Intelligente energiecontrole voor uw huishouden
De Solarwatt Manager flex bewaakt, controleert en reguleert alle energiestromen in het huishouden. Het energiemanagementsysteem biedt mogelijkheden voor een breed scala aan toepassingen. Bovendien is de Manager flex de ideale partner voor Battery flex . U kunt op elk moment zien of de energieopslagunit wordt opgeladen en hoeveel energie er nog beschikbaar is. Met behulp van de Manager flex kunt u uw eigen verbruik van zelf opgewekte zonne-energie optimaliseren.
Alles inzichtelijk met een slimme stekker
De mogelijkheden van de Manager flex groeien met het aantal verbruikers dat op het systeem is aangesloten. Hoewel het “internet of things” (IOT) al op ieders lippen ligt, kunnen veel huishoudelijke apparaten nog niet direct “op afstand bediend” worden. Dit gat wordt gedicht met slimme stekkers. Lampen, wasmachine of zwembadpomp: bijna elke energieverbruiker kan via een slimme stekker worden in- en uitgeschakeld. Via het Manager flex Portal kan dit ook onderweg worden gedaan.
Deze intelligente contactdozen kunnen op verschillende manieren met de Manager flex worden gekoppeld, door in te loggen op het WLAN, via de WPS-functie van de router of handmatig via een app. De enige voorwaarde voor een succesvolle integratie, is dat de Manager flex en het stopcontact zich in hetzelfde netwerk bevinden en dat het netwerk via WLAN bereikbaar is. De schakel- of bedrijfstijden voor de afzonderlijke slimme stekkers kunnen op de EnergieManager portaal onder de toepassing “Schakelen” of via app worden gedefinieerd. In theorie kan een onbeperkt aantal van dergelijke “schakelaars” worden gebruikt.
Warm water opwekken met zonne-energie
Voor degenen die niet of beperkt willen investeren in een thuisbatterij voor elektriciteit, is de productie van warm water met behulp van zonne-energie een goede optie om op een verstandige manier gebruik te maken van zelf opgewekte zonne-energie en de energie op te slaan.
Het warme water wordt opgeslagen in een buffervat en kan direct worden gebruikt voor de tapwatervoorziening of worden gebruikt ter ondersteuning van het verwarmingssysteem. Dit bespaart stookkosten en vermindert, in het geval van toepassing van een gasketel, ook de CO₂-uitstoot. Hiervoor is bijvoorbeeld een verwarmingselement nodig dat via de Manager flex tijd- of zon afhankelijk kan worden geregeld. De meeste verwarmingselementen hebben een minimum aan overtollige energie nodig om te kunnen werken. Daarna kan de uitgang continu of trapsgewijs worden geregeld.
Verlaging van de verwarmingskosten
Overtollige zonne-energie kan ook worden gebruikt om een warmtepomp te laten werken. De warmtepomp onttrekt warmte aan de omgeving en draagt deze over aan het verwarmingssysteem. In de zomer kan dit effect worden omgedraaid en gebruikt om kamers te koelen.
Als de warmtepomp in het thuisnetwerk is geïntegreerd en door de Manager flex wordt gevonden, geeft het energiemanagementsysteem het apparaat prioritaire toegang tot overtollige zonne-energie. De warmtepomp wordt aangestuurd via de SG Ready interface van de Manager flex . Door het gebruik van de warmtepomp wordt er minder netstroom verbruikt en worden de verwarmings- en koelkosten gereduceerd. In het geval van een hybride warmtepomp (ondersteund door een gasketel), wordt er CO₂ bespaard.
De elektrische auto opladen
Het eigen laadpunt, aangedreven door zelf opgewekte zonne-energie, is niet alleen ecologisch maar ook economisch verantwoord: met kosten van iets meer dan €2 per 100 km wordt mobiliteit aanzienlijk goedkoper dan met fossiele brandstoffen of elektriciteit van de energieleverancier.
Het laadpunt(wallbox) is geïntegreerd in het thuisnetwerk en wordt herkend door de Manager flex. Een extra meter voor de muurkast is niet meer nodig. Het elektrische auto wordt bij voorkeur opgeladen met overtollige zonne-energie op een zodanige manier dat de batterij gegarandeerd volledig wordt opgeladen op het gewenste tijdstip van vertrek. In het Manager flex-portaal kunnen de prestatiegegevens worden bewaakt: gemiddeld laadvermogen, gemiddelde productie van zonne-energie en het minimum aantal kilometers dat in de huidige laadtoestand kan worden gereden.
Intelligent opladen – veilig rijden
In het gedeelte “Schakelen” van het Manager flex-portaal is het laadproces voor de wallbox exact gedefinieerd. Naast “zonneladen”, waarbij de laadkarakteristiek wordt gebaseerd op maximale benutting van overtollige zonne-energie, kunnen ook extra voorwaarden worden geprogrammeerd, zoals “veiligheidsladen”. Hierbij wordt er na thuiskomst van het werk voor gezorgd dat het laadniveau tot een minimaal niveau wordt gebracht, waarbij het laadniveau betrouwbaar genoeg is voor een bepaald aantal kilometers. De zonne-energie-optimalisator toont de minimale range bij een betreffende laadcyclus. Dit maakt het gemakkelijker om de juiste ladingshoeveelheid te selecteren.
Schakelschema’s voor verbruikers definiëren
De schakelschema’s van alle verbruikers kunnen in het Manager flexPortal worden aangestuurd via de overzichtelijke en intuïtieve “schakelinterface. De werking van elke individuele verbruiker is PV-geoptimaliseerd (symbool: zon) en tijdgestuurd (symbool: klok). In de actieve modus wordt het symbool oranje weergegeven, in de niet-actieve modus is het symbool grijs. Energieverbruikers kunnen ook handmatig worden geschakeld.
Handmatig schakelen
De schakelinterface in het Manager flex Portal toont alle apparaten waarvoor schakel- en verbruiksoptimalisatie mogelijk is. Daar kan het apparaat direct worden ingeschakeld (aan) of uitgeschakeld (uit) via een digitale schakelaar.
Tijdgestuurd (schakelen zonder PV-optimalisatie)
Met de tijdregeling kunt u vaste tijden definiëren waarin een apparaat altijd aan of uit staat, onafhankelijk van een bestaand overschot aan zonne-energie.
PV-optimalisatie (schakelen met PV-optimalisatie)
Als de PV-optimalisatie is geactiveerd, wordt het betreffende apparaat automatisch ingeschakeld als er een overschot aan zonne-energie is.
Eenvoudig schakelen
Onder “Schakelen” staan alle aangesloten apparaten vermeld: eerst de PV-geoptimaliseerde apparaten, dan de tijd gestuurde. Hoe verder een apparaat in de lijst staat, hoe hoger de prioriteit. Dit betekent dat een verderop in de lijst vermeld apparaat eerst wordt ingeschakeld of opgeladen in geval van overstroom, en de andere pas daarna. Nieuw aangesloten apparaten worden automatisch gedetecteerd door de Manager flex tijdens een korte installatie en toegevoegd aan de lijst. Als alternatief kunnen extra ladingen worden toegevoegd met behulp van de knop “Toevoegen”. De schakelhandelingen kunnen continu worden geregeld, bijvoorbeeld met een compatibel laadstation. Maar ook sturing via een schakeldrempel is mogelijk, bijvoorbeeld voor SG ready-warmtepompen en kleine verbruikers.
Uitzonderingen bevestigen de regel
Vaste programma’s kunnen tijdelijk worden overschreven in het energiebeheersysteem. Na een vooraf ingestelde periode keert het programma terug naar de automatische werking. Zo wordt voorkomen dat bijvoorbeeld een vijverpomp permanent uitgeschakeld blijft.
In het geval van slimme stekkers, die ook over een fysieke schakelaar beschikken, maakt de “vrije” instelling het mogelijk om handmatig in en uit te schakelen. Buiten het hiervoor gedefinieerde tijdvenster treedt het opgegeven programma, bijv. zonne-optimalisatie, in werking. Dit programma kan ook worden aangepast.
Nog meer functies en antwoorden
Typische schakelschema’s kunnen worden samengevat in profielen. Het is bijvoorbeeld zinvol om schema’s voor de verwarming te definiëren voor de verschillende seizoenen.
De uitgebreide functionaliteiten van het Manager flex Portaal worden aangevuld met een Helpcentrum waar gebruikers antwoorden kunnen vinden op veel van hun vragen.
Passend in jouw situatie
Vaste programma’s kunnen tijdelijk worden overschreven in het energiebeheersysteem. Na een vooraf ingestelde periode keert het programma terug naar de automatische werking. Zo wordt voorkomen dat bijvoorbeeld een vijverpomp permanent uitgeschakeld blijft.
In het geval van slimme stekkers, die ook een fysieke schakelaar beschikken, maakt de “vrije” instelling het mogelijk om handmatig in en uit te schakelen. Buiten het hiervoor gedefinieerde tijdvenster treedt het opgegeven programma, bijv. zonne-optimalisatie, in werking. Dit programma kan ook worden aangepast met behulp van instellingen zoals “minimum” of “gespecificeerde looptijd” of “minimale rusttijd”. Voorbeelden van toepassingen voor deze functie zijn ontvochtigers en vijverpompen.
Stroomschema van de Solarwatt Manager flex
Manager flex Portal voor eindklanten
- Verkrijg alle energiegegevens, waar u ook bent
- Monitor en schakel elektrische apparaten met het grootste gemak
- Profiteer van maximale gegevensbeveiliging (normen voor online bankieren)
InstallerCenter voor elektrische installateurs
- Monitor Manager flex-installaties online
- Problemen en hun oorzaken automatisch identificeren
- Een passende opvolging op afstand kunnen bepalen