Dit zijn de voordelen van glas-glas zonnepanelen

Zo vergelijk je de prijs van glas-glas zonnepanelen
januari 28, 2019
45 huurwoningen in Woensdrecht hebben energielabel A met SOLARWATT zonnepanelen
februari 5, 2019

Glas-glas zonnepanelen, de naam zegt het al. Bij deze nieuwste generatie zitten zonnecellen ingeklemd tussen twee lagen glas. Welke voordelen brengt dat met zich mee?
zonnepanelen glas glas

Langere levensduur

Bij glas-glas zonnepanelen is de laag met folie vervangen door een laag glas. Dat is extreem duurzaam. Doordat alle lagen aan elkaar zijn geplakt, komt er geen vuil of vocht tussen. De zonnecellen zijn veel beter beschermd, bijvoorbeeld tegen zware regenval. Gangbare glas-folie panelen hebben dat voordeel niet. Die leveren ieder jaar een beetje vermogen in.

Constante opbrengst

Glas-glas zonnepanelen hebben een veel hogere vermogensgarantie. Ze leveren jaar op jaar hetzelfde hoge rendement. We noemen dat ook wel ‘lineaire vermogensgarantie’. De kans op degradatie is nihil. Daardoor heb je jaarlijks gegarandeerd 5% meer opbrengst.

 

Glas-glas zonnepanelen zijn veiliger

Zonnepanelen die gemaakt zijn zonder plastic zijn veiliger. De reden daarvoor is simpel: glas brandt niet. Waar de plastic laag van glas-folie panelen vatbaarder is voor brand, heb je hier met twee lagen glas geen last van.

Bij voldoende druk raken zonnecellen gemakkelijk beschadigd. Bij glas-glas zonnepanelen zijn ze beter beschermd. Ze zitten midden tussen de glazen platen in; waar de minste druk wordt uitgeoefend. Ze zijn dus beter bestand tegen mechanische spanningen dan glas-folie panelen, zo blijkt uit tests. Dat is prettiger bij de installatie en wanneer je toe bent aan onderhoud. 

Zonnepanelen glas glas

PERC-technologie: hoger rendement bij Hollands weer

De glas-glas zonnepanelen van SOLARWATT zijn voorzien van PERC-zonnecellen. Deze nieuwe techniek is veel beter toepasbaar op glas-glas zonnepanelen. Hoe dat komt? Dit type cellen gevoeliger is voor vocht en stof. Daar heb je bij glas-glas zonnepanelen dus geen last van!

Wat doet die nieuwe technologie dan precies? Je kunt het vergelijken met een snelweg vol invoegstroken en doorgetrokken strepen. Als alle auto’s met dezelfde richting op dezelfde baan blijven, stroomt alles lekker door. De niet-geleidende lijntjes aan de achterzijde van PERC-zonnecellen hebben hetzelfde effect. De PERC-cellen zorgen dus voor betere doorstroming van energie, waardoor er minder verloren gaat.

Dan is er nog een tweede voordeel. Naarmate een zonnecel warm wordt, gaan de prestaties achteruit. Bij glas-glas panelen geldt dat nadeel niet. De techniek houdt de zonnecellen koeler, waardoor het rendement hoger blijft dan bij zonnepanelen zonder PERC-technologie.

Wil je meer weten over het kwaliteitsverschil tussen zonnepanelen? Lees dan over de verschillende soorten.