Misschien vraag je je af hoe het zit met zonnepanelen in de winter. Wat is de opbrengst van zonnepanelen in de winter? Heeft het wel zin om zonnepanelen in de winter aan te schaffen? En hoe maak je zonnepanelen sneeuwvrij? In deze blog lees je er alles over.
Opbrengst in de winter
Natuurlijk is het zo dat er in de winter minder direct zonlicht wordt opgenomen door zonnepanelen. Het is vaker bewolkt en er zijn minder zonuren, omdat het later licht wordt en eerder donker. Toch is het niet zo dat zonnepanelen helemaal niets opbrengen in de winter. Ongeveer 30% van de energie op jaarbasis wordt opgewekt tussen oktober en maart. Minder dan in de zomer dus, maar zeker niet niks. Ook indirect zonlicht bij bewolking, zogenaamd diffuus licht, zorgt namelijk voor energieopwekking. Solarwatt glas-glas zonnepanelen zijn uitgerust met PERC-zonnecellen die meer opleveren dan normale zonnecellen bij lage lichtniveaus zoals bewolking. Ideaal voor het weer in Nederland en België.
Zonnepanelen kopen in de winter
Zonnepanelen brengen dus ook energie op in de winter, maar is de winter een goede periode om zonnepanelen te kopen? Een zonne-energiesysteem koop je voor de lange termijn. Je hoeft dus zeker niet de meeste energie direct op te wekken in de eerste maanden dat je de zonnepanelen hebt. Solarwatt glas-glas zonnepanelen hebben een levensduur van meer dan 30 jaar en het is dan ook een lange termijn investering. Het is in dus niet beter om in de zomer zonnepanelen aan te schaffen dan in de winter. Er zijn zelfs een aantal voordelen bij het kopen van zonnepanelen in de winter. Het is dan vaak minder druk bij installateurs en de doorlooptijd is dus korter. Daarnaast zijn bij installatie in de winter, je zonnepanelen helemaal up en running als de lente begint.
Zonnepanelen kopen in de winter
Als er sneeuw op je zonnepanelen ligt, wordt er geen stroom opgewekt. Is dit een paar dagen per jaar zo, dan is de opbrengst die je misloopt minimaal. De glas-glas zonnepanelen van Solarwatt zijn goed bestand tegen extreem winterweer zoals sneeuw, wind en zware hagelbuien. De zonnepanelen zijn hier uitgebreid op getest, dus je hoeft je geen zorgen te maken over schade.
Zonnepanelen sneeuwvrij maken
Staan je zonnepanelen onder een hellingshoek opgesteld? Dan valt de sneeuw er waarschijnlijk vanzelf af. Vaak is schoonmaken dus helemaal niet nodig. Wil je de zonnepanelen toch sneeuwvrij maken? Met een telescopische wisser kun je de sneeuw zelf van de zonnepanelen verwijderen, zonder dat je het dak op hoeft. Gebruik hiervoor een zachte borstel die schoon is. Kun je niet gemakkelijk bij het hele paneel komen? Als je een klein gedeelte van de zonnepanelen sneeuwvrij maakt zal de rest vanzelf gaan. Het zonnepaneel gaat dan namelijk al stroom produceren, waardoor de temperatuur van de zonnecellen stijgt en het sneeuwdek er afglijdt.
Wat moet je vooral niet doen?
- De zonnepanelen schoonspuiten met water of schoonmaakmiddelen. Niet alle middelen zijn geschikt om je zonnepanelen mee schoon te maken, en in de winter is er een kans dat het laagje water bevriest of dat het glas scheurt door het grote temperatuurverschil.
- Gebruik geen krabber. Dan beschadig je de panelen en de coating.
- Ga niet zelf het dak op. Dat zorgt voor gevaarlijke situaties.
Je kunt er ook voor kiezen om een specialist in te huren om de zonnepanelen sneeuwvrij te maken.
Wil je meer weten over het schoonmaken van je zonnepanelen? Bekijk de veel gestelde vragen over onderhoud.