Levensduur zonnepanelen: hoe lang gaan zonnepanelen mee?

45 huurwoningen in Woensdrecht hebben energielabel A met SOLARWATT zonnepanelen
februari 5, 2019
Zijn zonnepanelen wel rendabel in Nederland?
februari 8, 2019
45 huurwoningen in Woensdrecht hebben energielabel A met SOLARWATT zonnepanelen
februari 5, 2019
Zijn zonnepanelen wel rendabel in Nederland?
februari 8, 2019

Met zonnepanelen investeer je in de toekomst. Maar hoe lang gaan zonnepanelen precies mee? Dat is afhankelijk van een aantal factoren. Welke zonnepanelen hebben de langste levensduur? En hoe verleng je zelf de levensduur van je zonnepanelen?

De gemiddelde levensduur van zonnepanelen: wat betekent dat?

Ben je op zoek naar de gemiddelde levensduur van zonnepanelen, dan krijg je verschillende cijfers. Van 15 jaar tot 40 jaar: wat is realistisch? En wat zegt een gemiddelde?

In plaats van levensduur kun je beter kijken naar kwaliteit, materiaalkeuze en fabrikant. Die zeggen je meer over de levensduur van de zonnepanelen. Want dat die getallen uiteenlopen, is eigenlijk best logisch.

Glas-glas zonnepanelen hebben de langste levensduur

Glas op glas panelen hebben de langste levensduur. Bij deze nieuwe soort is de laag met folie vervangen door een laag glas. Alle lagen worden in de oven aan elkaar ‘geplakt’, zodat er geen lucht meer tussen zit. Daardoor zijn de zonnecellen veel beter beschermd. Zo ontstaan er geen microcracks, bijvoorbeeld door hagel. Waar goedkopere glas-folie panelen daardoor ieder jaar een beetje vermogen inleveren, heeft dit glas-glas een veel hogere garantie op het vermogen.

Verleng zelf de levensduur van je zonnepanelen

Welk type zonnepanelen je ook kiest, met goed onderhoud en slimme keuzes verleng je de levensduur van je zonnepanelen. Pas in ieder geval deze 5 tips toe.

  1. Kies direct bij de installatie voor kwaliteit. Dat geldt voor het hele systeem, zeker voor de omvormer. Dat onderdeel zet gelijkstroom om in wisselstroom, die je nodig hebt voor huishoudelijke apparaten.
  2. Waarschijnlijk neem je garantie ook mee in je zoektocht. Is die in orde, dan zal de levensduur ook wel goed zijn, toch? Klinkt logisch, maar let altijd goed op de kleine lettertjes. Wat houdt de garantie in?
  3. Plan regelmatig onderhoud van je zonnepanelen in. Maak ze schoon en vrij van stof en zand.
  4. Neem ook de omvormer mee in het onderhoud. Dit belangrijke onderdeel zet gelijkstroom om in wisselstroom, die je nodig hebt voor huishoudelijke apparaten.
  5. Houd goed bij hoe je zonnepanelen presteren. Renderen ze niet goed? Neem dan tijdig contact op met je installateur, leverancier of direct met de fabrikant.

Vergelijk zonnepanelen ook op prijs

Als je zonnepanelen overweegt, kijk je waarschijnlijk naar de levensduur. Die zet je af tegen andere factoren, zoals de prijs. Wil je weten hoe de prijs van zonnepanelen vergelijkt? Lees dan verder.

Mocht je meer willen weten en binnenkort verder gaan kijken, download dan onze gratis checklist zonnepanelen. Dan weet je de belangrijkste zaken en welke vragen je aan de installateur moet stellen.