Zonnepanelen vergelijken
De aanschaf van zonnepanelen is een flinke investering. Daarom is het belangrijk om vooraf verschillende producten en aanbieders te vergelijken, zodat je uiteindelijk de beste keuze maakt. Er is veel informatie beschikbaar, maar waar moet je echt op letten bij het vergelijken van verschillende zonnepanelen? Op deze pagina lees je er meer over.
Welke type zonnepanelen zijn er?
Over het algemeen zijn er twee verschillende soorten zonnepanelen: glas-glas zonnepanelen en glas-folie zonnepanelen. Glas-glas zonnepanelen zijn aan beide kanten voorzien van een glazen plaat. Glas-folie zonnepanelen hebben een achterkant van kunststof foliecomposiet (plastic). Bij het vergelijken van deze twee soorten zonnepanelen is het belangrijk om te kijken naar de kwaliteit en levensduur. Glas-glas zonnepanelen zijn duurder dan glas-folie zonnepanelen, maar beschermen veel beter tegen omgevingsfactoren en hebben daardoor een langere levensduur, hogere opbrengst en vaak ook betere garantievoorwaarden.
Naast het type paneel kun je ook verschillende toepassingen vergelijken: op het dak, op een dakkapel, in de carport, in de veranda of op de gevel. Een gecertificeerd installateur kan je helpen om de beste keuze te maken voor jouw situatie.
Het vergelijken van merken zonnepanelen
Het vergelijken van de zonnepanelen van verschillende fabrikanten is misschien nog wel de grootste uitdaging bij het kopen van zonnepanelen. Ieder merk belooft iets anders en het is soms moeilijk om hier objectieve informatie over te verzamelen.
Hiernaast lees je waar je op moet letten bij het vergelijken van merken.
Welke fabrikant zit er achter het merk? Is dit een betrouwbaar en bekend bedrijf of is het niet bekend waar de panelen vandaan komen?
Hoe worden de zonnepanelen getest? En over welke certificaten en keurmerken beschikt de fabrikant? Een product dat verkocht wordt in Europa moet verplicht aan standaard richtlijnen voldoen, maar deze basiscertificaten zeggen eigenlijk onvoldoende over de inhoudelijke kwaliteit. Vergelijk daarom ook aanvullende testen en kwaliteits– en duurzaamheidcertificaten, zoals de Cradle to Cradle-certificering®.
Waar worden de zonnepanelen geproduceerd? Is dit binnen Europa of erbuiten? Dat heeft invloed op de CO₂ uitstoot tijdens het productieproces. Daarnaast bepaalt dit of de garanties juridisch gezien in de praktijk te claimen zijn.
Het vergelijken van aanbieders
De aanbieder is vrijwel nooit de fabrikant van de zonnepanelen, maar het vergelijken van aanbieders is wel een belangrijk onderdeel bij de aanschaf van een zonne-energiesysteem. De juiste afstemming van de componenten van het zonne-energiesysteem en een goede installatie zijn namelijk bepalend voor de prestaties van je zonnepanelen.
Hiernaast leest je op welke aspecten je moet letten bij het vergelijken van aanbieders.
Hierbij zijn de volgende elementen belangrijk:
- Heeft de aanbieder voldoende kennis en kunde van zonnepanelen en de installatie van een zonne-energiesysteem? Het systeem moet binnen en buiten mooi aangelegd worden en technisch goed geïnstalleerd zijn.
- Zorgt de aanbieder voor de juiste afstemming van alle componenten binnen het zonne-energiesysteem? Dit is essentieel voor een goede opbrengst.
- Welke service biedt de aanbieder? Worden problemen snel en goed opgelost, en welke garantievoorwaarden zijn er verbonden aan je aankoop?
Het is niet alleen belangrijk om er zeker van te zijn dat de aanbieder werkt volgens geldende wet- en regelgeving t.a.v. elektrotechniek, bouwkundige aspecten en veiligheid, maar ook of de aanbieder werkt volgens de installatie-instructies van de fabrikant. Is de aanbieder getraind en gecertificeerd om de verschillende componenten van het zonne-energiesysteem correct te installeren?
Heeft de aanbieder al een aantal jaren ervaring met de verkoop en installatie van zonnepanelen? Ervaring heeft niet alleen invloed op de technisch deskundigheid, maar ook hoe netjes alles componenten worden geïnstalleerd en afgewerkt. Denk daarbij aan het kabeltraject door het hele huis en de aanpassingen in de meterkast.
Wat kosten zonnepanelen?
De kosten voor zonnepanelen lopen erg uiteen. De grote verschillen in kwaliteit zorgen natuurlijk ook voor verschillende prijzen.
De kosten voor zonnepanelen zijn afhankelijk van verschillende factoren:
- Het aantal zonnepanelen dat je gaat plaatsen
- Voor welk type je kiest
- Of je voor aanvullende producten zoals een energiemanager of thuisbatterij kiest
- De kwaliteit (componenten en productieproces)
- Omstandigheden waaronder de zonnepanelen worden gemaakt
Het is begrijpelijk dat je voor een aantrekkelijke prijs wilt kiezen, maar het is niet slim om zonnepanelen alleen te vergelijken op prijs. Uiteindelijk wil je zonnepanelen aanschaffen die goede prestaties leveren, lang mee gaan en daardoor het hoogste rendement behalen op je investering.
Het vergelijken van prijzen en offertes
Het is dus belangrijk om niet alleen te kijken naar de kosten voor zonnepanelen, maar ook naar de opbrengst en het rendement. Duurdere zonnepanelen verdien je misschien pas een paar jaar later terug, maar op de lange termijn levert dit je meer op.
Bij het vergelijken van offertes is het ook slim om te kijken of de verwachte energieopbrengst expliciet is opgenomen in de offerte. Vergelijk niet alleen prijzen en offertes via internet, maar zorg dat er altijd een gespecialiseerd installateur is langs geweest die naar de complete situatie heeft gekeken.
Het vergelijken van garantievoorwaarden
Het is verstandig om bij het kopen van zonnepanelen de garantievoorwaarden te vergelijken. De garantievoorwaarden verschillen namelijk inhoudelijk vaak erg veel. Kijk goed naar de voorwaarden van de fabrieksgarantie en behandeling van garantieclaims. Het vergelijken van de vermogensgarantie en productgarantie per aanbieder is daarbij een belangrijk onderdeel. Let goed op de duur en inhoud van de productgarantie en bekijk hoeveel een paneel mag degraderen volgens de vermogensgarantie. De voorwaarden van de fabrieksgaranties zeggen namelijk veel over het vertrouwen dat een fabrikant heeft in zijn eigen product.
Zorg ook dat je zeker weet dat de fabrikant in Europa gevestigd is, zodat je de garanties in de praktijk altijd juridisch kunt claimen.
Andere onderdelen van het zonne-energiesysteem vergelijken
De omvormer
Het vergelijken van omvormers is essentieel omdat dit een belangrijk onderdeel is binnen je zonne-energiesysteem. De omvormer zet de opgewekte energie om in bruikbare elektriciteit. Bij omvormers gaat het vooral om het kiezen van de juiste systeemsamenstelling, waarbij de verhouding tussen de zonnepanelen en omvormer zo optimaal mogelijk is. Het is belangrijk om te kijken naar twee dingen: de efficiëntie en de nominale vermogensverhouding. De efficiëntie heeft direct invloed op de terugverdientijd. De nominale vermogensverhouding (vermogen omvormer/Wp vermogen zonnepanelen) moet gemiddeld liggen tussen de 90% en 110%.
Thuisbatterij en energiemanagementsysteem
Vanaf 2023 wordt de salderingsregeling stap voor stap afgebouwd. Ieder jaar krijg je dan voor een steeds groter gedeelte van de teruggeleverde stroom een terugleververgoeding, in plaats van het volledige kWh tarief dat je zelf betaalt. Het wordt dus steeds belangrijker om de opgewekte energie zelf te gebruiken. Een energiemanager kan jouw eigen gebruik optimaliseren en je helpen om zoveel mogelijk energie te gebruiken op het moment dat de zonne-energie beschikbaar is. Is er daarna nog opgewekte energie over? Een thuisbatterij biedt dan uitkomst en kan je helpen de zonne-energie thuis op te slaan. Zo kan de energie die je overdag opwekt, ‘s avonds gebruikt worden. Bij het vergelijken van een accu is het belangrijk om te kijken naar:
- Capaciteit: hoeveel energie kan een accu opslaan en hoeveel capaciteit is er nodig voor jouw situatie? Een energiemanagementsysteem kan vertellen hoeveel capaciteit je nodig hebt.
- Kwaliteit en levensduur.
- Formaat en gewicht: zijn de accu’s makkelijk in te passen, te repareren en vervangen?
- Modulair concept: kun je eenvoudig uitbreiden naar een grotere capaciteit?
- Is het systeem ‘slim’? Kan het bijvoorbeeld samenwerken met andere slimme apparaten?