieel haalbaar moet zijn. “Door goed advies van en begeleiding door Mijn Zonneveld konden we verschillende subsidies combineren om het financieel zo interessant mogelijk te maken. We hebben voor dit project gebruikt gemaakt van de Stimulering Duurzame Energie subsidie (SDE+), de Energie-investeringsaftrek (EIA) en een provinciale subsidiepot “Asbest eraf, zon erop”, aldus Helleman.

Zonnestroom voor de hele buurt
Inmiddels is de zonnestroominstallatie in gebruik genomen. De ruim 6.300 Solarwatt glas-glas zonnepanelen leveren 2MW aan vermogen. Dat staat gelijk aan de elektriciteitsbehoefte van 600 woningen . Van de jaarlijks geproduceerde zonnestroom wordt per saldo ongeveer 25% gebruikt door DC Helleman zelf. De rest wordt aan het net geleverd en in de directe omgeving gebruikt.

Goed op weg
Gemeente Hoeksche Waard ,waar Numansdorp onder valt, heeft de ambitie om in 2040 100% energieneutraal te zijn. Dat is inclusief het verkeer van de A29. Helleman: “Doordat wij maar een kwart van de opgewekte stroom benutten, helpt dit de gemeente nog eens extra met het behalen van dit doel. Als meer bedrijven ons voorbeeld volgen, zijn we met z’n allen goed op weg.

Bereken wat jij kunt besparen met zonnepanelen