2016: groei tegen marktbeweging in

Wat is het verschil tussen glas-folie en glas-glas zonnepanelen
april 12, 2017
Award ‘Top Storage Battery 2017’
mei 1, 2017
Wat is het verschil tussen glas-folie en glas-glas zonnepanelen
april 12, 2017
Award ‘Top Storage Battery 2017’
mei 1, 2017

In tegenstelling tot de rest van de markt maakt SOLARWATT een groei door. Hoewel de fotovoltaïsche markt in Europa in zijn geheel terugloopt, kan het van origine Duitse bedrijf tevreden terugkijken op fiscaal jaar 2016. In de Benelux groeit de markt wel en steeg het aandeel van SOLARWATT sneller dan dat de markt groeide. Het afgelopen jaar nam de omzet van SOLARWATT in de Benelux toe met 40 procent. Deze groei is ook terug te zien in het personeelsbestand: in 2016 is het aantal werknemers gestegen met 50 procent.

De groei van het bedrijf is onder meer te danken aan de toegenomen verkoop van glas-glas zonnepanelen en complete systemen, die ten opzichte van vorig jaar is verdubbeld. Een aantal jaren geleden besloot SOLARWATT zich te positioneren als PV-systeemleverancier met een specifieke focus op energieopwekking, energiebeheer en energieopslag. Volgens Erik de Leeuw, directeur SOLARWATT Benelux, zet de groei zich in 2017 voort: “We zijn blij met de stabiele groei die wij de afgelopen jaren hebben kunnen laten zien. In 2017 zijn we van plan nog een stap verder te gaan op het gebied van sales, waar de groei ook zichtbaar is in onze hoeveelheid personeel.”

Directeur Erik de Leeuw voorziet voortzetting groeitrend in 2017

Glas-glas zonnepanelen: miljoeneninvestering in productieproces
Het afgelopen jaar breidde SOLARWATT zijn marktleiderschap in het premiumsegment voor zonnepanelen verder uit: ruim twee derde van de geproduceerde panelen bestond uit glas-glas zonnepanelen – en deze trend zet door. In de Benelux steeg het aandeel van glas-glas zonnepanelen naar 80 procent van het totaal aantal verkochte SOLARWATT-zonnepanelen. In deze regio is SOLARWATT marktleider in de residentiële sector, en ook in SDE (Stimulering Duurzame Energieproductie)- en postcoderoosprojecten worden steeds meer glas-glas zonnepanelen toegepast. Daarnaast ondergaat de fabriek in Duitsland, die de panelen produceert, momenteel een moderniseringsproces. SOLARWATT investeert onder andere in nieuwe machines, waardoor de vermogens nog hoger worden en het productieproces wordt versneld. Ondanks toenemende internationalisatie worden alle SOLARWATT-producten nog steeds door het bedrijf zelf gemaakt. De Leeuw: “Wij zijn de enige systeemleverancier die alle producten zelf ontwikkelt en produceert in Duitsland – en ook in de toekomst blijft dit zo.”

Uitbreiding van succes MyReserve
In 2017 draagt de opslag van energie nog meer bij aan het succes van SOLARWATT. Nadat MyReserve in 2015 werd geïntroduceerd, behaalde het product in Duitsland al snel een marktaandeel van 10 procent. Om voorop te blijven lopen met expertise en innovatie op het gebied van zonne-energieopwekking en -opslag, opende SOLARWATT vorig jaar bovendien het eigen technologiecentrum SOLARWATT INNOVATION in Frechen, nabij Keulen. “Na de introductie van ons MyReserve-systeem, twee jaar geleden, hebben we deze accu verder ontwikkeld. Tijdens Intersolar 2017 in München introduceren we een unieke productinnovatie”, zegt De Leeuw. Na Duitsland, Frankrijk en Nederland, volgt binnenkort de introductie in Spanje, Italië, het Verenigd Koninkrijk en Australië. Ook andere landen worden momenteel overwogen.

Het succes van het systeem blijkt ook uit de PV Magazine Award die het bedrijf onlangs ontving. Het tijdschrift riep MyReserve in maart uit tot ‘top innovatie’ vanwege de baanbrekende eigenschappen van het systeem. Onder meer de snelheid, nauwkeurigheid en het lage stand-by-verbruik van het systeem werden geprezen.

Met SOLARWATT’s nieuwste innovatie, de MyReserve die het bedrijf vorige maand in Berlijn presenteerde, verwacht De Leeuw dat de sterke groei in de komende jaren zal doorzetten: “Met dit volledig modulaire accuopslagsysteem, het eerste ter wereld, neemt SOLARWATT een nadrukkelijke voortrekkersrol in het faciliteren van lokale opslag van energie voor particulieren en bedrijven. Het belang hiervan zal voor de energievoorziening van Nederlandse huishoudens in de nabije toekomst steeds groter worden, wat zich zal weerspiegelen in de groei van SOLARWATT in de Benelux.”