Beste garantie ter wereld
januari 9, 2017EuPD Research uitgeroepen tot Top Brand PV
februari 13, 2017Een langere levensduur van de huizen en meer leefcomfort voor de bewoners. Dat zijn dé uitgangspunten van een grondige dakrenovatie en verduurzaming van driehonderd woningen in de Tilburgse wijk Stokhasselt. Een flinke klus die in juni 2019 is gestart en die woning voor woning effectief wordt aangepakt.
Het project wordt in opdracht van woningcorporatie WonenBreburg uitgevoerd door dakdekkersbedrijf v.d. Hurk & Doezé Bupa Solar BV. Als hoofdaannemer vervangt het bedrijf alle daken. “Dat was hard nodig. De eengezinswoningen uit 1966 hadden te kampen met lekkage door de leeftijd van de dakpannen. In een eerder traject zijn er nieuwe kozijnen met dubbele beglazing aangebracht. Een logische stap bij de dakrenovatie was het verder verduurzamen van de woning, onder andere door betere dakisolatie en toepassing van zonnepanelen. Dit levert niet alleen meer leefcomfort, maar ook financieel rendement op voor de bewoners”, zegt Koen Keulemans, projectleider planmatig onderhoud a.i. bij WonenBreburg.
Overlast beperken
Kenmerkend voor het renovatie- en verduurzamingsproject is het plan van aanpak waarin de bewoners centraal staan. Vanaf de warme opname, die werd gedaan door een adviseur van het dakdekkersbedrijf samen met een bij de bewoners bekende woonconsulent van WonenBreburg, tot en met de oplevering van de woningen. Doel is de bewoners informeren, tevreden stellen en de overlast bij de uitvoering van de werkzaamheden tot een minimum beperken. “Dat lukt door het woning voor woning aan te pakken, zodat de doorlooptijden zo kort mogelijk worden gehouden. Hierdoor hoeven we straten niet langdurig af te zetten. Elke dag wordt één dak in zijn geheel vervangen. Ook passen we tegelijkertijd met de dakrenovatie dakisolatie en zonnepanelen toe. Dat scheelt overlast, maar zeker ook kosten. Met het gelijktijdig plaatsen van zonnepanelen blijft de daksysteemgarantie van vijftien jaar in tact”, aldus Henri Buijsen, directeur bij v.d. Hurk & Doezé Bupa Solar BV.
Heldere communicatie
Belangrijk bij een dergelijke grootschalige klus is een heldere communicatie met alle betrokkenen. “Dat betekent vanaf het begin duidelijk zijn over wat er gaat gebeuren, hoe dat gedaan wordt en wanneer. De gemaakte afspraken komen we altijd na. Door deze aanpak is het aantal vragen, schades en klachten tot nu toe bijna nihil gebleven”, zegt Buijsen. Keulemans vult aan: “We hebben hier te maken met een multiculturele wijk met meer dan 64 nationaliteiten, en met een gemiddeld laag inkomens- en opleidingsniveau. Ondanks het soms met handen en voeten communiceren is er gekomen tot een enorm hoge conversiegraad.” “Klopt”, vervolgt Buijsen. “96% van de huurders heeft ook ingestemd met de toepassing van zonnepanelen. Daarbij hebben we bewust gekozen voor SOLARWATT. Als toeleverancier van de glas-glas zonnepanelen heeft ze goed meegedacht en ondersteuning geboden bij de logistieke en administratieve uitdagingen bij de levering ervan. Daarnaast is er door de hoge kwaliteit van de panelen de kans op defecten, en dus reparatie en onderhoud, minimaal.”
Glas-glas zonnepanelen
De bewoners is een standaardpakket zonnepanelen aangeboden, bestaande uit acht SOLARWATT glas-glas zonnepanelen. die zijn voorzien van garantieoorkondes.Door de minimale degradatie van deze zonnepanelen blijven de prestaties op de lange termijn optimaal. Aan de panelen zijn kosten verbonden, zo’n 192 euro per jaar. Daar tegenover staat een jaarlijkse besparing op de energierekening van 441 euro. Keulemans: “De huurder kan ervoor kiezen om het maandbedrag van zijn energienota direct te verlagen. Zo profiteert hij meteen van de zonnepanelen.” Directeur Alain Palms bij v.d. Hurk & Doezé Bupa Solar vult aan: “We merkten dat zonnepanelen voor veel mensen onbekend terrein was. Maar na de eerste dertig woningen zagen alle bewoners overal de zonnepanelen komen en ging het verhaal als een lopend vuurtje rond in de wijk. De zonnepanelen verkochten zich vervolgens bijna vanzelf.”
Even stil door broedseizoen… en weer verder
De werkzaamheden hebben tussen april en augustus dit jaar tijdelijk stilgelegen vanwege de Wet Natuurbescherming en het ontbreken van een ontheffing. Zo mocht er tijdens het broedseizoen bij aanwezigheid van beschermde vogels als huismussen, vleermuizen en gierzwaluwen niet worden gewerkt aan de woning. De vogels nestelen zich onder de dakpannen en vleermuizen in de spouwmuren. Sinds september wordt er weer gewerkt. Nu wordt er per blok, door een ecoloog een inspectie gedaan en wordt ieder blok afzonderlijk vrijgegeven. Medio maart 2021 is de oplevering. van alle woningen.