Nieuwe productielijn voor zonnepanelen in Dresden
maart 10, 2020Brandveiligheid van zonnepanelen: de verschillen zijn enorm
april 30, 2020Investeer nú in nieuwste generatie zonnepanelen
De salderingsregeling voor zonne-energie wordt afgebouwd. Het definitieve afbouwpad is nu bekend. De huidige regeling om zonne-energie die je terug levert weg te strepen tegen de energie die je verbruikt, geldt tot 2023. Daarna wordt de mogelijkheid om te salderen, en het daarbij behorende voordeel, in stappen afgebouwd tot nul. Wil jij slim investeren door je energiekosten te verlagen? Wanneer je nu zonnepanelen aanschaft, profiteer je de komende jaren nog van de salderingsregeling, en daarmee van een kortere terugverdientijd.
Wat is de salderingsregeling?
De eenvoudige en gebruiksvriendelijke salderingsregeling is door de overheid in het leven geroepen om de aanschaf van zonnepanelen te stimuleren en aantrekkelijker te maken. Met succes. Inmiddels hebben al meer dan 900.000 woningen in Nederland zonnepanelen op het dak liggen. De opbrengst van de teruggeleverde stroom van pv-installaties, zoals zonne-energiesystemen officieel heten, wordt via de energieleverancier in mindering gebracht op het stroomverbruik van het huishouden of bedrijf.
Daarmee wil de overheid de transitie naar duurzame energie stimuleren. De huidige salderingsregeling voor zonnepanelen geldt daarom nog tot 2023. De komende jaren wordt op de jaarnota van je energieleverancier de teruggeleverde stroom dus nog steeds voor 100% verrekend met de stroom die je hebt verbruikt. Dankzij dit ‘salderen’ bespaar je op je energielasten en verdienen huishoudens en bedrijven de kosten van zonnepanelen binnen afzienbare tijd terug.
Maar wat gebeurt er ná 2023?
Omdat de overheid tegelijkertijd overstimulering van duurzame energieoplossingen wil voorkomen, zodat de energietransitie niet duurder uitpakt dan nodig, is besloten tot een geleidelijke afbouw van de salderingsregeling. Vanaf 2023 mogen eigenaren van zonnepanelen elk jaar 9% minder salderen. Over de stroom die niet wordt gesaldeerd, ontvangt de zonnepanelenbezitter het lagere leveringstarief. Door deze afbouwregeling ontvang je per 2031 over álle teruggeleverde stroom alleen het leveringstarief.
Ondanks de veranderde regelgeving blijft de aanschaf van zonnepanelen voor zowel particulieren als ondernemers een goede investering. Tot 2023 kun je alle teruggeleverde stroom wegstrepen tegen je energieverbruik. Daarna wordt dat elk jaar iets minder. Toch ontvang je voor die kWh nog steeds het leveringstarief, omdat je levert aan het net. Dit leveringstarief kan per energieleverancier verschillen. Het is straks dus interessant om hier bij de keuze van een energieleverancier goed naar te kijken.
Onderzoeksinstituut TNO heeft de terugverdientijd van zonnepanelen voor zowel consumenten als het mkb in kaart gebracht. Ook dit rekenmodel maakt duidelijk dat het – ondanks de afbouwregeling – nog steeds loont om te investeren in zonnepanelen. Schaf je de komende twee jaar (tot 2022) zonnepanelen aan? Dan wordt de terugverdientijd gemiddeld op minder dan 7 jaar geschat. Wacht je tot ná 2022 met zonnepanelen, dan loopt de terugverdientijd door de afbouw van de salderingsregeling wel wat op, tot bijna 9 jaar.
Overweeg je de aanschaf van een pv-installatie? Dan is snel actie ondernemen slim. Want hoe eerder je zonnepanelen aanschaft, hoe langer je profiteert van de voordelen. In 3 simpele stappen kun je zien hoe je woning of bedrijfspand kan worden voorzien van een zonne-energiesysteem met hoogwaardige zonnepanelen. De combinatie van de potentie van het dakoppervlak en je huidige energieverbruik levert een nauwkeurige berekening op van de besparing op je energierekening. En omdat de nieuwste generatie Solarwatt glas-glas zonnepanelen een opbrengst heeft die gegarandeerd een kwart boven de industrienorm ligt, leveren ze veel meer op.
Minder salderen maakt inzicht noodzakelijk
De wijziging in de salderingsregeling maakt het overigens relevanter om opgewekte stroom zoveel mogelijk zelf te gebruiken, in plaats van terug te leveren aan het net. Immers: de opbrengst uit stroom die je teruglevert wordt de komende jaren steeds een beetje minder. Bovendien wijzigt er niks in de vrijstelling van belasting op elektriciteit die zelf wordt opgewekt én verbruikt. Daarvoor betaal je als kleinverbruiker nog steeds geen energiebelasting. Dat belastingvoordeel blijft dus behouden, ook ná 2023.
Direct je opgewekte zonne-energie zelf verbruiken, is dus het meest rendabel. Volledige controle op je energieopbrengst én verbruik is daarbij gewenst. Met een energiemanagementsysteem zet je de door jouw zonnepanelen opgewekte energie zo slim mogelijk in. Een systeem als de EnergyManager van Solarwatt optimaliseert het eigen verbruik en integreert andere duurzame energietechnieken naadloos. Dus ook wanneer je een warmtepomp of stroomopslagsysteem gaat gebruiken, werkt alles perfect met elkaar samen en wordt zoveel mogelijk stroom zelf verbruikt.