De voordelen van PERC zonnecellen
Home » Kennisbank » De voordelen van PERC zonnecellen
Wat zijn PERC-zonnecellen
PERC staat voor Passivated Emitter Rear Cell, oftewel een passief gemaakte cel-achterkant. Om duidelijk te maken hoe PERC-zonnecellen werken, is het belangrijk eerst te weten hoe een normale zonnecel werkt.
Bij normale zonnecellen is de achterkant geleidend en bedekt met een soort aluminium pasta. De golflengte van het licht bepaalt hoe diep in de zonnecel een foton wordt omgezet in een elektron. Langere golflengtes licht (rood licht), worden hierbij pas dieper in de cel omgezet. Rood licht doet zich vooral voor aan het begin en einde van de dag en bij bewolkt weer.
Bij zonnepanelen zonder PERC-laag kan het voorkomen dat rood licht de achterkant van een zonnecel bereikt, zonder dat het licht (de foton) is omgezet naar een elektron.
Een PERC-laag zorgt ervoor dat de foton weerkaatst en in tweede instantie alsnog wordt omgezet naar een elektron. Hierdoor wordt een breder gedeelte van het lichtspectrum benut voor het genereren van zonne-energie en is de kans dus groter dat licht ook daadwerkelijk voor elektriciteit zorgt. In Nederland en België hebben we hier extra baat bij, omdat we relatief vaak te maken hebben met bewolkt weer.
De voordelen van PERC op een rij
Een hogere opbrengst
PERC-zonnecellen maken door de niet-geleidende laag meer elektronen vrij en zorgen zo voor meer elektriciteit. Daardoor leveren deze zonnecellen een hogere opbrengst.
Minder rendementsverlies
Door de niet-geleidende laag wordt er minder zonne-energie omgezet in warmte. Hoe warmer een zonnecel wordt, hoe minder de prestaties. Een zonnecel geeft namelijk minder rendement per graad dat deze warmer wordt. Bij PERC-zonnecellen wordt er minder energie omgezet in warmte en dit zorgt dus voor minder rendementsverlies dan bij standaard zonnecellen.
Meer rendement bij bewolkt weer
Bewolking zorgt ervoor dat minder energie de aarde bereikt. Wolken werken als een filter waarbij de kleuren met een kortere golflengte eruit gefilterd worden. PERC-zonnecellen halen het meeste rendement uit het onderste deel van de zonnecel. Dat is de plek waar kleuren worden opgevangen die wél door de wolken worden doorgelaten. PERC-zonnecellen leveren dus meer op bij bewolkt weer.
PERC-technologie in combinatie met glas-glas zonnepanelen
Verschillende officiële en onafhankelijke testen hebben al bewezen dat PERC-zonnecellen betere resultaten geven bij lage lichtniveaus zoals bewolking. In combinatie met glas-glas zonnepanelen leveren de zonnepanelen meer kWh per kWp op. Daarnaast zorgen glas-glas zonnepanelen met PERC-zonnecellen voor minder risico op vocht, microcracks en andere schade voor weersinvloeden van buitenaf.
Bovenop de voordelen van PERC-technologie gebruiken we bij Solarwatt ook nog een speciale coating om antireflectie tegen te gaan. Deze coating zorgt voor meer opbrengst, doordat minder licht gereflecteerd wordt bij het glas van het zonnepaneel en dus meer zonlicht de zonnecel bereikt.
Naast PERC-technologie ook TOPCon-celtechnologie
Binnenkort breiden wij ons productportfolio uit met de baanbrekende TOPCon-zonnepanelen met geavanceerde technologie die in vergelijking met de PERC-cel technologie een hoger rendement op hetzelfde oppervlak mogelijk maken. Dit leidt tot een hoger totaalrendement van het gehele zonne-energiesysteem