Zonne-energie opslaan: wat zijn de mogelijkheden?

Check de energie-onafhankelijkheid van jouw huishouden

Altijd de groenste en goedkoopste stroom

Wist je dat je opgewekte zonne-energie ook kunt opslaan? Bijvoorbeeld om op een later moment gebruik van te maken, wanneer de zon niet schijnt. Wij vertellen je meer over de mogelijkheden van energie opslaan, een thuisbatterij en geïntegreerde zonne-energie systemen.

Dankzij zonnepanelen ben je in staat om zelf groene energie op te wekken. Hiermee bespaar je niet alleen honderden euro’s op je energierekening, maar ben je ook minder afhankelijk van energieleveranciers. Bovendien verklein je de CO₂ footprint van het gehele huishouden en zorg je voor een directe waardestijging van je woning. Maar hoe werkt dit als de zon niet schijnt? Of wat gebeurt er als je zonne-energie ‘over houdt’, omdat je meer energie opwekt dan je op dat moment verbruikt? Daar komt het opslaan van energie om de hoek kijken.

Wil jij ook jouw energie zelf in eigen hand hebben?

Zonne-energie opslaan

Door zonne-energie op te slaan, maak je optimaal gebruik van je zonnepanelen. Je bewaart de opgewekte energie namelijk om op een later moment alsnog te gebruiken. Het opslaan van energie kan op verschillende manieren, zoals via een elektrische boiler of een warmtepomp. Een vat met water is namelijk een zeer geschikt element wat veel energie kan opslaan. Overdag wanneer de zon schijnt kan je dit water verwarmen met zonne-energie en dit water gebruik je op een ander moment om warm mee te douchen.Een tweede manier om energie op te slaan is door middel van een batterij met een grote opslagcapaciteit. Denk bijvoorbeeld aan een accu van een elektrische auto, accu van een elektrische fiets of een thuis accu. Een elektrische auto wil je het liefst opladen wanneer de zon schijnt. Maar vaak staat je auto overdag niet voor de deur, waardoor je de overproductie van zonnestroom niet in je auto kwijt kan. Voor een accu van een elektrische fiets geldt dat deze snel vol zit door een beperkte capaciteit. Een thuisbatterij biedt dan uitkomst.

Waarom stroom van zonnepanelen opslaan? 

Door te investeren in een batterij, zet je je energieprijs vast en maak je jezelf onafhankelijk van veranderende regelgeving, zoals de salderingsregeling die van 2025 tot 2031 wordt afgebouwd. Het maakt niet uit wat er gebeurt, de energie die wordt opgeslagen, heeft altijd de waarde die jij betaalt. De prijs van jouw zonne-stroom die je aan het net levert staat niet vast.  

Thuisbatterij en energiemanager

Met een thuisbatterij wordt de zonne-energie opgeslagen en kan je ’s avonds alsnog je opgewekte stroom gebruiken. Om dit te realiseren is de energiemanager van groot belang. Hiermee wordt voorkomen dat je een onnodig grote thuisbatterij moet aanschaffen. De energiemanager zorgt voor een gelijktijdigheid van productie om het verbruik zo veel mogelijk in lijn brengen. Vervolgens slaat de thuisbatterij alle energie die dan overblijft op voor later gebruik. De energiemanager kan ook ingesteld worden op jouw behoeften en bijvoorbeeld ook eerst stroom naar de warmtepomp sturen. Je bent zelf in controle over de prioritering. 

Meer informatie over SOLARWATT Manager flex…

Hoe maak je gebruik van de zonnepanelenstroom? 

Zonnepanelen zetten zonlicht om naar duurzame energie. Deze energie is niet direct bruikbaar, maar dankzij een omvormer wordt de opgewekte gelijkstroom omgezet naar bruikbare wisselstroom die wel te gebruiken is. Soms wordt er meer stroom opgewekt dan je zelf nodig hebt, in dat geval wordt het overschot terug geleverd aan het net. 

Dankzij een thuisbatterij wordt dit overschot aan zonne-energie eerst opgeslagen in de thuisbatterij. Hierdoor kan je op een later moment alsnog gebruik maken de stroom. Bijvoorbeeld ’s avonds als het donker is, wanneer de zonnepanelen geen stroom opwekken. De benodigde stroom wordt eerst uit de thuisbatterij gehaald en zal pas daarna stroom van het net halen.  

Merk je dat je zonnepanelen minder energie opwekken of zijn de zonnepanelen zichtbaar vies? Neem dan direct actie en maak zo snel mogelijk een afspraak met een professioneel reinigingsbedrijf. Hoe langer je wacht, hoe groter de kans op opbrengstverlies.

Zonne-energie opslaan met een thuisbatterij

Wanneer je op een zonnige dag niet thuis bent, wekken je zonnepanelen veel energie op. Vaak meer dan je zelf op dat moment kan gebruiken. Met een thuisbatterij kun je dit overschot aan zonne-energie opslaan om op een later moment zelf te gebruiken. De energie is dan beschikbaar wanneer jij dat nodig hebt.

Door het gebruik van een thuisbatterij wordt de eigen consumptie van opgewekte zonne-energie verhoogd tot ongeveer 80%, je gaat immers zoveel mogelijk zonne-energie zelf gebruiken. Hiermee vergroot je de onafhankelijkheid van energieleveranciers, waardoor je het maximale uit je zonnepanelen haalt.

Het geïntegreerde zonne-energiesysteem van Solarwatt 

Bij Solarwatt geloven we in de kracht van een geïntegreerd zonne-energiesysteem. Met onze producten richten we ons op het hele systeem, van zonnepaneel tot stopcontact. Zonnepanelen worden ook steeds minder los aangeschaft, maar in combinatie met een thuisbatterij, een energiemanagementsysteem en andere slimme producten. Om zo een compleet zonne-energiesysteem van hoogwaardige kwaliteit aan te bieden. Het voordeel van een geïntegreerd systeem van één fabrikant is dat dit vaak veel beter werkt, dan losse onderdelen van verschillende fabrikanten die met elkaar moeten communiceren.

Check de energieonafhankelijkheid van jouw huishouden