Hoe werken zonnepanelen? Van zonlicht tot stroom

zonnepanelen solarwatt en icoon

Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen zetten zonlicht om naar energie. Zo kun je in je eigen stroombehoefte voorzien. Hiermee bespaar je niet alleen honderden euro’s op je energierekening, maar verklein je ook de CO₂ footprint en verhoog je de waarde van je woning of bedrijfspand. Maar hoe werkt een zonnepaneel precies? Een zonne-energiesysteem bestaat uit verschillende onderdelen die er samen voor zorgen dat jij gebruikt kunt maken van duurzaam opgewekte energie.

Type zonnepanelen en hun werking

Er zijn twee soorten zonnepanelen: glas-glas en glas-folie. Een zonnepaneel bestaat uit meerdere lagen glas en/of folie. In de zonnepanelen zitten zonnecellen. Wanneer er zonlicht op het paneel valt, ontstaat er een spanningsverschil tussen de bovenkant en de onderkant van de zonnecellen. Er ontstaat dan elektriciteit. Deze opgewekte elektriciteit noemen we gelijkstroom. Gelijkstroom is nog niet direct bruikbaar in huis, daar is namelijk eerst nog een omvormer voor nodig.

In onderstaand overzicht leggen wij je uit hoe zonnepanelen werken en welke onderdelen belangrijk zijn:

Het verschil tussen glas-glas en glas-folie zonnepanelen

Bij glas-glas zonnepanelen zijn de zonnecellen ingesloten tussen twee lagen glas. De dubbele glazen laag bij glas-glas zonnepanelen zorgt voor veel voordelen. Glas-glas zonnepanelen zijn bijvoorbeeld resistent tegen extreem weer, zoals stevige hagelbuien. Daarnaast hebben ze door hun betere kwaliteit een hogere opbrengst en langere garantie.

Bij glas-folie zonnepanelen bestaat de voorkant uit glas en is de achterkant gemaakt van kunststof. Folie is goedkoper dan glas, maar beschermt de zonnecellen minder goed en heeft een kortere levensduur. Dat zorgt voor minder opbrengst op de lange termijn. Er wordt vaak gekozen voor de classic glas-folie zonnepanelen wanneer aanschafbedrag zo laag mogelijk moet zijn.

De omvormer

De opgwekte gelijkstroom moet letterlijk ‘omgevormd’ worden. Hier speelt de omvormer een essentiële rol. De omvormer is met kabels verbonden aan de zonnepanelen en zorgt ervoor dat de stroom wordt omgezet in wisselstroom: stroom die wel bruikbaar is in huis. Dit is dus een essentieel onderdeel van het zonne-energiesysteem. De belangrijkste functies van de omvormer zijn:  

  • Het zo efficiënt mogelijk omzetten van zonne-energie in bruikbare elektriciteit
  • Het monitoren van de presentaties van de zonnepanelen

Teruglevering of energiemanagement?

Wekken de zonnepanelen meer energie op dan dat je op dat moment verbruikt? Dan zijn er twee opties:

  1. De stroom die over is, wordt teruggeleverd aan het net. Dat heet salderen.
  2. Heb je een energiemanager? Dan helpt de energiemanager je, voor zover mogelijk, om de stroom slim te verdelen. Zo kan je zoveel mogelijk energie zelf gebruiken op het moment dat de stroom wordt opgewekt. Is er daarna nog stroom over? Dan kan de overige energie worden opgeslagen in een thuisbatterij (indien aanwezig).

De thuisbatterij

Heb je een thuisbatterij? Dan wordt de opgewekte energie die over is, opgeslagen in een thuisaccu om op een later moment weer zelf te kunnen gebruiken. Dankzij een thuisbatterij wordt de eigen consumptie van opgewekte zonne-energie verhoogd tot ongeveer 80%. Hiermee bespaar je niet alleen op je energierekening, maar vergroot je ook je onafhankelijkheid. Hierdoor haal jij het maximale uit je zonnepanelen

  • Gebruik zonne-energie wanneer je dat nodig hebt. Dag en nacht.
  • Verhoging eigen gebruik van opgewekte zonne-energie tot 80%.
  • Maximale onafhankelijkheid en besparing op energiekosten.
  • Ook te gebruiken als noodstroomvoorziening.

Installatie en onderhoud van zonnepanelen

De installatie van zonnepanelen is tegenwoordig snel en eenvoudig. Professionele installateurs kunnen binnen een dag je zonnepanelen plaatsen en aansluiten. Twijfel jij of je dak geschikt is voor zonnepanelen? Met onze dakscan ontdek je direct de mogelijkheden en zie je wat het rendement is voor jouw situatie.

Zonnepanelen zijn goedkoop in gebruik en hebben nauwelijks onderhoud nodig. Voor optimale prestaties is het raadzaam zijn om de zonnepanelen één keer per jaar schoon te maken. Dit is uiteraard afhankelijk van de locatie van de woning. Als je woning gesitueerd is vlakbij een industriegebied of middenin de bossen, vervuilen de zonnepanelen iets sneller en is het aan te raden om ze twee keer per jaar te reinigen. Dit hoef je overigens niet zelf te doen, er zijn diverse gespecialiseerde bedrijven die je kunt inschakelen. Een soort glazenwassers voor je zonnepanelen.

Wat betekent Wp-vermogen en kWh?

In je zoektocht naar meer informatie over zonnepanelen kom je waarschijnlijk geregeld de termen Wp-vermogen en kWh tegen. Hieronder leggen we de termen aan je uit.

Het Wp-vermogen van zonnepanelen

Bij ieder zonnepaneel staat een piekvermogen, ofwel Wp-vermogen, vermeldt. Meestal ligt dit tussen de 310 en 375 Wp. Het Wattpiek-vermogen zegt iets over de hoeveel zonlicht dat het paneel omzet naar elektriciteit bij standaard testcondities. Een hoog Wp-vermogen betekent niet altijd dat het paneel ook het meeste oplevert. De effectieve opbrengst is belangrijker: de verhouding tussen het Wp-vermogen en de energieopbrengst. Andere factoren zoals de ligging en kwaliteit van de zonnepanelen spelen hierbij een belangrijke rol.

kWh: kilowattuur

kWh is de afkorting van kilowattuur. Wh staat voor wattuur: de eenheid die we gebruiken voor hoeveelheid energie. Kilo is 1000, dus 3 kWh is gelijk aan 3000 wattuur. Bij zonnepanelen betekent het aantal kWh hoeveel elektriciteit het zonnepaneel oplevert. Het vermogen is hierbij een start, maar ook de kwaliteit, toegepaste techniek en omgevingsfactoren spelen een rol.

Het Wp-vermogen en aantal kWh zijn niet de enige gegevens die je gebruikt om het rendement van zonnepanelen te berekenen. Ook de kwaliteit en omgevingsfactoren spelen een rol. Wil je weten hoe je het rendement van zonnepanelen berekent? Je berekend het hier.

Overtuigd van de werking van zonnepanelen?

Ben je benieuwd wat zonnepanelen voor jouw huishouden of bedrijfspand kunnen betekenen? Doe hieronder de gratis dakscan en ontdek razendsnel de mogelijkheden én financiële voordelen.