Solarwatt ondersteunt energievoorziening van de toekomst

Utrechtse onderneming kijkt verder dan de klimaatdoelstelling van 2030
juli 23, 2019
Nieuwe generatie familiebedrijf kiest lange termijn strategie duurzaamheid
augustus 30, 2019
Utrechtse onderneming kijkt verder dan de klimaatdoelstelling van 2030
juli 23, 2019
Nieuwe generatie familiebedrijf kiest lange termijn strategie duurzaamheid
augustus 30, 2019

Energieconsumenten zijn klaar om “prosument” te worden en de Vlaamse premie voor thuisbatterijen zal hen een duwtje in de rug geven!

Een thuisaccu kan opgewekte energie die niet onmiddellijk lokaal kan worden verbruikt, opslaan om later te gebruiken. Tegelijk voorkomt energieopslag dat het distributienet op piekmomenten overbelast wordt. De thuisbatterij betekent een grote transformatie van de energie-infrastructuur. Zo kunnen huishoudens in de toekomst onafhankelijk worden van energieleveranciers. Consumenten zullen dan grotendeels hun eigen elektriciteit produceren en die opslaan zodat zij minder afhankelijk zullen zijn van centrale energievoorziening en dus “prosument” worden.

Onafhankelijke energieleveranciers: geen utopie!

Energiecrisis? Er zijn bronnen genoeg van schone, gratis en eindeloos voorradige energie. Voor de particuliere markt is een grote rol weggelegd voor zonne-energie. Dit is namelijk één van de weinige vormen van duurzame energie die op een groot draagvlak onder de bevolking kan rekenen.
“Het is onze overtuiging dat zonne-energie de voornaamste bron is van duurzame energie voor stroom die mensen gebruiken” zegt Erik de Leeuw, directeur van Solarwatt Benelux. “Wij verwachten dat tegen 2025 iedereen elektriciteit kan produceren en opslaan met als gevolg een duurzamere energiehuishouding en steeds grotere onafhankelijkheid van energieleveranciers.”
Het passief afnemen van centraal opgewekte energie zal in de komende jaren steeds minder de norm zijn. Het zal voor veel huishoudens rendabeler worden om zelf energie op te wekken en op te slaan. Een huis kan worden omgebouwd tot een haast zelfvoorzienende eenheid en zo zullen consumenten dus “prosument” worden.

 

Nog werk aan de winkel

Over vijf jaar kunnen alle beschikbare daken in België vol liggen met zonnepanelen. Dan heeft iedereen zijn een eigen energiecentrale in huis. Indien de overheid écht kiest voor duurzame energiebronnen, zullen Belgen over vijf jaar onafhankelijk zijn van dure, schaarse en vervuilende fossiele brandstoffen.
Naarmate zonne- en windenergie een groter aandeel krijgen, wordt opslag steeds belangrijker. We zullen de komende jaren hard moeten werken aan Smart Grids; slimme lokale netwerken met nieuwe opslagcapaciteit voor groene stroom. Zo kan men de dreigende instabiliteit van het stroomnet bestrijden die ontstaat door de toenemende pieken van elektriciteit uit windmolens en zonnepanelen. Grote hoeveelheden plaatselijk geïnstalleerde batterijen zullen de groeiende schommelingen – inherent aan zon – in het elektrische netwerk kunnen opvangen en de zelfconsumptie in huis kunnen verhogen.

Geïntegreerde systemen: van zonnepaneel tot stopcontact

Belgische huishoudens zullen zonnepanelen combineren met stroomopslag, energiemanagementsystemen en andere “slimme” producten zoals bijvoorbeeld een warmtepomp, een elektrisch boilervat of een elektrische auto. Met producten zoals de thuisbatterij en een nieuwe generatie glas-glas zonnepanelen wil Solarwatt bijdragen tot het ondersteunen van de energietransitie. Meer informatie over de Vlaamse premie voor thuisbatterijen kan u hier vinden.

 

Over Solarwatt

Solarwatt is een leidende speler op de Europese markt en produceert al meer dan vijfentwintig jaar lang hoogwaardige zonnepanelen in Duitsland. Daarnaast ontwikkelt Solarwatt decentrale energieoplossingen waarbij zonnepanelen, opslag en energiemanagement een geïntegreerd energiesysteem vormen voor huishoudens en bedrijven. Solarwatt is via investeringsbedrijven voor bijna 100 procent in handen van Stefan Quandt, tevens grootaandeelhouder van BMW. In partnerschap met BMW i, de elektrische tak van de autofabrikant, wordt dit energiesysteem aangeboden in combinatie met elektrische auto’s, zoals de BMW i3 en de BMW i8.